For Kelvix and anyone else who wants to give this a go. A traditional Dutch biscuit:
Speculaas Chunks
200gr self raising flour
125gr soft brown sugar
2 tbsp
speculaas spice (or ground mixed spice? Sainsbury's is okayish.)
pinch of salt
150gr cold butter
1 tbsp milk
Stir the flour, sugar, spice and salt together in a bowl. Cut the butter into pieces, stir it through the mixture and cut the butter into smaller pieces with two knives. Add the milk and knead the mixture into a ball with a cool hand.
Wrap the dough in plastic foil and leave it to rest in a cool place for a minimum of two hours, though preferably for a day, to develop the flavour.
Roll dough out to 1cm thickness. Place the dough on a baking tray covered with baking paper and bake the speculaas in the middle of the oven at 175°C for about 30 minutes.
Leave the speculaas to cool on a cake rack. Break the speculaas into about five pieces.
456 kcal per piece
2282 kcal total
Speculaasbrokken
200gr zelfrijzend bakmeel
125gr bruine basterdsuiker
2 el speculaaskruiden
mespunt zout
150gr koude boter
1 el melk
Schep in een kom het bakmeel met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en zout door elkaar. Snijd de boter in stukken, schep ze door het meelmengsel en snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg de melk toe en kneed het geheel met koele hand tot een samenhangende bal.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het min. 2 uur, maar liefst een dag, rusten en op smaak komen in een koele plaats.
Rol het deeg uit tot 1cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaas in het midden van de oven in ca. 30 minuten klaar op 175°C.
Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen
Breek de speculaas in ca. 5 brokken.
456 kcal per stuk
2282 kcal totaal