Dedame atsparos tašką?

Nov 11, 2009 00:35



Prezidentės Dalios Grybauskaitės reikalavimas nedidinti „Sodros” įmokų tarifo, palikti lengvatas neįgaliųjų pavėžėjimui, motinystės išmokas mažinti nuo liepos didina fiskalinį deficitą, nors pati valstybės vadovė nuolat kartoja, kad biudžeto skylės plėsti negalima. Taip apie D. Grybauskaitės siūlymus atsiliepia premjeras Andrius Kubilius, kurio tvirtinimu, prezidentei išsakius savo siūlymus, jos patarėjai turėtų surasti, kaip padengti apie 550 mln. Lt trūkumą (delfi.lt).

Vakar, regis, išgirdome pirmą viešą Andriaus Kubiliaus viauktelėjimą į DG pusę. Dar sunku spręsti, kas tai - spontaniška reakcija (dėl kurios netrukus paprastai gailimasi), ar pirma pamatinė plyta į sąmoningos priešstatos mūrą. Bet kokiu atveju tai patvirtina visokias neoficialias kalbas, jog paskutiniu metu premjero komandos politinius apsisprendimus be A. Kubiliaus supranta nebent finansų ministrė Ingrida Šimonytė (tatai nereiškia, jog visi kiti turi alternatyvas ir supranta jas vienodai).

Keistas A. Kubiliaus žingsnis: vargu, ar konfrontuoti su DG šiuo metu yra pats palankiausias metas. Ne tik dėl skirtingų visuomenės simpatijas rodančių populiarumo reitingų. Kur kas svarbiau, jog politinė opozicija Seime po tokių apsišaudymų gali patikėti, kad šalies vadovė ėmė simpatizuoti premjero politiniams oponentams. Dar daugiau, nenustebčiau, jeigu po šios savaitės biudžeto svarstymo prezidentūroje gali nepalyginamai išaugti TS-LKD vidinės frondos ūpas. Ar tatai reiškia, kad premjeras nebesitiki Seime patvirtinti nuosavą valstybės biudžeto versiją ir rengiasi trauktis? Pagyvensim - pamatysim.

ekonomika, dg, seimas, krizė, kubilius, politika

Previous post Next post
Up