Dar apie tą patį

May 07, 2010 23:42

Kaip tik vakar apturėjom ilgą diskusiją su nauja kambarioke iš Turkijos ir senu kambarioku iš Taivanio, tarp kitų dalykų - ir apie vampyrus. Toji kambariokė kaip tik lankė kursą, kuriam man neliko laiko, apie fantastinį kiną, ir prisiskaitė visokios teorijos. Pavyzdžiui, kad vampyrai susiję su "kitokių" žmonių, o ypač - homoseksualų - baime. Na, čia nieko stebuklingo nėra. Visas tas stigmatizavimas, demonizavimas... O dar jei prisiminsime vampyrų reprodukcijos ypatumus (priklausomybė nuo nevampyrų), tai įžvelgti paraleles ne taip ir sudėtinga.

Tai man priminė "Kino" straipsnį apie vampyrus ir tąkart atėjusią mintį apie kintantį vampyro įvaizdį. Išties per mažai esu skaičius/žiūrėjus, kad galėčiau kažkokias išvadas daryti, bet laisvas spėjimas būtų toks: stigmatizavimą ir demonizavimą vampyrų kaip kultūrinio mito atžvilgiu popkultūroje pastaruoju metu keičia savotiškas "legalizavimas". Bent jau taip atrodytų, pvz. palyginus Interviu su vampyru (neskaičiau knygos! taisykit, jei ką) su Twilight ir True Blood. Dėl Let The Right One In nežinau: mažų mažiausiai, filmas atskleidžia pusiausvyros tarp demonizavimo ir legalizavimo paieškas, sudėtingus sprendimus ir išblukusias "moralės" ribas, taigi spėjimą lyg ir paremia.

Bet tai - ne Lietuvoje. Kaži, yra ar bus koks lietuviškas kultūrinis ženklas/mitas, ne taip tiesiogiai kaip "vos ne vaikų namų auklėtiniai raginami neštis plytas" išreiškiantis dabartines mūsų visuomenės fobijas? Būtų įdomu. Bet tokių ženklų įmanoma tik laukti ir juos stebėti, o atsiras jie ar ne - laikas parodys.

lietuviai, lietuva, popkultūra, vampyrai

Previous post Next post
Up