Пиріжки від Татусі БО

Feb 22, 2015 15:02

Оригинал взят у luzera в Пиріжки від Татусі БО
Вкусно про вкусне

Колись женщіна прийшла до Бога і почала випрашувать у нього сили. Бог подивився на неї уважно і сказав "Та нафіга тобі оті біцепси, тріцепси і четверіцепси, женщіна должна буть красіва, нєжна і трошки калдунья" ну і дав все таки Бог жінці силу. І сила її не в руках, хотя деякі можуть так налигнуть шо мало не покажецця, і не в ногах, хоча деякі можуть так ушкварить з мішком сахару на плечах шо хер доженеш, а сила жінки в волшебних колдовських пиріжках.
Нема той женщіни, котра не вміє зварганить пиріжка - єсть ті женщіни шо вийобуються, або ще ніразу не попробували спекти пиріжків. Разом із силою в пиріжках Бог дав ще кожній женщіні свого рецепта, це спеціально шоб їм жисть медом не казалась. Тепер ото скільки хазяйок, стільки й пиріжків, і кажда щитає шо іменно цей рецепт у неї найофігеннєйський.
Настояща женщіна може пиріжками околдовать, привлєчь, влюбить, женить і добить. Тому мужчинам при виді свіжих і духмяних пиріжків лучче вже і не сопротівляться.
Особисто я довго предовго думала, шо ніхера я не женщіна з позиції пирожкотворчества. А потім в моєму житті вознік благодарний поглинатель пиріжків з яким тіки й лишалося, шо оттачувать своє мастірство. Чим я і занімалась всі оці роки. Младєнєц пиріжками нехтує, їй важнєй всєго шоб хліб і борщ і ще шоб сметана ну і макарони, все остальне для развліченій.

ЯКІ?
Пиріжки бувають стількох видів і такі шо заїбусь я сюди перепечатувать свій склєрознік з рецептами, але найходовіші в нашому хазяйстві - смажені на сковороді (муж любить шоб обізатільно з капустой), печені зі здобного тіста, і смажені дуже швидкі пиріжки із пісного тіста на кисляку. Є в мене ще один любимий рецепт на заварному тісті але з ним скіки їбатися, шо захочеться напівгода сісти на дієту і отрастить який-то тріцепс.

Начинка
На відміну від вареника в пиріжок мона запхать шо угодно - будь-яку фруктину, городину (хіба шо з кавуном і огірками мать не дуже буде), мясо, і лісовину (гриби усякі). Найдивовижніші начинки в наших широтах - це пасльон (сині ягодки які ростуть на буряні) іменно із-за нього село, де я оце була, називають сусіди зневажливо "Пасльон", часники необразовані всякі.... Дуже інтересна начинка із калини, но я її не люблю, запах спіцфіческий. В дєцтві я обожнювала пиріжки від Баби Вляни із таким чимсь добрим предобрим - оаказалось то був просто карамелізований буряк. Ще в нас є така начинка як нет, так і кажуть "пиріжки з нетом", або з піском, або з борошном - суть начинки в тому шо борошно обсмажують на салі із шкварками солоненькими. Виходить дуже вкусно, але сухо, тато мій казав "таку ото чепуху придумали пиріжок з пиріжком..".
Головний принцип в приготуванні начинки, вона повинна бути дуже смачна сама по собі, і трішечки навіть пересолена. Бо тісто завжди буде пріснуватим, тому начинка має гарно відтіняти його. Фруктові солодкі начинки краще готувати так - вкладаєте в пиріжок промиті і підсушені ягоди, або різані шматочком фрукти і посипаєте прямо туди цукром, дивлячись як любите і як хочете.
Начинка має бути кімнатної температури ні в коєм случаї не гаряча і не холодна. Тому терпіть і робіть начинку завчасно. Памятайте шо солодкий сир (котрий москалі звуть твораг) дуже коварний в пиріжково варениковому ділі і починає завжди не дуже красиво витікать, тому не переборщуйте з сахаром, беріть сухий сир і обовязково вкиньте в начинку одне яйце або хоча б жовток.

Тісто
Токо так, дівчата, я на істінні знанія в кулінарії не претендую просто ділюся своїми надьожними рецептами, котрі перевірені роками і зубами, найпростіші і найсмачніші.

