[Atsiliepimai] Liu Cixin "Trys kūnai", Han Song "Raudona jūra"

Dec 30, 2009 10:13

Liu Cixin (刘慈欣) "Žemės praeities" trilogijos romanai yra Tos Knygos, kurių labiausiai laukia vietiniai fanai (beje, užkietėję Liu Cixin fanai vadinami "citie" - "magnetais", prie rašytojo vardo pirmojo skiemens pridėjus žodį, čia daugiau mažiau turintį reikšmę "užkietėjęs"). Jau išleistos pirmos dvi dalys: "Trys kūnai" (《三体》) ir "Trys kūnai II: ( Read more... )

han song, liu cixin, kinų fantastika, atsiliepimai

Leave a comment

laiqua_lasse December 30 2009, 11:00:14 UTC
Įdomių dalykų tie kinai fantastai prigalvoja... O chunveibinai tikrai fizikus-teoretikus nukankindavo, ar čia irgi fantastika? O jei taip, tai kodėl? Dėl to, kad "tas mokslas jokios naudos neduoda"?

Saulė kaip stiprintuvas galėtų būti panaudojama, jei sukeliami Saulės drebėjimai (panašūs į Žemės drebėjimus), kurie iš toli turėtų matytis kaip žvaigždės šviesio kitimai. Bet tada šiek tiek keista, kad iš vienos žinutės neišeina nustatyti, iš kurios konkrečios žvaigždės ta žinutė atėjo. Na bet čia tik spekuliacijos.

Išspręsti trijų irba keturių kūnų problemą šiais laikais būtų nesudėtinga skaitmeniškai, t.y. parašius kompiuterinę programą. Aišku, būtų nedidelių paklaidų, bet jas galima būtų mažinti tiek, kiek reikia (arba kiek leidžia kompiuterio resursai). Aišku, paversti šitokią užduotį žaidimu - visai įdomu. Beje, planeta su trim saulėm priminė Azimovo apsakymą "Užslinks Naktis" ("Nightfall") - jei neskaitei, rekomenduoju.

O "protingonai" - išvis genialu :D Tai štai kodėl LHC vis lūžo ir lūžo :D

Reply

starlin_elvea December 30 2009, 11:17:56 UTC
Per Kult.Rev. mokslas iš viso beveik sustojo, išskyrus taikomąjį ir strategiškai naudingą, na, kariniai projektai ir t.t. Tam tikros teorijos buvo uždraustos, pvz. Didžiojo Sprogimo arba reliatyvumo, nes jos neva įrodo Dievo buvimą... Ir apskritai, galėjai būti belenkoks specialistas, bet jei nebuvai pakankamai "raudonas" - ne kažką.
O šiaip chunveibinai buvo jaunimas, kuris užaugo komunistinėje Kinijoje jau po revoliucijos, kasdien jiem į galvą buvo kalamos revoliucinės tiesos, tačiau pačios revoliucijos jau nebebuvo. Kult. Revoliucija tapo šitos kartos revoliucine patirtimi. Daugmaž įsivaizduok, jei eilinės kokio nors užkampio pagrindinės mokyklos moksleiviams būtų suteikta licence to kill... (their teachers)

Reply

starlin_elvea December 30 2009, 11:24:10 UTC
p.s. o ten dar tam žaidime jie nerealiai bandė išspręsti trijų kūnų problemą be kompų, be nieko (nes žaidimo setting - IIIa. pr.m.e.) Kadangi reikia daug skaičiavimų atlikti, tai pajamė kiek ten tūkstančių kareivių ir išmokė juos kilnoti vėliavėles: jei kiti du pakelia abi juodas, tu irgi pakelk juodą, jei nors vienas pakelia baltą - pakelk baltą... :))

Reply

laiqua_lasse December 30 2009, 20:55:51 UTC
Nuostabu. Tikrai nuostabu. :)

Reply

unless_spring January 15 2010, 21:53:16 UTC
Vėliavėlių kilnojimas primena vienas iš paprasčiausių cellular automata (nežinau, kaip lietuviškai -- ląsteliniai? gardeliniai? automatai?) taisyklių. Ląsteliniai automatai turi labai įdomių savybių, tačiau naudoti juos dideliems skaičiavimams būtų be galo neefektyvu. Tačiau dėl to man būtų dar įdomiau sužinoti, ar autorius rimtai panaudojo ląstelinius automatus šiame romane, ar tik įmetė juos ten vaizdingumo dėlei.

Reply

starlin_elvea January 17 2010, 18:48:41 UTC
Vaizdingumo. Tai buvo kompiuterinio žaidimo elementas. Beje, sistema galutinai taip ir nesuveikė (iš pradžių užlūžo, paskui lyg ir suveikė, bet po "dvejų" metų skaičiavimų prognozės nepasitvirtino.

Reply


Leave a comment

Up