«Зброя та безпека-2015»: нам є чим захищатись. Огляд техніки

Oct 20, 2015 12:19



На ХІІ Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека-2015» було представлено зразки озброєння та військової техніки понад 200 підприємств, з яких 21 іноземна компанія з 9 країн світу

Українські зброярі на ХІІ Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека-2015» вкотре продемонстрували свій високий потенціал. Представники вітчизняної «оборонки» на цьому форумі зацікавили багатьох відвідувачів своїми зразками багатофункціональної броньованої техніки, безпілотними літальними комплексами, сучасною стрілецькою зброєю тощо. Найбільший стенд розгорнув ДК «Укроборонпром», до складу якого входять більшість українських виробників озброєнь та воєнної техніки, спецекспортерів. У виставці також взяли участь АТ «Мотор Січ», ПАТ «АвтоКрАЗ», корпорація «Богдан», які є найпотужнішими підприємствами у своїх сферах. З огляду на події на Сході України, цьогоріч учасники збройової виставки зосередились на задоволенні потреб насамперед Збройних Сил, Національної Гвардії України та інших вітчизняних силових структур у сучасних зразках озброєнь і військової техніки.


Порівняно з минулими роками, на цьогорічному збройовому форумі «Зброя та безпека» було представлено чимало новинок техніки. Зокрема завод «Ленінська кузня» представив багатофункціональну броньовану машина «Тритон». Корпорація «Богдан» презентувала на виставці новий тактичний броньований автомобіль «Барс-8». Львівський бронетанковий завод привіз на київську виставку довгоочікуваний серійний «Дозор». Ще дві новинки на виставці представив Житомирський бронетанковий завод. Це модернізована БМП-1УМ з удосконаленим бойовим модулем. Інша новинка цього підприємства - бронеавтомобіль «Овод».


У цьому представницькому міжнародному форумі зброярів брали участь понад 200 підприємств різної форми власності. Серед них - 21 іноземна компанія з 9 країн світу: США, Великобританії, Болгарії, Естонії, Ізраїлю, Індії, Китаю, Нідерландів, Польщі. Оборонно-промисловий комплекс України представляли також і Південний машинобудівний завод ім. Макарова, КБ «Південне», завод «Ленінська кузня», КПСПС «Арсенал». Свою продукцію провідні українські та закордонні підприємства демонстрували на площі у 18000 кв. м. Понад 40 натурних зразків військової та спеціальної техніки (зокрема авіаційної) було розміщено як у павільйонах, так і на відкритих майданчиках.

Загалом на виставці можна було побачити макети та натурні зразки серійних та перспективних зразків озброєння та військової техніки від українських виробників. Зокрема, модернізовану бойову машину піхоти БМП-1УМ, удосконалений за результатами бойового використання в зоні АТО БТР-3Е1 та бойовий модуль БМ-ЗМ «Штурм-М» від ДП «Київський бронетанковий завод», бронеавтомобіль «Овод» та роботизовану транспортну платформу від ДП «Житомирський бронетанковий завод», бронетранспортери «ДОЗОР-Б» від ДП «Львівський бронетанковий завод», виріб 1В26-1 «Оболонь-А» на базі МТ-ЛБ від ДП «ЛДЗ «ЛОРТА», 82-мм мобільний міномет на квадроциклі від ДП «КБ «Артилерійське озброєння». ДГЗП «Спецтехноекспорт» представило лінійку натурних зразків безпілотних літальних апаратів. Серед них - БПЛА Фурія А-1, БПАК поля бою «PATRIOT RV010», тактичний безпілотний авіаційний комплекс «P-110», БПАК поля бою «Sparrow», тактичний БПАК «Columba», БПАК «Кібер», БПАК поля бою «Observer-S».

