коляда-2013

Jan 09, 2013 02:19

Схоже, починаючи з цього року замість одного колядницького гурту у нас буде два, частина учасників відділилася і колядує самостійно.. що саме по собі і не погано, бо для Києва це все краплі в морі. Треба більше справжніх колядників і більше атмосфери свята. :)
З цієї причини наш Зірка зробив нову дерев'яну зірку. А я її розмальовувала..вперше в житті. :) Намагалася нашукати якомога більше взірців (а їх в інтернеті аж так не розженешся, до речі, таких щоб автентичних) і слідувати якимсь канонам.. малювала олійними фарбами, ледь встигли висохнути до 7 січня.

Словом, гурт "Зоряниця" поздоровляє вас з Різдвом Христовим і з колядою! І віншує вас усім добром, усім ґараздом, усім що ви в Господа Бога жадаєте і думкою думаєте, щоб так воно і сталося!
Дай же Боже вам весело ці свята відсвяткувати і в доброму здоров'ї на той рік Різдва діждати! :)


Нова зірка:


А ще ця коляда для нас з Промінчиком нова і особлива тим, що жж-подружка tana_sribna дала доці на це Різдво походити у реліквії її родини: у свитці її бабусі!! справжній, яку вже кілька музеїв хотіли собі в експонати. Дитина так загорілася, що мусила утеплити її жилеткою під спід і при -5С так вона у свитці і ходила. Але ж і свитка... для "непосвячених": оті цяточки по ній - то ручні стібочки, свитка "підбита" домотканим полотном і простібана тоненькими рядочками всуціль, там тисячі тих стібкочків рівними рядами, досить важка і ще досі тепла (хоч там саме полотно, вовни немає), фантастична річ. дякуємо, Танечко! :)




Колядницькі нелегкі переходи по снігам (Академмістечка у даній фотосесії :) ):








Ось такі ялинки були у будинках "наших людей", у яких "адресно" колядували 7 січня. :)


Але найбільше тішать оці дівчата: ледь ноги тягнуть разом із дорослими від тих багатогодинних перегонів, і голос натомлений, і порожньо надворі, ні душі між будинками, і вітер в обличчя зимовий - а все одно, не для людей а для себе, без дорослих, самі собі ідуть і тихенько виводять:
Ой там Божа Мати по світу ходила,
Прийшла вона до багача (2), на ніч попросилась.
"Пане господарю, переночуй мене,
Бо й застала темна нічка (2) на порозі в тебе".
Багатий господар не хтів ночувати,
Він наказав своїм слугам (2) псами нацькувати.
А тії собаки її не кусали,
Тілько перед Матір Божой(2) на коліна впали.. ..........
(це нова довга "сага" про історію народження Христа у стаєнці бідного господаря, привезена мною з "експедиції-2011",з Хмельниччини, сподобалася їм :) )


Дай Боже щоб вони навчили колядок своїх дітей, а вони - своїх.. і щоб ця ниточка ніколи, ніколи не переривалася.

Зоряниця, українська народна пісня, це моя Україна, подільська народна етнокультура, промінчик

Previous post Next post
Up