Старовинні меблі виробництва наших прадідів

Jun 30, 2013 01:19

Недавно у одному з журналів жж-друзів зайшла мова про бамбетель - галицький "диванчик" з дерева.
І я згадала про бабусину "сОфу", яка постійно стояла як не в хаті, то в літній кухні (останні років 20 чи більше).. я так до неї звикла, що навіть не сприймала за якусь особливу старовину.
І лише тепер (слава ЖЖ і друзям :) ) вирішила сфотографувати і запитати бабусю про походження цієї софи, до дивної назви якої давно звикла бо вона була скільки себе пам'ятаю.

Так от, виявилося, що її змайстрував і подарував своїй дочці, Мотроні Карловні, у придане бабусин дід, тобто, мій прапрадід по маминій лінії- Карл Фердинський. Да, в мені якась там восьма чи яка частка польської крові. :)
А після ранньої смерті моєї прабаби (щось із серцем було.. сталося під час окупації, бабусі було 13-14 років, і менші брат і сестра) тітка віддала цю софу бабусі, коли та переходила жити у власну хату.
Якщо придивитися, то можна помітити що за.. боже мій, вже близько 100 років експлуатації, додалися "латки", зроблені кимось поверх "рідного дерева".
Ось вона у майже тому вигляді, в якому експлуатується (перед нею стоїть стіл, і на ній ще як правило або миска з пиріжками, або порожні пластикові пляшки і всяка всячина :) ):





А ось без покривала.
"Софа", м.Красилів, Хмельницька обл., прибл. 20-ті роки ХХст.:




До речі, приблизно такого ж типу спинка і у ліжок, які робив мій двоюрідний дід по батьковій лінії:
Ліжко, с. В. Мацевичі, Старокостянтинівський р-н, Хмельницька обл., швидше за все кінець 30-х років ХХст.:


А от "українські сільські меблі" у домі самого майстра.. ними користуються вже його правнуки і досі. Рівень вражає.. я не спец, звичайно, але мене вражає:















А які старовинні меблі були чи є у ваших родинах?.. що пам'ятне?

старовина, це моя Україна, подільська народна етнокультура

Previous post Next post
Up