Merkintä, jossa suuren suosion saanut ruakablogini saa jatkoa

Aug 02, 2009 22:13

Tällä kertaa vuorossa Twin Peaks -henkinen kirsikkapiirakka!








Tarvitaan litra kirsikoita. Omani ovat makeita, litra maksoi 5 euroa. Kirsikat kannattaa ensin huuhdella. Sen jälkeen hauskuus vasta alkaa...



eli kirsikoista pitäis napsia kivet pois. On kuulemma olemassa työvälineitä nimenomaan kirsikan kivien poistamiseen, mutta ei kai kukaan sellaisia oikeasti omista?



Oma konstini: syömäpuikot! Tylppä, paksumpi pää läpi kirsikan ehjästä reunasta, kivi pullahtaa ulos siitä missä se varsi on kiinni toisella puolella! Näppärää.



Kirsikkamehua tuppaa silti roiskumaan ympäriinsä, joten ei sitä valkoista paitaa päälle.

Sitruunamehu pyörii jo tässä vaiheessa pöydällä - sitä voi lorauttaa kirsikoiden sekaan tummumista estämään. Alkuperäinen resepti ei tosiaan kehota aloittamaan tästä vaiheesta, mutta itse aloitin. Taikinan voi tosiaan tehdä ensin ja sitten vasta käsitellä kirsikat, mutta tohon kirsikoiden käsittelyyn voi mennä aika kauan...

No, joka tapauksessa tässä vaiheessa kirsikat saa hengaa ja tehdään taikina!



Taikinaan tarvitaan seuraavia Rainbow-tuotteita: vehnäjauhot, sokeri, voi. Suola saa olla muutakin, vettäkin voi ottaa omasta hanasta. (En oo ennen tätä tajunnut että oon tällanen Rainbow-fanityttö.)

Voi kannattaa leikellä pieniks paloiks jo vaikka ennen ku alottaa noi kirsikat, se saa olla sellasta pehmosta. Itse en muistanut, mutta hengissä selvittiin.



Olen mitannut kuivat tyypit kulhoon.



Olen nakannut voit sekaan.



Tässäpä sit käsin nypitään tota taikinaa. Vähän ku on nyppinyt, pitää lisätä reilu 5 ruokalusikallista kylmää vettä sekaan, että siitä taikinasta tulee mitensäkään kiinteetä. Lisäsin itse hitusen oliiviöljyä sekaan, että sain taikinasta nätin pallon. Pallo siitä pitää siis tehdä ja sit laittaa kylmään puoleks tunniks.

Sit tehtäis täyte. Ne, jotka on jo hankkiutuneet eroon kivistä, voi alkaa tehdä täytettä heti. Muut joutuu poistamaan ne kivet nyt. Uuninkin voi laittaa päälle jo nyt, miun uuni tosin lämpenee aika hitaasti.



Täytteeseen tulee siis litra kirsikoita, sokeria, vaniljasokeria, suolaa ja maissitärkkelystä. Perunajauhoja vois kai käyttää maissitärkkelyksen sijaan, mutta jos ei kumpiakaan oo kaapissa (no ei ollut), ni ostin sitten maissitärkkelystä. Sitruunamehu unohtu kuvasta, sori.



Täytteistä tuli vähän tollanen liru, siinä on nesteinä siis sitruunamehua ja kirsikoiden omaa mehua.
Ei sais olla liian lirua, mutta toi nyt oli ihan okei.



Kävin ihan Hong Kongissa asti ostamassa noita vuokia, ois saanut olla vähän korkeammat reunat. Voitelin, vaikka resepti ei käskenyt.



Kaulitsin puolet taikinasta pyöreäks levyks ja painelin vuokaan. Toinen puoli kannattaa kans täs vaiheessa jo kaulita, itse en kaulinnut ja tuli vähän kiiru.



Kaadoin täytteet sisään ja tässä vaiheessa ois voinut jo huomata, että taitaa olla vähän liian liru noille reunoille, mutta en huomannut.



Sit tehtiin näitä ristikoita. Miulla pauhaus uuni tässä vaiheessa jo täysillä ja tukkakin piti ehtiä värjätä, ni tuli sit laitettua noita ristikoita vähän sinne päin. Jos ois kaulinnut sen taikinan jo valmiiks ja leikannut siitä suikaleita, ois voinut olla helpompaa. Itse leikkelin niitä paloja miten sattuu, taikina copy+pastee. Tohon sit pikkasen pirskottelin maitoa päälle ja rukoilin hartaasti etten kippaa nurin uuniin laitettaessa.



Tässä tää ois nyt ollut uunissa 15 minuuttia, ku sit piti tsekata miltä näyttää ja vähentää lämpöä. Tässä vaiheessa myös huomasin, että se oli jotenkin valunut uunin pohjalle se täyte. Kivasti kärtsäs. Ois kannattanut laittaa pelti leivinpapereineen alle heti, itse laitoin vasta tässä vaiheessa.

Tässä välissä kävin laittamassa hiusvärin päähän ja tiskasin, sit olikin jo mennyt 40 minuuttia.


Ta dah! Näyttää ihan oikealta piirakalta!

Sit pitikin jo miettiä, että miten sen saa ehjänä perille...


käänsin hattulaatikon nurin ja piirakka mahtu siihen just eikä melkeen.



Ehjänä perillä!



Tarjoillaan vaniljajäden (ja tuoreiden kirsikoiden) kanssa vähän jäähtyneenä.

Kirsikkapiirakka

Pohja:
6 dl vehnäjauhoa
1 rkl sokeria
3/4 tl suolaa
200 g voita
n. 5 rkl kylmää vettä (tai enemmän)
(tilkka oliiviöljyä)

Täyte:
2 dl sokeria (tai enemmän, jos kirsikat ovat kovin happamia)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3-4 rkl maissitärkkelystä
1 litra kirsikoita (kivet poistettu)
3 tl sitruunamehua (vähemmän, jos kirsikat ovat happamia)

tilkka maitoa voiteluun

Taikina: Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja nypi niihin voikuutiot. Kun taikina on muruisaa, lisää vettä reilu 5 rkl, jotta pystyt muotoilemaan taikinan palloksi. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Täyte: Sekoita sokerit, suola ja maissitärkkelys keskenään. Lisää joukkoon kirsikat ja sitruunamehu.

Jaa taikinapallo kahteen osaan. Kauli jauhotulla pinnalla siitä kaksi pyöreää levyä. Painele toinen levy halkaisijaltaan n. 22-24 cm. piirakkavuokaan ja leikkaa toinen levy suikaleiksi.

Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle piirakkavuokaan ja asettele taikinasuikaleet ristikoksi päälle. Voitele tilkalla maitoa.

Paista ensin 15 minuuttia 220-asteisessa uunissa keskitasolla.
Vähennä tämän jälkeen lämpö 175 asteeseen ja paista, kunnes täyte kuplii ja kuori on muuttunut kauniin ruskeaksi. Minulla tähän meni n. 40 minuuttia, mutta se riippuu melko paljon uunista. Täyte jää helposti löysäksi joten liian hätäinen ei kannata olla - jos kuori näyttää paistuvan liian nopeasti, laita päälle folioarkki.

(Resepti on melkein suoraan lainattu useammastakin _oikeasta_ ruokablogista, alunperin kai jostain ruokalehdestä.)

Twin Peaks -tunnarin voi ladata tunnelmaa luomaan täältä!
Previous post Next post
Up