ой чого ти почорніло..

Apr 05, 2014 02:37

Цю пісню на слова Шевченка я вперше почула коли прийшла у етнографічний народний хор Гомін Л. Ященка. Ще підлітком, у 1989 році. Записав її керівник народного кубанського хору Віктор Захарченко.

Пригадую як від голосу "виводчиці", Надії Таперик, літнього віку жіночки, яка перекривала весь хор в деяких місцях (так воно і співається в народному виконанні), від всієї тієї пісні щоразу мороз сипав поза шкіру.. не раз виконувала і на виступах з хором.
Пригадую, Леопольд Іванович і його помічниця, яка якийсь час йому допомагала на репетиціях (забула ім'я), постійно "воювали" щоб після "Ой чого ж ти почрніло, зеленеє поле" уривався потужний голос хору, і щоб западала повна тиша.. ця тиша давала особливого трагізму, емоційності. І не завжди вдавалася, бо людей багато і всі - не професійні співаки (науковці, робітники, медики, вчителі, наша землячка там знайшлася - робітниця подільського пивзаводу, звичайні люди які хотіли співати і любили народну пісню).
У хору Гомін є сайт і можна прослухати цей запис, але в ю-тубі його немає.
У мене збереглися старі касети з 90-х років, які мені одна людина люб'язно оцифрувала, але без розбивки на треки, потоком.

Сьогодні почула цю пісню у виконанні гурту Гайдамаки.. божественно хлопці співають.. співали на Майдані (схоже на вул. Грушевського).. де направду почорніло зеленеє поле од крові за вольную волю.. і це особливі мурашки теж, бо це - живе, зараз, ось тут.. а не лише у ті часи про які писав Шевченко..

Заради цікавості хочу викласти три варіанти виконання пісні: кубанський народний хор, народний хор Гомін (Київ, Л.Ященко) і гурт "Гайдамаки".
Зрозуміло що хлопці - поза "конкурсом".
(тільки Гайдамаки співають на відео "запоріжці".. але за порОгами = запорОжці" .. У Шевченка здається "запорожці" )
Кубанський народний хор:

image Click to view



Етнографічний хор "Гомін" Л. Ященка
(колись писала про нього і про ті роки коли співала.. на всіх групових фотографіях є я і мій батько. Я завжди з лівого краю, практично одна у стрічці і мені там 14-16 років, бо решта жінок заміжні - а тому в хустинках чи очіпках, кожний у своєму строї. Це у часи шароварщини і віночків для будь-якого віку жінок-хористок- хоч воно гротескно.
і ще для "новеньких" жж-друзів: у відео є історична фотографія хору під час виконання - фактично першого офіційного виконання гімну України і "Ой у лузі червона калина" у тоді ще СРСР на 1му з'їзді Руху 10 вересня 1989 року. якість погана бо плівковий фотик у натовпі, дивом потрапив знімок через когось, хто із залу фотографував)

image Click to view


І нарешті, "Гайдамаки".
"Чоловіча частина групи ГУЛЯЙГОРОД працює над пісенним проектом під робочою назвою ЧОРНОМОРЦІ! Основою проекту є чоловіча багатоголосний спів з "малинового клину" - теренів компактного розселення чорноморців(таманців) нащадків запорожців, що проживають на Кубані! Пісенна культура чорноморців має питоме українське коріння, свідченням цього є мова пісень та власне сама музика!
"Ой чого ти почорніло зеленоє поле" походить з станиці Васюринської Дінського району Краснодарського краю, музику пісні покладено на вірш Т, Г. Шевченка, присвячено подіям 1651 року коли козацьке військо гетьмана Б. Хмельницького зазнало поразки в битві під Берестечком!"

image Click to view

сумне, етно-події, перемога наближається!, українська народна пісня

Previous post Next post
Up