Ministras Kreivys siūlo prisiminti Kirkilą :(

Sep 22, 2009 04:09


Visiškai nesuprantu alergiškos ūkio ministro Dainiaus Kreivio reakcijos, pasirodžius šiemetinei  "Doing Business 2009" apžvalgai (http://www.doingbusiness.org/ExploreEconomies/?economyid=114). Keista buvo girdėti vieną įdomiausių šios valdančiosios koalicijos politikų-ministrų (nors politiką kaip jokią kitą sferą stipriai veikia kintamumo principai, ko gero apie Kreivį ir dar Steponavičių galima sakyti, jog tai žmonės turintys bent ateities vizijas tose srityse, kuriose dabar veikia) nesugalvojus nieko kita, kaip tik darsyk atsakomybę dėl pakankamai prastos padėties "Doing Business" reitinge suversti buvusiai vyriausybei (http://www.kreivys.lt/).

Viena vertus, žvalgytis į praeitį apskritai nėra prasmės net viešųjų ryšių požiūriu, nes daugiau nei pusė Lietuvos šiandien nebeišvardintų didesnės dalies ministrų, dirbusių G. Kirkilo vyriausybėje. Kitai daliai užtruktų laiko juos prisiminti.

Kita vertus, ne tik "Doing Business" (ministras sako, jog duomenys šiuometiniame reitinge - geriausiu atveju 2007-2008 m.), daugelyje kitų tarptautinių tyrimų pažymimos problemos jau daugelį metų yra žinomos ir aiškios. Šiais metais -tik pakartotos, sąvado rengėjams nustumiant Lietuvą dar viena vieta žemyn. Apie šias problemas mažiausiai prieš ketverius metus savo metiniame pranešime kalbėjo ir V. Adamkus.

Taigi iš ministro šiuo atveju reikėjo ne alerginės reakcijos, o aiškios programos ir įsipareigojimų, ką per šiuos metus numatoma sutvarkyti: korupciją, perteklinį ekonomikos biurokratizavimą? Kadangi jau keletą metų esu įkyriai įsikandęs 2007 m. atliktą Pasaulio banko studiją, kurioje nurodoma, kad Lietuvoje yra 900 valdžios institucijų, iš jų pusantro šimto turi teisę kontroliuoti verslą. Tada dar buvo pažymėta, jog įvairių valdžios institucijų (mokesčių inspekcijos, priešgaisrinės tarnybos, etc.) revizijos vykstas dvigubai ilgiau ir pradedamos dvigubai dažniau, nei įprasta vitų į OECD pretenduojančiose šalyse. Ką planuojama nuveikti šia linkme? Ar vyriausybė pajėgi punktais nurodyti savo įsipareigojimus nupjauti bent trečdalį nereikalingų institucijų, suvaržyti veiksiančiųjų teises? Rytų Europoje būta sėkmingos tokių reformų praktikos - nesunku pasidomėti.

Galbūt D.Kreiviui, šiuo metu lakstančiam po pasaulį ir ieškančiam užsienio investuotojų, šiek tiek pikta, jog Vyriausybė iš tikrųjų neturi aiškios reformų programos, kaip sumažinti biurokratijos skaitlingumą ir dėl to verslo patiriamą presą. Tačiau laidyti žaibus šiuo atveju derėtų ne į žiniasklaidą, o į saviškius, išsiaiškinti priežastis, kodėl "saulėlydžio komisijos" rezultatai yra apgailėtini, tačiau IT rinkos dalyvių požiūriu, prie dviejų trečdalių europietiškų investicijų į technologijų sektorių projektų yra prilipusi "ALNA". Kaip generalinis ar subrangovas. O "Saulėlydžio maršalas" Valentinas Milaknis, formaliai atsitraukęs nuo tos konkrečios bendrovės valdymo, dalyvauja neformaliose konsultacijose dėl ES lėšų įsisavinimo, ALNAI dalyvaujant.

Summa summarum: joks "Doing Business" reitingas nepasikeis, jeigu nebus aiškaus plano, kaip pagerinti ten pažymėtas vertinimo pozicijas. Laimei, padėtis ten vertinama ne pagal analitikų erezijas, o pagal konkrečius skaičius. Tai ir gerinti juos reikia. Žiūrėti į Singapūrą, visas OECD nares ir nuobodžiai beigi nuosekliai gerinti.

Ir apskritai, remiantis tarptautiniu mastu daromomis programomis, tyrimais ir skaičiais kiekvienai vyriausybei būtų itin lengva surašyti labai konkrečią ir išsamią savo programą. Ne tik palankumo verslui, tačiau taip pat socialinį, išsimokslinimo, bedarbystės sveikatos apsaugos blokus. Todėl, kad tada vyriausybių programos būtų sudarytos ne iš malamo šūdo, o konkrečių skaičių, kuriuos rinkėjai po kurio laiko galėtų lengvai pasitikrinti.

ekonomika, korupcija, kreivys, krizė, verslas, žiniasklaida

Previous post Next post
Up