Официально: О сроках поставок Украине 80 танков Leopard 1. Плюс обзор танка и видео

Apr 28, 2023 10:19





Поставки 80 основных боевых танков Leopard 1 в Украину начнутся в середине 2023 года. На этой неделе началась подготовка более сотни украинских военных. Об этом сообщается в интервью министра обороны Германии Бориса Писториуса изданию La Vanguardia.



"Германия сдержала свое слово. В марте мы доставили в Украину 18 современных Leopard 2 A6 и 40 боевых машин пехоты Marder, а также другие пакеты, такие как срочно необходимые запчасти и боеприпасы. Кроме того, я успешно и интенсивно добивался от наших партнеров большей поддержки; в итоге удалось обеспечить бригаду", - сказа он.

При этом он отменил, что Германия не прекращает усилий в этом направлении. Вдобавок к этому о поставке танков заявили Нидерланды и Дания.

"А поставка основных боевых танков Leopard 1 A5 только началась. Это результат инициативы других стран совместно с Германией. Кроме того, только на этой неделе началась подготовка более сотни украинских военных на Leopard 1. Поставка до 80 основных боевых танков Leopard 1 начнется в середине года", - сказал министр.

Писториус также отметил, что на последнем "Рамштайне" подготовили почву для создания центра технического обслуживания парка Leopard 2 в Польше. "Это позволит обеспечить боеспособность доставленной техники, которая, конечно, всегда изнашивается в бою", - добавил он.

Boris Pistorius: “Alemania es el principal apoyo de Ucrania en la UE”

Обслуживание и ремонт танков Leopard 2А4 и 2А6, на которых воюют украинцы, будут проходить на заводе Bumar-Łabędy в Гливице в Польше. В мае здесь заработает сервисный центр.

Leopard 1A5 - як бойова машина


По-перше, ми маємо справу з останню модифікацією танка від 1987 року. І фактично Leopard 1A5 на три роки молодший за Т-64БВ. А за п’ять модернізацій німецький танк значно наростив захист, отримав стабілізатор озброєння, нову прицільну та комп'ютеризовану систему керування вогнем, а також турбований дизель на 830 к.с., що для 42-тонної машини дуже не поганий показник.

Щодо системи управління озброєнням - то це EMES 18, яка створена на основі СУО танка Leopard 2. Тому, як мінімум, Leopard 1A5 за цим показником знаходиться на рівні радянських танків кінця 80-х років - Т-64БВ, Т-72Б, Т-80, якщо не перевищує їх за якістю прицільних пристроїв та нічного режиму.

Щодо вогневої потужності 105-мм нарізної гармати, то навіть для деяких фахівців це може бути "сюрпризом". Бо бронепробиття 105-мм натівським бронебійним підкаліберним снарядом - 450-500 мм на дистанції 2 км. Тобто аналогічно показнику для найрозповсюдженішого 125-мм снаряда "Манго" радянських танків.

Звісно виникають питання щодо бронезахисту Leopard 1A5, який завжди був слабкою рисою цієї машини та посилювався під час кожної модернізації для того, щоб досягти якогось мінімально адекватного рівня. Оцінити його, через рознесене та додаткове модульне бронювання вкрай складно.

Водночас, як і всі інші західні танки, Leopard 1A5 не захищений динамічним захистом через те, що у країнах НАТО пішли іншим шляхом вирішення протидії кумулятивним боєприпасам. І питання який шлях кращий - досі дискусійний.
Leopard 1A5 - як бойова одиниця

Але треба пам’ятати, що танк це не тільки машина. Це і екіпаж, який треба навчити чи перевчити на нову техніку, що займає певний час. До того ж на відміну від всіх інших танків у ЗСУ - у Leopard 1A5 екіпаж з чотирьох осіб. В ньому є заряджаючий від якого на Заході не збираються відмовлятися навіть у найсучасніших версіях Abrams чи Leopard 2.

Також разом із кожним новим зразком озброєння з'являється таке масштабне поняття як матеріально-технічне забезпечення. Тобто питання щодо наявності та доступності запасних частин, рідин, фільтрів тощо, а у випадку німецького танка ще і індивідуальних снарядів та патронів для кулемета.

І це не говорячи про проведення ремонтів та техоглядів. І 50 танків це більше ніж танків у механізованій бригаді, де за штатом один танковий батальйон - 31 танк. Тобто півсотні машин - це далеко не мізерна кількість. Але не треба забувати, що свого часу СРСР зміг вирішити аналогічні проблеми під час Другої світової війни, воюючи з 1942 року на англійських та американських танках.

Наостанок залишається питання щодо ефективного використання Leopard 1A5, якщо він все ж таки потрапить до ЗСУ. Бо справа в тому, що концепція танка у країнах НАТО дещо відрізняється від радянської. На Заході танк, в першу чергу, це протитанковий засіб. З цього випливає цілий перелік особливостей та навіть культури використання таких машин на полі бою з урахуванням чого і створювався та модернізувався Leopard 1.Leopard 1A5 ще знаходиться на озброєнні п’яти країн: Греції, Туреччини, Бразилії, Чилі, Еквадору

Без урахування всіх цих аспектів, говорити про ефективність будь-якого танка - марно, незалежно від калібру та товщини броні. А вирішальним може стати те, як ці машини будуть розподілятися у ЗСУ.

Одна справа, коли півсотні Leopard 1A5 розкидають по всім підрозділам по декілька одиниць у кожну із закономірними наслідками. Зовсім інше - коли зосередять в одній бригаді для спрощення забезпечення, ремонту та навчання. І це рішення також дозволить компенсувати очевидні недоліки Leopard 1A5 іншим озброєнням, а також набрати та обробити сконцентрований досвід використання та обслуговування машини.

image Click to view



Джерело

Леопарды, Броня, Танки, Военно-техническое сотрудничество

Previous post Next post
Up