Печені дріжжові
Треба взяти 1 стакан молока, нагріти так, щоб пальчик не відчував його як холодне чи як гаряче. Вилити молоко в мисочку, туди шурхнути ложку цукру столову і ложку дріжджів сухих, або 30 грамів пресованих, або пакетик швидкодіючих, якшо любите в граммах то рівно 11 грам сухих. Розмішати молоко цукор і дріжджі добре, туди всипати стакан борошна і теж добряче розмішати. Далі треба дотриматися ритуалу - попередити шо від нині в хаті опара тому не можна грюкати стукати, кричати, матюкатися, дивитися футбол і новості. Потім локалізуєте всі сквозняки накриваєте опарку чистим рушничком і ставите її в дуже тепле і затишне місце на півгодини. Самі в цей час можете шаритися в ФБ або якраз приготувати начинку. Через півчаса опара має гарненько підійти. Щоб уникнути отієї многоходовки із локалізацією сквозняків, то я просто миску з опарою завжди ховаю в мікроволновку, Боги мікроскопічних волн надихають опару рости і збільшуватись і ніхто там їй не мішає. Тіки ж не включайте її)))))
Через півгодини дістаєте пишну опару і окремо робите в мисці здобу - збити 1 яйце, 3,5 ст. л. цукру, півчайної ложки солі, і 80 грамм, масла або маргарину, сюди додаєте ваніль якщо хочете. Здобу красіво вливаєте в опару і перемішуєте поступово всипаючи борошно. Борошна піде ще десь зо 2-3 стакани, дивіться по консистенції уважно. Можете в тісто додати ще ложку самогону чи доброї горілки, я додаю, так ніби не дуже швидко черствіють пиріжки. Тісто повинно хоч трохи відставати від рук, бути мяким і не пливти. Вимішане тісто відставте в сторону на час під полотенечком - ніяких сквозняків, криків, і прочих проявів експрессії, тільки енергія любові і добра і побажання всім миру й щастя. Поки тісто підходить займіться ділом, покрасьте нігті, батарею, або двері, зробіть шото пользітєльне і хароше. Через час берем те тісто і вивалюємо на дошку чи стіл присипані борошном, акуратно обминаємо, щоб не прибити і не перебити тісто. Ділимо на невеличкі, розміром з куряче яйце, шаріки. І ліпимо з них пиріжки, пиріжки насправді можна ліпить по всякому - круглі як колобочки, човниками, трикутниками і квадратами. Як самі схочете. Начинка теж диктує свої умови - якщо вона соковита, солодка і така шо може протекти на деко, то краще защип робити красивий і зверху, якщо у вас там картопля, капуста чи ще шось, схоже - сміливо робіть прихований защип на низ. Деко я застеляю пергаментом мащу олією складаю під час ліплення пиріжки і по останньому ставлю їх біля гарячої духовки шоб не мерзли і жду десь 20 хвилин, потім мащу яйцем з молоком зверху і ставлю в дуже гарячу десь 200 градусів духовку, і далі принюхуйтесь! Як тільки ви почули ніжний і смачний запах, тут же прикручуйте ті пироги майже до мінімуму і ждіть коли появиться ловка скоринка. Відкривати духовку в процесі випікання НЕ МОЖНА, тісто ляже сяде, впаде і ви ж мені напишете "Хуйня яка-то".
Коли вже і скоринка і запах гармонізувалися, вимикайте духовку і привідкрийте дверцята. І ждіть отак кілька хвилин - хай успокояться всі. Потім берете мочете холодною водою полотенечко, кладете на поверхню і на неї деко чи протівєнь чи в чому ви там печете. Зверху прикрийте полотенцем і дайте так постоять десь хвилин 15 -20 поки трошки вичахнуть, потім дістаєте їх красіво на таріль або піднос і подаєте гордо і возвишено.

Пиріжки смажені дріжжові
Рецепт, як два пальця об асфальт
Берете борошно купку, десь із півкіла, на купку насипаєте пачку сухих дріжджів і пучку солі і десь із пів столової ложки сахара. І потім в ту купу вливаєте півлітра теплої води. І мішаєте вмішуєте ніжно і крепко, шоб тісто було мяким і не пливло і від рук відставало, от коли тісто буде вже добре вмішане, то беріть і обмішуйте не борошном а на олії - отлічн. В воду як литимете додайте теж пару ложок горілки. Тоді при обсмажуванні не так будуть вони напитуватися олією. Головна умова вгадать із консистенцією тіста - нагадую - мацніть за дупку немовля або себе за мочку вуха і от запамятайте ці тактильні ощущенія, оце таким має бути добре вимішане дріжжове тісто. Вимісили одставили вбік на півчаса, в тепле шось. Пішли там написали в ФБ шо ви маладєц. І потім берете ліпите, даєте їм кожному хоч по 10 хвилин влежаться і смажете на олії.

Пиріжки на пісному тісті смажені
Це дуже бистрі, я б сказала солдатські такі пироги. На півлітра кисляку, чайна ложка соди, дрібка солі, яйце і десь із півкіла борошна, в процесі обмішування підмішать треба пару ложок олії, вимісили наліпили пиріжків із чимсь густеньким і смачненьким, і обсмажили в олії. От і вся мудрость. Свіжими дуже смачні, як полежать то трохи не то, але все одно смачні)

Трошки борщової магії)))
Головне в приготуванні пиріжків, це те що ви туди вкладаєте окрім начинки. Бабуся казала шо ліпити пиріжки треба мовчки, бо випадкове слово може бути дурним і все іспортить, вона обовязково хрестила діжу - я хрещу миску. Вона хрестила піч і просила іі бути доброю - я общаюсь із духовкою.
Щоб пироги вийшли удачними і корисними заліплюючи кожен пиріжок побажайте щось дуже хороше тому хто його зїсть, наприклад, здоровя, любові, терплячості, удачі. Я впевнена, яку б партію пиріжків ви не заправторили, добре словечко знайдеться на кожен пиріжечечок.
Previous post Next post
Up