Росія розглядає три основних сценарії захоплення України

Aug 23, 2016 22:56





Росія не відмовилась від планів захоплення України і розглядає будь-які можливості для продовження агресії. Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ТСН Андрію Цаплієнку заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.
Він переконує, що завдання відомства робити прогнози, давати оцінки і заявляти про всі загрозу національній безпеці України. Пр цьому люди повинні готуватися до будь-якого сценарію.
- Україна опинилася у складній ситуації. Я дуже прошу Вас оцінити характер загроз, які існують з боку Росії, військових загроз, і можливі сценарії агресії Росії проти України.
- Перш за все, я повинен сказати, що в наших керівних документах, зокрема в воєнній доктрині, чітко прописано, яка загроза, військова загроза, можуть бути для нашої держави. А загроза полягає в накопиченні і посиленні угруповання російських військ поблизу кордону з нашою державою. Якщо аналізувати повністю ситуацію, давайте розглянемо, а які ж угруповання російських військ наразі створені як на окупованих територіях України, так і довкола всієї держави. По-перше, почнемо відповідно до окупованих територій Донецької і Луганської областей. Сьогодні РФ на цих територіях створила два армійських корпуси. Перший армійський корпус у Донецьку, і другий армійський корпус - у Луганську. Це близько 35-ти тисяч військовослужбовців. Я вже говорив, що там близько 500 танків, інші 200 реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" тощо.
- Це можна вважати російськими військовослужбовцями?
- Насамперед це угруповання, які безпосередньо створені Російською Федерацією, управління і контроль яких здійснюється з території РФ. Південний військовий округ - це Ростов-на-Дону. В Новочеркаську функціонує центр територіальних військ, який безпосередньо здійснює керівництво цими окупаційними військами. Крім того, у разі потреби ці війська можуть бути посилені за рахунок підрозділів, які розгорнуті на території Ростовської області. На полігонах Кузьмінський і Кадамовський знаходяться (поблизу кордону з Україною) батальйонно-тактичні групи, які в разі потреби можуть посилити ці два корпуси і зайти на територію нашої держави. Це приблизно ще 7 тисяч військовослужбовців. Така ситуація сьогодні на територіях Донецької та Луганської областей.
Крім того, поблизу кордонів та безпосередньо на території Автономної Республіки Крим, яка анексована, згідно з планами РФ до 2020 року буде створене потужне міжвидове угруповання, яке уже включає сухопутний, повітряний і морський компоненти. За даними воєнної розвідки України, угруповання нараховує близько 25 тисяч військовослужбовців. Крім того, протягом останніх двох років відбулася модернізація і посилення бойового кількісного складу і озброєння. Наразі там є 16 пускових установок ракетних комплексів берегових військ, які здатні уражати цілі як на морі, так і на суші, крім того, 5 підводних човнів, 3 новітні підводні човни, які здатні нести крилаті ракети, це комплекс калібр НК, здійснюється поповнення фрегатами, іншим новітнім озброєнням, з тим розрахунком, щоб на території Криму створити потужну військово-морську базу. Мета - контроль всього Чорного моря, включаючи і можливість нанесення ударів по країнах, які знаходяться в Чорному морі, і по-друге - це забезпечення діяльності російських військ, взагалі російської військової присутності в Середземному морі. Сьогодні це дуже активно. І кораблі, і особовий склад саме кримського угруповання використовується в бойових діях на території Сирії.
- Чи готове це угруповання здійснити десантну операцію в районі Одеси? Наприклад.
- Якщо ми говоримо про таку можливість, ми повинні проаналізувати: а які заходи оперативної бойової підготовки проводяться саме кримськими угрупованнями російських військ? В цьому році дуже активно вони працювали за різними напрямками: перше - це можливість нанесення ракетних ударів береговими ракетними комплексами по військово-морських базах, які знаходяться на території країн у регіоні. Це, насамперед, Болгарія і Румунія, тому не виключається, що такий удар може бути нанесений по наших військово-морських базах, включаючи Одесу. Друге - це блокування чорноморських проток (Босфор, Дарданелли), застосовується як авіація з нанесенням, умовним нанесенням ударів крилатими ракетами, так і іншими засобами. І крім того, дуже активно зараз триває підготовка до навчання "Кавказ-2016". Саме біля мису Опук, буде відпрацьовуватися питання проведення морської десантної операції. Це навчання. Але Російська Федерація, це достовірні дані, дуже активно веде розвідку для того, щоб виявити найбільш можливі напрямки проведення морської десантної операції як на убережжі Чорного моря нашої держави, так і на убережжі Азовського. Відповідно, така загроза існує.