Універсальний «Малюк»


Особливу увагу відвідувачів виставки «Зброя та безпека» привернула фактично революційна розробка українських зброярів - автомат

«Малюк». Він є продуктом глибокої модернізації радянських АКМ та АК-74 за схемою буллпап. Зброя оснащена трьома рейками Пікатінні - для установки додаткових оптичних і механічних пристроїв, зокрема прицілу, рукоятки, сошок тощо. Так само на «Малюкові» кріпиться і глушник, який можна швидко зняти.

Магазини вставляються в спеціальну шахту, яка не тільки допомагає краще їх фіксувати, а й сконструйована у такий спосіб, щоб магазин легко випадав під власною вагою при натисканні кнопки викиду, розташованої поряд з курком. У будь-якому положенні користувачеві зброї магазин дуже легко вставити у ствольну коробку.

У «Малюка», порівняно з автоматом Калашникова, значно менша віддача. Ним можна управляти однією рукою: знімати із запобіжника, вести вогонь, міняти магазин і перезаряджати.

Плаваючий «Тритон»


Цікаву розробку на виставці представив київський завод «Ленінська кузня». Легкоброньована плаваюча платформа «Тритон» може взяти на борт до 11 осіб і долати як бездоріжжя, так і водні перешкоди. «Тритон» укомплектований 5,7-літровим дизелем Volvo потужністю 211 к.с., автоматичною КПП Allison, бойовим модулем з дистанційним управлінням, до складу якого входить 12,7-мм кулемет і гранатомет УАГ-40. Стрільба ведеться з броньованої кабіни із застосуванням комп’ютерного управління кулеметом. При цьому система вогню бойового модуля забезпечує ураження цілі на відстані 1,5-2 кілометри з дуже високою точністю. А вести вогонь можна одночасно як із кулемета, так і з гранатомета. «Тритон» здатний на плаву долати водні перешкоди, що дуже важливо при виконанні завдань на місцевості, де зустрічається чимало річок чи озер.

Бойовий «Козак»


Бойова броньована машина «Козак-2» з V-подібним днищем та колісною формулою 4х4 вироблена столичним «Науково-виробничим об’єднанням «Практика». Цей бронеавтомобіль створено на повнопривідному шасі Iveco Eurocargo і оснащено турбодизельним двигуном Iveco потужністю 251 к.с. Серед спеціального обладнання бронеавтомобіля - турель з можливістю установки кулемета калібру 7,62 і 12,7 мм або автоматичного гранатомета. При цьому важливо, що колеса обладнані спеціальною системою для руху на пробитих шинах, встановлено протимінні сидіння, радіостанцію, GPS/ГЛОНАСС-навігатор, прилад радіаційної розвідки, висувні оглядову камеру з тепловізором і радіолокатор.

За словами начальника відділу розвитку НВО «Практика» Сергія Вілкова, перевагами «Козака-2» є високий рівень бронезахисту, який відповідає натовському STANAG ІІ, а також висока мобільність.

Прилад стабілізації наведення


Приватне підприємство «Науково-виробниче приватне підприємство «Спаринг-Віст Центр» розробило блок БУС для заміни блока управління ПБ2.390.179-01 системи стабілізації озброєння 2Е36-1. Нині саме вона здійснює стабілізоване наведення в горизонтальній та вертикальній площинах автоматичної гармати калібру 30 мм і спареного з нею кулемета калібру 7,62 мм, встановлених на БМП-2. Ця система також здійснює супроводження наземних, надводних або повітряних цілей для ефективної стрільби як з місця, так і під час руху.

Згаданий блок обробляє сигнали від здавачів-гіротахометрів приводів горизонтального та вертикального наведення, пультів управління командира та оператора, а також приладу цілевказання. Він формує сигнал помилки, пропорційний відхиленню спареної установки «гармата-кулемет» відносно цілі, який подається на блоки підсилювачів і далі - на виконуючі механізми горизонтального та вертикального наведення для мінімізації відхилення. Безпосередньо у блоці відбувається необхідна комутація сигналів управління для режимів роботи «Автомат», «Напівавтомат» та «Цілевказування» відповідно.

