ПЕРШИЙ КИТАЙСЬКИЙ АВІАНОСЕЦЬ ДОСЯГ БОЙОВОЇ ГОТОВНОСТІ

Dec 05, 2016 17:17






За повідомленням МО КНР, перший китайський авіаносець „Liaoning” (колишній «Варяг») досяг бойової готовності і в разі необхідності може бути використаний під час можливих збройних конфліктів.
На кораблі повністю сформовано авіагрупу, пілоти якої пройшли відповідну підготовку і мають досвід проведення злітно-посадочних операцій з палуби корабля.
Таким чином, Китай став ще однією країною, здатною до проекції сили у віддалених від власних кордонів регіонах світу. Офіційно невідомо, для вирішення яких саме завдань готується китайський авіаносець. Експерти припускають, що він може бути використаний в якості аргументу сили під час територіального спору щодо приналежності островів у Південно-Китайському та Східно-Філіппінському морях.
Авіагрупа корабля має складатися в остаточному варіанті з 24 винищувачів Shenyang J-15 (китайська копія Су-33 з авіонікою від J-11) i 12 вертольотів різних типів: Harbin Z-9, Changhe Z-18F/J i Ka-31.
Нова інформація повністю змінює статус корабля, який до цього дня класифікувався, як навчально-тренувальний корабель. Відтепер це повноцінний бойовий корабель. Свого часу цей корабель був придбаний в Україні за 20 млн доларів при готовності менше 70%.
Досвід, отриманий під час добудови цього корабля, а також технічна допомога фахівців російського Невського ПКБ дозволили китайській стороні розробити власну модифікацію проекту авіаносця, за яким на верфі Dalian зараз будується другий китайський авіаносець (тип 001А). Цей корабель має бути переданий флоту до 2020 р.
Китайці розробили також ще більш сучасний проект авіаносця (тип 002), який може бути оснащений атомною енергетичною установкою та катапультами для запуску літаків. Його будівництво планується розгорнути на заводі Jiangnan.

ВТС, Проект-2015, Китай, Флот, Україна

Previous post Next post
Up