бізнес по-нашому або про причини корупції

Mar 26, 2012 16:34

kerbasi порадив у відповідь на мій коментар у одному із обговорень причин нашого болота в країні:
"Останній абзац просто супер! Винеси окремим дописом!
Дитина легко дійшла до головного принципу боротьби з корупцією - скорочення дозвільних працедур. На жаль, це не очевидно всім дорослим. Дорослі хочуть, щоб чиновника перевіряв контролел, а контролера супер-контролер, а супер-контролера... І так до безкінечності."

Виношу:

"Якось дитина розповіла що бачила у метро в переході забавну картину: оголошення на стіні: "несанкціонована торгівля заборонена", а під нею - тітонька торгувала "з землі"..
- але може у неї якраз "санкціоновано" все було - роздумувала вона далі..
- Та певно дала хабаря міліціонеру та й торгує далі, хоч і несанкціоновано - сказала я скептично. І готова сплатити.. але не стільки скільки треба на санкціонованість.. - додала.
І тут дитина видала дуже мудру думку:
- Тому що вона іде по найпростішому шляху.. якби шлях санкціонованості був простішим і не треба було так багато різного пройти, стільки інстанцій і грошей - вона би торгувала санкціоновано.
***
Я бачу "корінь зла" всього нашого устрою і тієї "системи", про яку ми всі говоримо, фактично в одному: не у тому що не виконуються написані (для ведення виробництва і бізнесу) закони, чим часто дорікають: мовляв, за кордоном люди законослухняні, а в нас - бардак, ледачі і т.і. Хоч і це є, але це наслідки а не причина.
А в тому що без їх, законів, обходу ні (дрібний і малий) бізнес ні (дрібне і мале) виробництво у нас вести фактично неможливо. Залишається два виходи: або придумати як обійти, або покинути власний і найнятися до олігарха на його крупний бізнес.

І звідти, від самого низу і дрібної рибки (так! від отих торгівель із землі і поїздок зайцем у громадському транспорті, від зарплати виховательки у дитсадку яка просто таки спонукає до доплат з кишені тих батьків, які отримують зарплату у конверті - в обхід податку, а в обхід - щоб було чим доплатити виховательці бо якщо платити чесно державі - все одно у виховательки буде та сама зарплата, і т.і.)...
і починається загальне системне беззаконня.
Яке неуникне раз в законі прожитковий мінімум не відповідає мінімальній зарплаті чи пенсії, раз сума за дозвіл перевищує прибуток і т.д., я вже не кажу про велике беззаконня. І про те що при таких системах карати когось одного (на кого має зуб конкурент), якщо всі порушують закони на міру своїх можливостей (тільки у нас вони одні, у Тимошенко інші, а у Табачника ще інші) - це рубати голови які відростатимуть знову.
Поки не поміняється принцип, а за ним і кардинально - закони.
В тому числі і про дозвільні процедури, як вище сказав kerbasi.
Така моя думка.

державне, промінчик

Previous post Next post
Up