Viliojantis Vokietijos spenys

Mar 20, 2010 13:15

Mane vis erzina išlaidauti, o ne taupyti raginatys politikai, verslininkai, kultūrininkai, pensininkai. Kai kurie - prisidengdami tariamos "Europos Sąjungos politikos" vardu. Mažų mažiausiai tai liudija visišką nekompetenciją, o gal ir veidmainystę (kitaip tariant populizmą politikoje). Čia toks tekstas iš regioninės spaudos:

http://www.bernardinai.
Read more... )

ekonomika, prancūzija, lietuva, europa, verslas, politika, kubilius, es, vokietija

Leave a comment

shankeris March 20 2010, 14:47:09 UTC
>"Makroekonomikos požiūriu pradėdama savo veiklą dabartinė šalies Vyriausybė iš tikrųjų teturėjo du galimus pasirinkimus: nuvertinti pinigus arba sumažinti jų kiekį piliečių kišenėse."

Gal galėtum, Rytai, atsakyti, ar pinigų vertės sumažinimas yra tolygus piliečių kišenių nusausinimui?
Būdų ropštis iš krizinės situacijos visada yra daugiau nei vienintelis, mano manymu, tavo paminėtas. Ir ateityje pamatysime, kas sėkmingiausiai įgyvendina reformas, o ne trimituoja apie savo laimėjimus, bandydami pasiskolinti ir kamšyti "brangiais" pinigais ankstesnių ir savo vyriausybių nekompetencijas.

O graikijų problemos dar kartą pademonstravo, kad norimas euro įvedimo įgyvendinimas, tikriausiai, netaps nei valdžiažmogių nuopelnu, nei Lietuvos ūkio gelbėjimu, ir visiškai aišku, kad tai gana stipriai vėl kirs per eilinių piliečių kišenes.

O kad Lietuva nepasuko vokiečių keliu, manau, akivaizdžiai demonstruoja ir eurostato duomenys apie gamintojų kainų pokyčius. Kone vienintelėje iš EU-27 praėjusias metais buvo užfiksuotas kainų augimas.

Kad ir kokios bevyktų diskusijos dėl ūkinės, finansinės, socialinės politikos įvairiose ES šalyse, dauguma tame dalyvaujančių šalių vyriausybių gina savo piliečių gerbūvį(arba tuo argumentuoja gindami savo pozicijas).
Andrius gali girtis BBC eteryje, susitikimuose su investuotojais ar su potencialiais būsimais šalies kreditoriais , o lietuviškų TV eteryje užsiiminėti smulkiu šantažu, jei kalba pradeda krypti į verslo aplinkos gerinimą.

Finansų ministerijos stalčiuose guli dar ne vienas mokesčių naštos padidinimo planas, tačiau

globalios ekonomikos kryptis į atsigavimą suteikia galimybių ir Lietuvai, tačiau net ir dabar aišku, kad ši vyriausybė turėjo visas galimybes įgyvendinti kardinalias reformas, o pasirinko tik elementarų svetimų (eilinių piliečių ir verslo subjektų) kišenių tuštinimo būdą.

Reply

nauticalis March 20 2010, 16:52:14 UTC
“Piktas tu žmogus“ - kaip pasakė Maumaz Gedui... bet kad sunku nesutikti.

Reply

shankeris March 20 2010, 18:39:59 UTC
"piktas žmogus" bando žvelgti ne į fokusininkų norimą pademonstruoti rezultatą, o į rankas, kaip tas manipuliacijas atlieka, ir į iliuzijos vertą rezultatą. Ir jei tos rankos save vadina "pozicija" ar "opozicija", ir jei kyšo kubiliaus plika galva ar butkevičiaus akiniai, ar uspaskicho snapas, man daugiau simpatijų nesukelia.

O noras išsaugoti valdžiaverslystės susiformavusią sistemą - akivaizdus.

