Дмитро Корчинський: Росія починає новий Майдан

Oct 03, 2008 10:55


Отсюда.
Джерела: Дмитро Корчинський

Сомалі: Росія починає новий Майдан
Захоплення українського судна “Фаіна” з важким озброєнням на борту біля берегів Сомалі обростає новими подробицями.
За декілька днів до захоплення президент Росії заявляв, що США має непорядних союзників і він невдовзі розкриє світові очі на це. Завдяки сомалійським піратам світ дізнається, що Україна постачає зброю в Судан. Сполучені Штати підтримують режим Південного Судану. А українські танки пливуть у Північний (яку підтримує Китай). В будь-якому разі продаж зброї цьому регіонові заборонено резолюцією ООН. Отже, Україна співпрацює із ворогами Штатів та “цивілізованого світу”.
Причому, не скільки Україна в цілому, скільки нинішній президент Віктор Ющенко. Тимошенко на вчорашній прес-конференції підкреслила, що вся торгівля зброєю перебуває під контролем Президента і їй самій було б цікаво розібратися, з ким він торгує.
Нагадаємо, саме скандал з поставками “Кольчуг” до Іраку став вирішальним при виборі держдепом США союзників в Україні. Якби не це, Кучма міг би бути союзником Буша не гірше за Ющенка.
Нинішній скандал безумовно негативно вплине на стосунки між Ющенком та американським Держдепом. І це в той час, коли Ющенку напередодні можливого силового розв'язання політичної кризи особливо необхідна підтримка чи хоча б гарантії невтручання “світового гегемона”.
Ретельне вивчення обставин захоплення українського судна не залишає сумнівів у тому, що це захоплення було ретельно спланованою акцією. Біля берегів Сомалі чи не кожні два дні захоплюють якісь кораблі. І за цих обставин українське судно з озброєнням йде без жодного супроводу. До речі, пірати погрожують не лише вбити екіпаж, але й оприлюднити супроводжувані документи.
Як стало відомо, судно “Фаіна” належить одеському бізнесмену - громадянину Ізраїлю Вадиму Альперіну. Якому, до речі, заборонений в'їзд до Сполучених Штатів. “Російські друзі” домовилися з ним про те, щоб судно залишилось беззахисним у неспокійних сомалійських водах. Піратський напад росіяни організували через уряд дружнього їм Сомалі (який вже визнав незалежність Абхазії та Осетії). Операція пройшла без ускладненнь, про все було домовлено зазделегідь і всі отримали свою частку. Хіба що крім українського екіпажу.
На брифінгу в Білому Домі днями було задане питання (а ми знаємо, що в Білому Домі не буває випадкових питань) щодо українських поставок зброї недемократичному урядові Північного Сомалі. І хоча прямих офіційних звинувачень України в незаконній торгівлі зброєю з боку Державного Департаменту США ми поки не почули, інформацію не спростовують. Біля захопленого українського судна чергують декілька американських кораблів. І можна бути впевненими, що супроводжувальні документи потраплять до рук американських військових.
Медведєву вдалося зацікавити адміністрацію Буша торгівлею українською зброєю. І для Ющенка скандал, що розгортається, може стати фатальним.
Пы Сы от salatau: Кстати, языки братских народов (а, соответстственно, историю, культуру, менталитет и ситуацию в натуре) надо знать, особенно ты ны знаменитым пполиттехнологам, хотя бы так, как наши братские народы знают знают русский, когда имеют дела с Россией. А кто из них ещё не знает - тому поможет россиеведение.
Поэтому официальный перевод я ставлю на такую же категорию, как и перевод с арабского - языка очень нам тоже братских народов.

ukraina, россиеведение, корчинский

Previous post Next post
Up