- Добре, а Придністров'я? Якщо складеться така ситуація, то ніби Придністров'я - це буде наша дуже небезпечна загроза удару в спину. Наскільки загрозлива для нас ситуація з Придністров'ям, з російським угрупованням на території цієї окупованої частини Молдови?
- За нашими даними, і ці дані підтверджені, угруповання російських військ на території Придністров'я не таке потужне, як в інших регіонах. Там порядка 1200 військовослужбовців, які в основному для охорони складів боєприпасів колишньої 14-ї армії, забезпечують, скажімо так, миротворчу операцію на території Придністров'я. Тут загроза більше полягає в тому, що з території Придністров'я спеціальними службами може бути дестабілізована ситуація як в Одеській області, так і взагалі на півдні України для того, щоб викликати дестабілізацію ситуації і потім уже використовувати її у власних цілях, включаючи можливість, а ніхто цю можливість не відкидає, проведення так званих миротворчих операцій для того, щоб відстояти інтереси, права, захистити російськомовне населення тощо.
- Тобто якщо.
- Такий сценарій, він не виключається. Але потужного удару саме з того напрямку, очікувати слід тільки у разі значного посилення цього угруповання російських військ, які знаходяться в Придністров'ї.
- Тобто якщо спрацює сценарій агресії, Придністров'я використовуватиме допоміжну.
- Так. Це допоміжна роль для дестабілізації в нашій державі. Якщо взяти тепер інший напрямок і проаналізувати, а яке ж угруповання військ сьогодні створюється? Дійсно, згідно з планами російського керівництва, розгортаються три нові дивізії. Ну, по-перше, беремо Клинці. В цьому регіоні розгортається нова 144-та дивізія, попередній штаб буде в Смоленську, а до Клинців уже перекинута 28-ма окрема мотострілецька бригада. Це 4 тисячі осіб, це близько 40 танків, відповідно, бойові машини піхоти 1 і 2 [мається на увазі БМП-1 і БМП-2], тобто реально наразі ми маємо там потужну бригаду, яка приступила до відпрацювання заходів бойової підготовки, бойового злагодження, і готова, в принципі, до 1 грудня. Згідно з планом РФ, до 1 грудня вона повинна бути готова до виконання бойових завдань.
- Ну і плюс у них там є резерв - перша танкова армія…
- Правильно, ми говоримо зараз про Клинці, підрозділ, який там розгортається, буде входити до складу 20-ї загальновійськової армії в Воронежі. Крім того, в разі посилення можливе перекидання окремих підрозділів, з'єднань із першої танкової армії, яка дислокується, тобто штаб дислокується поблизу Москви. Далі йдем. Валуйки, Богучани. В цьому регіоні розгортається ще одна дивізія. Це буде третя дивізія. Насьогодні у Валуйках вже майже завершене перекидання 23-ї окремої мотострілецької бригади. Це теж близько 4 тисяч військовослужбовців, близько 30 танків, бойові машини піхоти, нові БТР-82А. Це потужне угруповання, за рахунок чого можна створити батальйонно-тактичні групи і проводити наступальні дії. Ну і третя дивізія, яка буде розгорнута в районі Ростова-на-Дону, безпосередній штаб буде в Новочеркаську. Це 155-та дивізія. Її особливість в тому, що зараз на полігонах здійснюється підготовка в інфраструктурі для розміщення тих підрозділів (це Кузьмінський і Кадамовський полігони). Розміщення тих підрозділів, як будуть перекидатися саме на південь Росії для формування нового з'єднання. Таким чином, ми бачимо, що до кінця цього року буде сформоване потужне угруповання в складі трьох дивізій і, згідно з задумами, в принципі, Російська Федерація називає це "Південно-західний стратегічний напрямок". Чому? Тому що він передбачає дії цього угруповання не тільки на території України, а стратегічна задача може бути і набагато далі - на територію Європи. І коли ми говоримо про можливість протистояння країн Заходу і РФ, то саме з цією метою створюються такі потужні угруповання.
- Пане Вадиме, чи реальний сценарій нападу цих угруповань із їхнім застосуванням на територію України. Я маю на увазі і від Богучарів, із Валуйків, і з Клинців на Київ і далі? Чи реальний цей сценарій?
