Turgaus gatvės metamorfozė

Oct 29, 2009 01:20

Mano erdvėj (čia, kur gyvename) Vilniuje tikriausiai nėra šlykštesnės vietos už Turgaus gatvę (ji statmena Kalvarijų ir Rinktinės), šalia Kalvarijų turgaus. Jeigu ką, eidami kur nors su vaikais ją stengiamės aplenkti, bo jau labai mergužėlių akys tampa didelės pamačius čionykščius vaizdus: valkatos, pijokėliai (kalbininkai taiso šį žodį į "girtuoklėliai"), moterys suvis gyvenimo ir alkoholio išvargintais veidais.

Be vaikų - kas kita. Juoba iš miesto grįžus ne pėsčiomis, o viešuoju transportu - ko gero pati patogiausia kryptis.

Vienu savo šonu Turgaus gatvė remia Kalvarijų turgų. Kitoje jos pusėje dar nuo sovietinių laikų - ilgas vienaaukštis pastatas, kurio skylėse aibės visokių vietos faunai beigi aplinkiniams gyventojams reikalingų įstaigų. Kadais čia buvo kokios trys maisto, kažkokių ūkinių prekių ir šiaip niekalų parduotuvės, kirpykla, vaistinė. Visos čia įsikūrusios infrastruktūros dinamika, reikia manyti, visiškai atitinka vietos poreikius: todėl vienos parduotuvėlės atsidarydavo, po metų-kitų vėl užverdavo duris, jų vietoje kurdavosi naujos. Kadaise čia parduodavo maistą, po to daržoves, dar vėliau žūklės reikmenis... Beveik kaip miesto centre ar senamiestyje.

Vakar eidamas prošal (sutemus - todėl postas be vaizdų) atkreipiau dėmesį į naujausiąją Turgos gatvėje siūlomų paslaugų konjunktūrą: dveji lošimo namai (tiksliau žaidimų automatų salonai), vienas kiaurą parą veikiantis baras (darbo laikas 0-24) Monte Karlo vertu pavadinimu "Admiral" (greičiausiai kartu su "vienarankių banditų" salonu), viena "Užeiga", kur vasarą kartais groja "gyva muzika", du lombardai, vienas grynas "stojakas" (tipo baras, kur nusipirkus kokio nors alkoholio galima stoti prie aukšto stalo ir skubiai įkalti), viena maisto parduotuvė-"stojakas" (įkalti galima prie tokių pat aukštų stalų prieš apsiperkant ar jau apsipirkus), žūklės reikmenų parduotuvė. Na ir dar dvi-trys skylės, kurių ekonominės socialinės paskirties jau ir neprisimenu, taip pat šalia esantys metaliniai kioskai.

Gyvendamas čia beveik penkiolika metų leidžiu sau prielaidą, jog šioje vietoje siūlomų paslaugų profilio specialiai nereguliuoja jokia vietos, miesto ar šalies valdžia (tiesiog ką nors riboti, taisyti, reguliuoti mėgstantys, tačiau čia negyvenantys valdininkai į Turgaus gatvę vakarais retai teužsuka). Paslaugų spektrą labiausiai čia suformuoja poreikis. Ar tai reiškia, kad naujausią jo kryptį parodo ryškiai dominuojantys lošimo automatų salonai ir girdyklos?

ekonomika, lietuva, krizė, verslas

Previous post Next post
Up