Cистема управління військами «Славутич» діє в режимі реального часу

Apr 25, 2016 09:15




image Click to view



ПДФ:

http://nuou.org.ua/pro-universytet/dokumenty/finish/20-naukova-diialnist/1343-asu-viiskamy-slavutych/0.html

У Національному університеті оборони України іноземні фахівці презентували нові можливості геоінформаційних систем Як свідчить досвід проведення АТО, в сучасних умовах успіх має той, хто в найкоротший термін приймає правильні рішення. Одним із механізмів скорочення цих термінів є використання даних дистанційного зондування земної поверхні, цифрових (електронних) карт і геоінформаційних технологій за найкращими світовими стандартами.

Про перспективи впровадження у Збройних Силах України геоінформаційних систем (ГІС) йшлося під час Міжнародної науково-практичної конференції в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського. - Геоінформаційні системи широко використовуються в центрі імітаційного моделювання університету оборони. Наші науковці розробили основу автоматизованої системи управління військами «Славутич», яка базується саме на геоінформаційній системі. Простіше кажучи - це електронна карта місцевості, яка в режимі реального часу за допомогою електронних обчислювальних засобів здатна визначити чимало параметрів. Наприклад, оптимальну траєкторію польоту вертольота з урахуванням полів ураження засобів ППО противника, а також використання захисних властивостей місцевості. Можливості цієї АСУ вже змогли оцінити під час випробувань у зоні проведення АТО та в Головному командному центрі Збройних Сил України, - зазначив начальник Національного університету оборони України імені Івана Черняховського генерал-лейтенант Василь Телелим. Геоінформаційні системи широко застосовуються в арміях країн НАТО. Така інформаційно-технологічна платформа дозволяє зосередити в єдиному просторі дані, отримані з різних джерел, отже, швидко реагувати на зміни ситуацій і приймати оперативні управлінські рішення. Під час роботи конференції представники іноземних держав поділилися досвідом роботи з ГІС. - Ці системи надають додаткові можливості командуванню військ та особовому складу, дозволяють швидко аналізувати і реагувати на зміни обстановки. Інформаційно-технологічна платформа ГІС здатна використовувати різні джерела інформації та поєднувати їх в одному просторі, - поінформував представник компанії ESRI Кріс Дорман. За його словами, наші іноземні партнери готові надати допомогу у впровадженні геоінформаційних систем в Українському війську.

[Spoiler (click to open)]Досвід розвинутих країн засвідчує, що застосування повнофункціональної автоматизованої системи управління військами (АСУВ) органами військового управління може підвищити ефективність управління військами (силами) на 50%, а за окремим складовими управління - у рази.

Днями у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського відбулася робоча нарада під головуванням начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Віктора Муженка з метою вироблення рішення про створення автоматизованої системи управління військами в ЗС України на основі навчальної АСУВ «Славутич», яка розроблена в університеті.

Варто зазначити, що окремі її елементи були випробувані в зоні проведення антитерористичної операції на сході держави. Наразі робота над удосконаленням навчальної автоматизованої системи управління військами «Славутич» триває.




Перспективне спорядження, Проект-2015, Укроборонпром, АСУ, МО України, Україна, ЗСУ

Previous post Next post
Up