ВОЄННО-ДИПЛОМАТИЧНИЙ ДЕСАНТ В МИКОЛАЄВІ

Jul 06, 2016 10:37




В середині червня ц.р., за сприяння Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України та ДК «Укроборонпром», було організовано візит делегації Київської асоціації військових аташе (КАВА) до Миколаєва, в рамках якого воєнні дипломати мали можливість ознайомитись зі станом та планами розвитку таких підприємств, як ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» та ДП «Миколаївський авіаремонтний завод».

В рамках програми візиту на миколаївські підприємства, делегація КАВА, до якої увійшли військові дипломати з Азербайджану, Грузії, Італії, США, Латвії, Литви, Пакистану, Румунії, Угорщини, Чехії, Німеччини, Великобританії, Швеції та Японії, була ознайомлена з особливостями виробничих процесів і основними напрямками їх діяльності.



Першим в програмі візиту було миколаївське ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект», яке на сьогодні є провідним підприємством української оборонної промисловості та одним з лідерів світового газотурбобудування.

Спочатку військовим дипломатам показали відеопрезентацію, під час якої вони могли ознайомитись з  історією та сьогоденням підприємства, основною продукцією, а також внутрішніми та міжнародними проектами в яких воно бере участь. Зокрема, було зазначено, що на сьогодні ключовим напрямком діяльності ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект» є розробка та виробництво газотурбінних силових установок для військових кораблів. Результатом такої діяльності є те, що установками миколаївського виробництва оснащені кораблі 20 країн світу. В якості основних іноземних замовників продукції підприємства на сьогодні є країни Південної та Південно-Східної Азії. Для них ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект» реалізує як програми модернізації існуючого корабельного складу військових флотів, так і проекти оснащення споруджуваних кораблів.





Одним з конкретних прикладів роботи миколаївського підприємства на ринку Південної Азії є співпраця з Міністерством оборони Індії. Так, нещодавно, ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект» підписало контракт з Міністерством оборони Республіки Індія на поставку обладнання, а саме: корабельних силових установок, призначених для діючих кораблів індійських ВМС.

Контракт укладено в рамках реалізації програми заміни двигунів і редукторів, які виробили повний ресурс і повинні бути виведені з експлуатації.

Програма передбачає переобладнання маломірних кораблів індійського військового флоту. Реалізувати програму планується протягом 2016-2017 рр.

При цьому слід зазначити, що на даний момент миколаївське підприємство вже співпрацює з індійською стороною по ряду проектів. Так в поточному кварталі 2016 р. почнеться реалізація великої програми капітальних ремонтів двигунів, що знаходяться в експлуатації на індійських кораблях. Також цього року продовжаться поставки в рамках нового будівництва - забезпечення силовими установками кораблів проекту 15В. До кінця року будуть поставлені агрегати для другого корабля проекту.

Що стосується вітчизняних замовників, то такими на сьогодні є Військово-морські сили України, для яких ГП НПКГ «Зоря»-«Машпроект» здійснює обслуговування їх бойового складу, а також об’єкти енергетичного сектору економіки України, для яких здійснюється постачання, обслуговування і ремонт газотурбінних двигунів.

Окрім відео презентації, військові аташе мали змогу ознайомитись з виробничими потужностями підприємства, зокрема, вони відвідали складальне і редукторне виробничі підрозділи, де ознайомилися з деякими етапами виробничого процесу. Масштаби побаченого справили на гостей приємне враження і викликали в них схвальні відгуки.







Після ГП НПКГ «Зоря»-«Машпроект» делегація КАВА відвідала ще одне миколаївське підприємство, а саме: ДП «Миколаївський авіаремонтний завод». Дане підприємство, яке є представником авіаційного сегменту ДК «Укроборонпром», спеціалізується на контрольно-відновлювальному ремонті літаків Іл-76МД, Іл-78 і середньому ремонті агрегатів заправки УПАЗ, для чого на ньому створена унікальна стендова база. Крім того, на підприємстві проводиться середній ремонт літаків Су-24 всіх модифікацій та розширення виробничих потужностей, що дозволяють виконувати збірку комплектів обладнання для модернізації літаків даного типу. Також, можливості ДП «Миколаївський авіаремонтний завод»  забезпечують розширений середній ремонт двигунів Д-30КП (КП-2), капітальний ремонт допоміжних силових установок та ТА-6А (А1, Б, В), ТА-6В, ТГ-16М, АІ-8, газотурбінних установок М2БЕ, Д2Е, Д2К, та ін., газотурбінних двигунів ДР59Л, ДО −14, ДЖ-59Л2 (Л3). Поряд з цим сьогодні триває робота з освоєння капітального ремонту двигунів Д-30КП (КП-2), розширення переліку устаткування, що ремонтується літаків цивільної авіації.









Слід також зазначити, що система якості заводу відповідає вимогам міжнародних стандартів версії ISO9001: 2008 і сертифікована на відповідність Бюро «VERITAS».

Як і на попередньому підприємстві, на ДП «Миколаївський авіаремонтний завод», військовим аташе була продемонстрована відеопрезентація та організовано відвідування окремих потужностей підприємства, зокрема, ангар, в якому проводиться ремонт літаків типу Іл-76МД та Іл-78.

В цілому, можна відмітити, що організований Департаментом міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України та ДК «Укроборонпром» візит делегації КВА до Миколаєва мав позитивний результат як для військових аташе, які змогли краще ознайомитись з можливостями українського  ОПК, так і для самих підприємств, які тепер можуть небезпідставно розраховувати на нових потенційних партнерів і замовників їх продукції та послуг.

Ігор Федик, Defense Express

Київ-Миколаїв-Київ

Японія, Латвія, НАРП, Зоря-Машпроект, Китай, Чехія, Укроборонпром, Швеція, Су-24, Україна, Італія, ВТС, Німеччина, Литва, Георгія, Великобританія, Угорщина, ВТА, Індія, ГТД, США, Іл-76

Previous post Next post
Up