Vietinių valdžiažmogių sau kaip nuopelnas priskiriamas eksporto atsigavimas, tėra tik užsienio rinkose fiksuojamas pagyvėjimas. Tai stebiu asmeniškai. O lėšos eksportui skatinti, apie kurių nauda mėgstama garsiai pakalbėti, yra tik kai kurių verslo subjektų neplanuoti bonusai;)

Vidaus rinkoje įmonės stebi nuosmukio stabilizaciją ir kai kur nedidelį atšokimą nuo panikos sukelto lygio. Tai irgi tolerantiškai galima būtų priskirti "išmintingai" vyriausybės fiskalinei politikai:P

Reikia neužmiršti ir apklausos rezultatų, kuriuos Rytas kada tai yra paskelbęs: didžioji dauguma jaunesnių žmonių savo ateitį sieja su darbu valstybinėse struktūrose.
Būtent todėl, kad čia mūsų mažoje ir drąsioje valstybėje plaka gerbūvio ir "tikro" verslo pulsas!)

Ir visos tos daugelio "galvų" kalbos apie rūpinimąsi "valstybe" yra tik susirūpinimas, kaip išsaugoti ir dar daugiau "atsikąsti" jiems "priklausančios" gėrovės.
Eiliniai piliečiai rūpinasi savo gerbūviu, o valdininkijos gerbūviu tūri pasirūpinti ne tik jie patys, bet ir tie nesusipratėliai eiliniai piliečiai.

Nenoriu ginčyti Ryto minimų taupymo privalumų, netgi manau kad kai kuriems "pensininkams", "mokytojams" ir "motinėlėms" bus tik į sveikatą. Tačiau kai kaimynas (aukštas) vienos ministerijos klerkas dalinasi įspūdžiais apie dabartines jo sėkmingas investicijas į ženkliai atpigusi NT, belieka sutikti, kad jaunuomenė, dalyvavusi vz apklausoje žvelgia toliaregiškai ir teisingai:D

Reply

nauticalis March 20 2010, 19:44:53 UTC
Todėl ir sakau, kad esi “piktas žmogus“ (rus. ridyska), nes nelabai yra ką užginčyti. :)

Nebus jokios iš viso veiksmingos verslo skatinimo priemonės šioje šalyje, kol valstybės tarnyboje dirbti labiau apsimokės - ką rodo ir statistika, fiksuodama vidutinį didesnį (sic!) atlygį valstybės tarnyboje, nei versle. Ir kol samdomam darbuotojui labiau apsimoka, už verslininką ar save samdantį būti. Tiesa, aš šitos laisvės jau keisti nebenoriu, bet tai irgi “kainuoja“.

Ir kol nepasikeis požiūris į liberales idėjas (kaip aš šiuo atveju ilgiuosi a.a. Gavelio išminties ir sudėliotų žodžių...), kurias atstovauja tik lobistinis LLRI su, neretai, klaikuma pasiūlymų, ir kol garantijas formaliai įstatymai įtvirtins samdiniui nežinia už ką ir kieno sąskaita (taigi ne verslo - to paties samdinio!), skatinančiam eiti į dideles korporacijas, o ne smulkias įmones, kurios 10 kartų pagalvos prieš 9 kartus matuodami iki kirpimo.

Man atrodo, kad mūsų valstybėje nėra pagarbos mokesčių mokėtojų litui. Ir liūdnai ironiška, kai biudžetininkai kalba apie tai, kaip jie moka mokesčius, o ne grąžina dalį jų pagal GPM įstatymą...

Reply

shankeris March 20 2010, 20:16:13 UTC
ridyska net žado neteko, kai perskaitė mylimo kolegos ž.bebro didžiai gerbiamos aušros iš maldeikių šeimos propaguojamų minčių reviziją:D

Reply

nauticalis March 20 2010, 20:35:01 UTC
Mušti tave, o gal dar ir kojomis spardyti! :o)

Reply

shankeris March 20 2010, 20:42:58 UTC
bijau viršyti būtinosios ginties ribas su legaliai įsigytu "automatiniu atsakikliu", todėl taip sunku apsispręsti ką čia skaniau pasirinkti:D

Reply

ryst1966 March 20 2010, 18:33:03 UTC
Mano nuomone, piliečių kišenių nusausinimas yra vienintelė išeitis, žinoma keletą amžių. Ta tema labai neblogas veikalas yra parašytas:

http://www.economics.harvard.edu/faculty/rogoff/files/Aftermath.pdf

Ta prasme yra tik iliuzija, kad galima sausinti kuriuos nors kitus dalykus: mažinti sidabro kiekį monetose, leisti obligacijas etc. Ir jokių kitų priemonių išskyrus prevencines nėra. Kad ir kokia būtų sausinimo forma.

Reply


Leave a comment

Up