Ранньоосінній борщ

Sep 11, 2012 16:56

Я повернулася, ага :)
Одразу скажу, що я не завжди варю саме так. Буває, що варю традиційно (бухнув все в каструлю і варимо). Взимку в мене борщ інший (там ще додаються чорнослив і сушені гриби), в ньому немає помідорів і перцю.
Єдине, що характерне для усіх моїх борщів - там обов’язково є буряк і немає м’яса. Бульйон чисто овочевий.

на 5 л борщу (менше не варимо, ложка стоїть, пропорції змінюємо на око):
  • 4 бурячки (~ 800 е)
  • 2-3 середніх морквини
  • 2 цибулини (1 велика, 1 маленька)
  • 1 корінь петрушки
  • 1 пастернак
  • 1/2 кореня селери
  • 6 маленьких картоплин (~ 400 г)
  • 1/2 невеликої капустини (~ 400 г)
  • 1 солодкий болгарський перець
  • 2-3 м’ясистих помідори
  • 2 склянки молодої квасолі (або 1 скл. сухої)
  • пучок різної зелені (петрушка, кріп, селера).
  • олія, сіль-перець, часник, сметана.
Підготовка:
1. Приготувати 3 л води
2. Помити і почистити всі коренеплоди.
3. Помити зелень і зв’язати в пучок ниткою.
4. Відварити буряк (~ 30-40 хв)
5. Квасолю промити і відварити до готовності (~ 15-20 хв.). Відвар злити.

Джерело: cookПроцес:
1. Ставимо овочі на бульйон: 1-2 маленьких картоплини; 1 маленька цибулинка; коріння - петрушка, пастернак, морквина, селера; пучок зелені.
Варимо на тихому вогні 40 хв. Я овочі не витягую, але можна їх витягти і з’їсти окремо. В готовому борщі вони вже погоди не зроблять.

Джерело: cook
2. Поки вариться бульйон ріжемо овочі:
Цибулю, моркву, петрушку, пастернак (цього разу корені були великі й частину петрушки і пастернаку я порізала з морквою), а частину моркви потерла на крупну терку.

Джерело: cookРозігріваємо сотейник з олією. На добре розігрітій олії пасеруємо до прозорості цибулю з корінням.
Робимо середній вогонь і додаємо довільно порізану капусту. Помішуємо час від часу, щоб рівномірно готувалося.

Джерело: cookРіжемо картоплю середніми кубиками і теж в сотейник. Додаємо трохи бульйону (десь 1 черпачок), робимо маленький вогонь і тушимо до готовності картоплі. Час від часу помішуємо.
3. Ріжемо солодкий перець, а помідори стираємо на терці (так легко отримати пюре і позбутися шкірок):
 Було
Джерело: cookСтало

Джерело: cook4. Додаємо до овочів в сотейник помідорне пюре і перець, тушимо ще 5 хв. Солимо. Можна додати ще 1/2 перцю чілі на цьому етапі.

Джерело: cook5. Відварений буряк чистимо і ріжемо довільно. Мені цього разу захотілося частину потерти, а частину кубиками:

Джерело: cookДодаємо його до овочів

Джерело: cookІ квасолю туди ж

Джерело: cookПрогріваємо ще 5 хв і висипаємо в бульйон.
Доводимо до кипіння, пробуємо на сіль, досолюємо, якщо є потреба, перчимо і вимикаємо.
Добре, якщо постоїть год 1,5 перед тим як подавати.
Подаємо зі сметаною, зеленню і часником :)  (тарілка малої, тому зелень і часник просто для декорації :))

Джерело: cookСмачного :)

П.С. Окрема подяка Оксамитці за велику і зручну помаранчеву силіконову ложку :)

Тип: перші страви, Складник: буряк, Рецепт: мій, кулінарне

Previous post Next post
Up