V. Landsbergio "razbaininkai"

Feb 06, 2010 05:08

Ilgai puoselėta idėja esą Lietuvos vieta tarptautiniuose santykiuose būti tiltu tarp Vakarų ir Rytų turėtų būti pamiršta, Seime vykstančioje konferencijoje apie Lietuvos Rytų politikos vizijas sakė būsimas užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis. Jam pritaria ir Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis.„Asmeniškai aš visada buvau prieš Tilto idėją, nes, kai kyla konfliktai, visuomet pirmiausia yra deginami tiltai“, - šypsojosi A. Ažubalis.

Žiauriai politiniu požiūriu svarbus pareiškimas. Keičiantis iš esmės mūsų požiūrį į geopolitinę vietą Rytų Europoje. Būsimojo UR ministro (pernai vasarą Signatarų namuose pabrėžusio - "prekiauti galima tik su tais, kurie išpažįsta bendras vertybes") ir partijos lyderio, Europos Parlamento narių Vytauto Landsbergio idėjos niekas iki galo neišsiaiškino. Tačiau nenustebčiau išgirdęs, jog Lietuva nuo šiol bus aukštai iškelta gelžbetonio siena tarp Rytų ir Vakarų. Žinoma kad - joks tiltas.

Įdomu, ką apie tai mano kiti tarptautinius santykius puoselėjantys diplomatai, juos nagrinėjantys ekspertai ir žurnalistai. O apskritai, turint galvoje, kokia jėga iš ES eina į Rusiją europiečių verslas gali suabejoti, kad tik toji aukšta siena nebus supilta iš smėlio. Kažkodėl įsivaizduojame, kad Lietuvoje yra vienintelės kontrolės postas, praleidžiantis rusus į Vakarus, o vakariečius į Rusiją. Didesnės iliuzijos nesu girdėjęs. Tiesa, būsimasis UR ministras kartą žadėjo gultis ant geležinkelio bėgių prieš karinį rusų ešeloną. Tačiau to pažado taip ir neįgyvendino.

politikai, rusija, lietuva, tarptautiniai santykiai, politika

Previous post Next post
Up