Я повернулася, ага :)
Одразу скажу, що я не завжди варю саме так. Буває, що варю традиційно (бухнув все в каструлю і варимо). Взимку в мене борщ інший (там ще додаються чорнослив і сушені гриби), в ньому немає помідорів і перцю.
Єдине, що характерне для усіх моїх борщів - там обов’язково є буряк і немає м’яса. Бульйон чисто овочевий.
на 5 л борщу (менше не варимо, ложка стоїть, пропорції змінюємо на око):
- 4 бурячки (~ 800 е)
- 2-3 середніх морквини
- 2 цибулини (1 велика, 1 маленька)
- 1 корінь петрушки
- 1 пастернак
- 1/2 кореня селери
- 6 маленьких картоплин (~ 400 г)
- 1/2 невеликої капустини (~ 400 г)
- 1 солодкий болгарський перець
- 2-3 м’ясистих помідори
- 2 склянки молодої квасолі (або 1 скл. сухої)
- пучок різної зелені (петрушка, кріп, селера).
- олія, сіль-перець, часник, сметана.
Підготовка:
1. Приготувати 3 л води
2. Помити і почистити всі коренеплоди.
3. Помити зелень і зв’язати в пучок ниткою.
4. Відварити буряк (~ 30-40 хв)
5. Квасолю промити і відварити до готовності (~ 15-20 хв.). Відвар злити.
Джерело:
cookПроцес:
1. Ставимо овочі на бульйон: 1-2 маленьких картоплини; 1 маленька цибулинка; коріння - петрушка, пастернак, морквина, селера; пучок зелені.
Варимо на тихому вогні 40 хв. Я овочі не витягую, але можна їх витягти і з’їсти окремо. В готовому борщі вони вже погоди не зроблять.
Джерело:
cook2. Поки вариться бульйон ріжемо овочі:
Цибулю, моркву, петрушку, пастернак (цього разу корені були великі й частину петрушки і пастернаку я порізала з морквою), а частину моркви потерла на крупну терку.
Джерело:
cookРозігріваємо сотейник з олією. На добре розігрітій олії пасеруємо до прозорості цибулю з корінням.
Робимо середній вогонь і додаємо довільно порізану капусту. Помішуємо час від часу, щоб рівномірно готувалося.
Джерело:
cookРіжемо картоплю середніми кубиками і теж в сотейник. Додаємо трохи бульйону (десь 1 черпачок), робимо маленький вогонь і тушимо до готовності картоплі. Час від часу помішуємо.
3. Ріжемо солодкий перець, а помідори стираємо на терці (так легко отримати пюре і позбутися шкірок):
Було
Джерело:
cookСтало
Джерело:
cook4. Додаємо до овочів в сотейник помідорне пюре і перець, тушимо ще 5 хв. Солимо. Можна додати ще 1/2 перцю чілі на цьому етапі.
Джерело:
cook5. Відварений буряк чистимо і ріжемо довільно. Мені цього разу захотілося частину потерти, а частину кубиками:
Джерело:
cookДодаємо його до овочів
Джерело:
cookІ квасолю туди ж
Джерело:
cookПрогріваємо ще 5 хв і висипаємо в бульйон.
Доводимо до кипіння, пробуємо на сіль, досолюємо, якщо є потреба, перчимо і вимикаємо.
Добре, якщо постоїть год 1,5 перед тим як подавати.
Подаємо зі сметаною, зеленню і часником :) (тарілка малої, тому зелень і часник просто для декорації :))
Джерело:
cookСмачного :)
П.С. Окрема подяка Оксамитці за велику і зручну помаранчеву силіконову ложку :)