Наказ МОЗ № 60 остаточно скасовано

Dec 30, 2016 16:13

У певні моменти могло здатися, що процес реформування процедури трансгендерного переходу у Міністерстві охорони здоров’я застопорився, та все ж МОЗ зробило українським трансгендерам подарунок до Нового року. 30 грудня нарешті набув чинності Наказ № 1041 від 5 жовтня “Про встановлення медико-біологічних та соціально-психологічних показань для зміни (корекції) статевої належності та затвердження форми первинної облікової документації й інструкції щодо її заповнення”, яким скасовується сумнозвісний Наказ № 60.

Про зміст нового наказу ми вже писали, коли він проходив стадію громадського обговорення. Відтепер, коли він починає діяти, медична процедура переходу регулюватиметься “Уніфікованим клінічним протоколом первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги“. Нагадаємо найбільш суттєві прогресивні зміни у новій процедурі у порівнянні з попередньою:
  • психіатричне обстеження в умовах стаціонару більше не є обов’язковим;

  • єдиної централізованої комісії, яка приймала рішення про дозвіл на “зміну (корекцію) статевої належності”, віднині не буде;

  • скасовано цілу низку дискримінаційних протипоказань, таких як наявність дітей до 18 років, перебування у шлюбі, гомосексуальність як провідний мотив, недостатній рівень соціальної адаптації тощо.

У той же час, пропозиції ГО “Інсайт” щодо змін в уніфікований клінічний протокол поки залишаються неврахованими. Зокрема, у його тексті досі присутня норма про те, що для отримання Медичного свідоцтва зі зміни (корекції) статевої належності має бути зроблене хірургічне втручання. Втім, форма такого медичного свідоцтва, встановлена Наказом № 1041, дозволяє заповнювати обсяг здійснених медичних втручань довільно. Тож маємо надію, що відтепер, коли старі регулювання відійшли у минуле, нагально необхідні зміні у клінічному протоколі також буде зробити легше.

Громадська організація “Інсайт” щиро дякує виконуючій обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляні Надії Супрун та заступнику директора з наукової роботи і судової психіатрії та експертизи Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Сергію Сергійовичу Шуму, завдяки активній діяльності яких бюрократичну машину МОЗ вдалося зрушити з місця та провести цю важливу реформу. Сподіваємося на подальшу співпрацю із впровадження в Україні сучасних стандартів медичної допомоги трансгендерним людям, таких що не є патологізуючими і базуються на правах людини.

http://insight-ukraine.org/nakaz-moz-60-ostatochno-skasovano/

т*, права человека

Previous post Next post
Up