Advarsler (warnings)

Apr 14, 2014 20:46

I det siste har jeg har tenkt en del på advarsler (warnings) og hvordan de setter sitt preg på fandom (og generelt også online-kulturen) Og det kan være interessant å høre hva andre tenker og mener om dette. Advarer du selv (på din egen LJ)? Hvorfor? Hvorfor ikke? Er det noe du ikke advarer mot? Og merker du en kulturkrasj slik som jeg? Syns du kanskje det er en flott ordning? Annet?

Det er to ting jeg har fundert på.

Det ene er hva det advares om/mot/for (som nsfw, slash, bad language, non-con), hvor ofte og når. For min del kjennes fandom-kulturen preget av USA hvor de generelt advarer mot alt mulig, om situasjonen tilsier det er unødvendig eller ei. Det føles fremmed å advare for f.eks språkbruk eller nsfw. Det er noe som krasjer med den nordiske kulturen tror jeg. Jeg er ikke vant med at media advarer og om de advarer er det ikke mer enn vi advarer mot sterke bilder/scener/skildringer. Det advares ikke mot spesifikt innhold.

Det andre er aldersgrense (rating). Forståelsen av hva som er PG-13 osv. er annerledes her nord, og ofte skal det mer til for å heve aldersgrensen enn i USA/UK. Selv om jeg ikke tenker mye over aldersgrenser i fandom-sammenheng er det ofte jeg føler at aldersgrensen ikke stemmer; at jeg lurer på hva det er som gjør at f.eks fanfiksjonen har en så høy aldersgrense.

Jeg mener at det ikke kan, eller bør, settes opp advarsler og varselskilt overalt. Alt kan være støtende, ubehagelig og upassende for noen, men det vil aldri være mulig å skulle ta hensyn til alt og alle. Og folk er forskjellige og det kan alltid diskuteres hva som er støtende, ubehagelig og upassende. For meg er advarsler noe som bør settes opp sparsomt og noe som mister en god del effekt av å være klistret på alt mulig.

På min egen LJ har jeg lagt ved advarsler når jeg posta en video som omhandlet vold i nære relasjoner, fosterhjem og barn, men det føltes ikke naturlig å gjøre det. Jeg har også posta andre videoer med grovt språk som jeg ikke advarte mot, selv om tanken slo meg at jeg kanskje burde.

I arkiver er det selvfølgelig nødvendig med tagger som forteller noe om mediet (fanfiksjon, fan-art, video osv.) som gjør at man kan finne det man leter etter og unngå det man ikke vil lese/se. Men det er ofte mange unødvendige advarsler også. Det er mye informasjon som kommer fram i tittel, ingress (om den er god), genre, rating, fandom og pairing, og ofte også nettsiden man er på.

Sunt bondevett kommer man langt med, også er det aldri en skam å snu.

diskusjon

Previous post Next post
Up