Ursula K. Le Guin "The Left Hand of Darkness"

Mar 20, 2010 21:42

Iš Heino archyvų. Nuorašas pagal ensiblio dokumentą 01-01101-934-2-Gethen: Olulio stabiliui: Genlio Ai, pirmojo mobilio Geteno/Žiemos planetoje, ataskaita, Heino ciklas 93, Ekumenos metai 1490-97.

Ataskaitą dėstysiu taip, tarsi sekčiau pasaką, nes augdamas savajame pasaulyje buvau mokomas, jog tiesa - vaizduotės kūrinys. Nuo būdo, kuriuo pateikiame net patį tikriausią faktą, priklauso, ar tas faktas iškils, ar liks nepastebėtas: kaip kad atsitinka su tomis įstabiomis organinės kilmės puošmenomis, randamomis mūsų jūrose - vienos moters dėvimos, jos suspindi, o patekusios kitai - apsiblausia ir sumenksta. Faktai ne ką tvirtesni, vientisesni, aptakesni ar tikresni nei perlai. Bet ir su tais, ir su anais reikia elgtis atsargiai.

Ne visas pasakojimas priklauso man, ir sekamas jis bus ne vien mano balsu. Tiesą sakant, nesu tikras, kieno šis pasakojimas; spręskite jūs. Bet pasakojimas vienas, o jei kartais, pakitus kalbėtojui, ims atrodyti, kad keičiasi ir faktai, - juk galite patys atsirinkti labiausiai jums patinkančius; ir nė vienas jų nėra klaidingas, ir visa tai - tas pats pasakojimas.

Pasakojimas prasideda 1491 Metų 44-ąją djurnalę, kuri Žiemos planetoje, Karhaido tautoje, įvardijama kaip Odhar-hahad Tuwa - Pirmųjų Metų trečiojo pavasario mėnesio dvidešimt antrojidiena. Čia - visada Pirmieji Metai. Naujųjų metų dieną pakinta tik praeities ir ateities metų vardai, nes laikas skaičiuojamas į praeitį ar ateitį nuo vienintelio Dabar. Tad Erenrange, Karhaido sostinėje, buvo Pirmųjų Metų pavasaris, ir man grėsė pavojus, bet aš to nežinojau.

---
Taip prasideda Ursulos K. Le Guin romanas "Kairioji tamsos ranka". Antropologinis pasakojimas apie tarpplanetinę diplomatiją, labiausiai pagarsėjęs Geteno planetos gyventojų lytiškumo (ar belytiškumo) aprašymu bei spėlionėmis, kaip atrodytų tokia belytė visuomenė. Mažai siužeto, daug psichologijos, daug išgalvotos filosofijos ir mitologijos. Puikiai parašyta, bet - patiks ne kiekvienam.

ursula le guin, fantastika, knygos

Previous post Next post
Up