При цьому блок забезпечує наведення в режимі «Автомат» в горизонтальній та вертикальній площинах з максимальною швидкістю не менше 6 град./с, а в режимі «Напівавтомат» - не менше 30 град./с у горизонтальній площині та не менше 35 град./с у вертикальній.


Блок БУС побудований на сучасній елементній базі та має покращені параметри точності наведення та термостабільності. Він спроможний працювати в температурному діапазоні від -40 до

+60 градусів за Цельсієм при напрузі бортової мережі +27 (+2; -6) В.

Броньований «Буцефал»

Повнопривідний бронетранспортер БТР-4Е «Буцефал» з колісною формулою 8х8 створений Харківським конструкторським бюро з машинобудування імені О.О.Морозова. Виготовляється на харківському ДП «Завод ім. В.О. Малишева».

Компонування машини аналогічне західним проектам з відсіком механіка-водія і командира в передній частині корпусу, моторно-трансмісійним відсіком у центрі та десантним відсіком у кормовій частині. Доступ до десантного відсіку здійснюється через задні двері та люки в даху.

Цей бронетранспортер може бути озброєний різними бойовими модулями, зокрема «Гром», «Шквал», «Парус», «БАУ-23х2». Вони оснащені 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1, 7,62-мм спареним кулеметом, 30-мм автоматичним гранатометом АГС-17 та протитанковим комплексом «Бар’єр». У 2012 році БТР-4Е прийнятий на озброєння. Машина використовується підрозділами, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції на Сході нашої країни.

Безпілотник «Лелека»


Цей безпілотний авіаційний комплекс являє собою програмно-апаратний комплекс автономного дистанційно-керованого повітряного апарата для вирішення завдань з аеророзвідки, патрулювання, картографування місцевості з можливістю передачі оперативної інформації та отримання точних географічних координат у режимі реального часу.

У комплексі реалізовано концепцію автоматизованого керування повітряним апаратом протягом усього польоту. Це значно спрощує роботу оператора та дозволяє зосереджувати увагу на аналізі оперативної інформації, що надходить з борту БпАК.

Керування «Лелекою» здійснюється шифрованим цифровом радіоканалом, який дозволяє отримувати дані телеметрії протягом усього польоту. При цьому оператор може відслідковувати по супутникових мапах місцезнаходження БпАК, корегувати маршрут, надавати команду на екстрене повернення у точку зльоту або в разі необхідності запрограмувати інше місце приземлення.

У базовій комплектації комплекс може використовуватися при швидкості вітру до 15 м/с, має радіус дії при швидкості повітря 7-10 м/с до 60 км (загальна довжина маршруту 120 км), може перебувати у повітрі до 2 годин 30 хвилин.

Універсальний 120-міліметровий міномет

Він являє собою гладкоствольну жорстку систему, заряджання проводиться з дула. Своєю чергою на дульній частині встановлений запобіжник від подвійного заряджання та приціл MUM 706 M. Цей міномет розроблений столичним Публічним акціонерним товариством «Завод «Маяк». Вага міномета в бойовому положенні становить 210 кг, швидкострільність - 12 постр./хв, а дальність стрільби - 7100 метрів.

Він був створений протягом двох місяців фактично з нуля. За словами заступника технічного директора заводу Віктора Берегового, завдяки застосуванню новітніх технологій наш міномет вийшов легшим на 45 кілограмів за радянський зразок, який був взятий за основу. Важливо, що при цьому вдалося зберегти всі балістичні характеристики.

Виставка «Зброя та безпека» проводиться з 2004 року. Це найбільший національний форум зброярів, на якому демонструють досягнення українського та світового ОПК.

Сергій ВОРОНКОВ,

Ігор ПАРУБСЬКИЙ

Проект-2015, Зброя та Безпека, Укроборонпром, Україна, Зброя ворогів, ЗСУ

Previous post Next post
Up