Згадуючи передріздвяний вечір

Feb 04, 2013 11:40

Свят-вечірній стіл-2013. Струдля з чорною смородиною

Надихнувшись книгою про українські різдвяні обряди, яку багато хто з нас отримав у подарунок від нашої товаришки по вишивці, вирішила цього року хоча б половину свят-вечірніх страв зробити за старовинними рецептами або хоча б наближеними до них. Звісно, деякі складники довелось замінити, а для приготування задіяти сучасних «помічників» - хлібопічку, мультиварку, міксер...

Між тим 12 пісних страв готові й ваблять пахощами. Це кутя з родзинками, медом, горіхами й маком, узвар із сушених яблук та абрикосів, хліб з лляним насінням, пиріжки пісні з сочевицею, голубці з рисом та грибами, картопляно-рисові «котлетки», картопля смажена з грибами, оселедець під шубою, тертий буряк з горіхами, салат з білої редьки, полуниця свіжоморожена з цукром, струдля. Вечеря доволі стримана, навіть трохи аскетична, але смачна і ситна.



Поділюсь рецептом своєї свят-вечірньої струдлі, який я вже випробувала багато разів з різними начинками. У глибоку миску просіяти 1,5 склянки (приблизно 320 г) борошна, додати дрібку солі, влити 100 грамів розтопленого і вихололого маргарину (можна, вершкового масла, якщо готуєте непісну страву) і 5 чайних ложок олії (у мене соняшникова, можна - оливкову). Вимішуємо ложкою до маслянистої крихти. Повільно вводимо в ці крихти 2/3 води, підігрітої приблизно до 50 градусів. Вимішуємо, поки тісто не перестане липнути до рук. Накриваємо чистою серветкою, залишаємо на півгодини.

Поки приготуємо начинку. Це можуть бути свіжоморожені вишні без кісточок, з яких зцідили сік і додали 1-2 столові ложки цукру; варення; повидло; розпарені сухофрукти тощо. Якщо начинка здається рідкою, додаємо в неї 1-2 ложки мелених сухарів, розтертого в крихти печива або крохмалю. Для своєї струдлі я взяла півкіла свіжомороженої чорної смородини, трохи ванілі, цукру і мелених сухарів для «зв’язування».

Тісто на струдлю розкачуємо тоненько, товщиною приблизно в 2 міліметри. Воно має світитись - «хоч газету читай». Накладаємо начинку по всій площі, можна не доходити сильно до країв, щоб не повилазило. Згортаємо рулетом.

Обережно, щоб не порвалось, переносимо на деко, вистелене папером для випічки. Змащуємо трохи олією зверху. Пару разів проштрикуємо виделкою і печемо в розігрітій духовці. У мене на випічку зазвичай іде 15-20 хвилин. Треба пробувати дерев’яною паличкою або зубочисткою.

Спечену і вистиглу струдлю ріжемо шматочками. Смачного!

чаклування на кухні, фото, свято

Previous post Next post
Up