- По-перше, ми люди військові. Ми розуміємо, воєнна розвідка розуміє, що в будь-якому випадку в генеральному штабі РФ є задум на проведення більш масштабних, широкомасштабних дій проти нашої держави. Відповідно, і стратегічний задум застосування цих угруповань є. Він коригується, уточнюється постійно для того, щоб створювати угруповання і визначати цілі й завдання, але, якщо ми візьмемо і проаналізуємо, яка ж насправді зараз найбільша загроза для нашої держави? Перше - це Луганськ, Донецьк і взагалі цей напрямок. Чому? Тому що стратегічна мета, яка була в режиму Путіна - вийти на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей - не досягнута. Без повного контролю територій цих областей "Донецька народна республіка", "Луганська народна республіка" неповноцінні. І відповідно, вони все-таки будуть намагатися вийти на адміністративний кордон, щоб потім нав'язувати свої вимоги щодо визнання, автономії, спеціального статусу тощо. Це перший загрозливий напрямок. Другий загрозливий напрямок, який ми не виключаємо, - це Крим. Чому Крим? По-перше, знову же повертаємося, що та стратегічна мета, яка була зі створення Новоросії, про вихід РФ аж до кордонів з Молдовою, не досягнута. Ми зупинили ворога, і наразі проблемним питанням для РФ є Крим, його забезпечення. А для цього треба забезпечити сухопутний коридор до Автономної Республіки Крим. Як це може бути? Може бути в двох варіантах. По-перше, це наступальні дій вздовж побережжя і виходу до Криму. Це може бути стратегічна мета. Інша мета оперативно-тактичного рівня - це захоплення важливих об'єктів в Херсонській області, важливих об'єктів із забезпечення водою, енергоресурсами, електроенергією, загалом усі стратегічні об'єкти, які забезпечують життєдіяльність Кримського півострова.
- Це програма-мінімум?
- Це може бути програма-мінімум. Будь-які провокації можуть бути використані саме з цією метою.
- А північ і удар на Київ? Наскільки цей реалістичний сценарій?
- Цей сценарій реалістичніший, якщо буде прийнято рішення РФ щодо розширення агресії проти нашої держави. Тоді, дійсно, все може бути реалізовано.
- І про вікно можливостей для реалізації таких сценаріїв: коли воно відкривається для Путіна, і коли воно закривається з огляду на міжнародну ситуацію?
- Якщо ми говоримо взагалі про можливості і про дії Путіна - дуже тяжко передбачити ухвалення рішення керівником РФ, але наразі діють санкції проти РФ - це раз. Міжнародна спільнота вже чітко визнає, в тому числі і НАТО, і ЄС, що основною загрозою для стабільності Європи є Росія. І чи прийме рішення російське керівництво в таких умовах розпочати широкомасштабну агресію проти нашої держави спрогнозувати важко? Але ми не виключаємо, що за збігу будь-яких обставин таке рішення може бути ухвалено. На це буде впливати як і стан Збройних сил України, так і розвиток ситуації в державі, а гібридна війна продовжується. РФ здійснює всі заходи для того, щоб дестабілізувати нашу державу, щоб здійснювати тиск в політичному, економічному, інформаційному полі, для того, щоб розхитати ту стабільність, яка є після початку агресії РФ проти України.
- Те, про що зараз говоримо, скажімо, дуже незручні речі для пересічної людини. І от є запитання: чи треба психологічно до агресії готуватися і як?
- Ви розумієте, що воєнна розвідка робить прогнози, робить оцінки і визначає загальний рівень загрози, який існує в воєнній сфері для нашої держави. Чи потрібно розуміти цю ситуацію? Я вважаю, що потрібно, тому що ніхто з нас не очікував, що в 2014 році після того, як буде здійснена анексія, російські війська зайдуть на нашу територію. Цього ніхто не очікував, і дуже тяжко було доказово нашим громадянам, я не говорю вже про країни Європи, дати ідентифіковані дані і достовірні дані, що тут не просто якісь сепаратисти, бойовики, а що на нашій території знаходяться регулярні збройні сили РФ. Через те необхідно продовжувати роботу з посилення нашої безпеки, безпеки силових структур, і бути готовими до будь-яких дій, тому що недооцінювати противника не варто. Це дуже сильний противник, він має свої стратегічні цілі, які він стосовно України ще не досяг.
Розмову вів Андрій Цаплієнко

tsn.ua/interview/rosiya-rozglyadaye-tri-scenariyi-zahoplennya-ukrayini-732783.html

ГУР, Війна

Previous post Next post
Up