Неприступний замок Паланок

Oct 22, 2014 16:48

Цієї осені нарешті пощастило знову відвідати неймовірний Мукачівський замок. Останній раз я тут побував більше як 10 років назад і, чесно кажучи, враження вже трохи призабулися. От і хотілося побачити на власні очі що ж змінилося за цей час.



І потрібно визнати - замок Паланок справляє прекрасне враження! Як своїм чудовим зовнішнім виглядом, так і своєю міццю та неприступністю його мурів, які можна оцінити прямо біля входу всередину.





До речі, входом у замок служить справжній дерев'яний міст. Все у найкращих замкових традиціях.



Так як, відвідував замок я у вихідний день, то перше що мене шокувало, була просто неймовірна кількість туристів всередині замкового подвір'я. Кого я тут тільки не зустрів: і іноземці, і українці, екскурсійними групами, звичайні поодинокі туристи.... Якось давно такої кількості людей я не зустрічав в одному історичному місці, тому і хороші фото на жаль було дуже важко зробити.



Вхід на територію замку платний - 8 грн. І, мушу визнати, ціна приємно здивувала. Якщо порівняти з замками, наприклад Львівської області, то ціна на порядок нижча, а враження напевно і більші, особливо якщо врахувати кількість музеїв всередині замку, але про них пізніше.



Замок відвідували у свій час багато відомих людей. Це і не дивно, враховуючи як неймовірно Паланок виглядає здалеку. Він просто притягує до себе туристів.



Точна дати заснування замку невідома, але укріплення на горі вже згадуються у письмових джерелах XI століття. У 1086 році укріплення в Мукачеві були єдиною цитаделлю, яка не підкорилася половецькому війську під проводом хана Кутеска.



Замок Паланок знаходиться на 68-метровому згаслому вулкані. І це якраз надало йому ефект міцності та неприступності. Взагалі важко уявити як у давні часи можна було б силою захопити цю твердиню.



Замок має фактично три рівні оборони. Спорудження нижнього замку почалося за часів правління Жужанни Лорантфі, яка заклала основи структури замкової забудови, та в подальшому ця частина замку була докорінно перебудована. Вхід до середнього замку охороняють два могутні бастіони, товщина стін яких сягає 3,5 м. Середній замок об’єднаний з верхнім замком у єдиний оборонний комплекс. Ззовні його охороняють чотири бастіони, один з яких - західний, більшою частиною перекриває і верхній замок. Колись з лівого боку від балкону середнього замку знаходилась велика бочка куди стікала вода, яку подавали з криниці. Цю частину замку було закладено у XVII столітті з приходом династії Ракоці. Зліва від входу в замок знаходиться триповерхова будівля колишньої гарнізонної казарми, яку побудували у 1657 році. З правого боку знаходилися лицарський зал, кухні, комори. Між ними знаходився будинок арсеналу замку побудований у 1624 році.



Особисто мені Паланок всередині своїми арочками нагадав Форт Боярд. Була колись у моєму дитинстві така популярна передача.



Від чого дійсно перехопить подих у кожного, так це від панорам, що відкриваються з бастіонів замку.



Хто б не розбудовував фортецю, Паланок вже тоді вражав неприступністю. У певні часи він мав 8 ліній оборони!



Замкові дворики, як нижній, так і верхній передають своєрідний затишок, який псується неймовірними кількостями туристів. У нижному дворі є дегустація вин "Чизай". Особисто не спробував, перебуваючи у автомобільній подорожі, тому про враження ці нічого сказати не можу.



Зате я повною мірою насолодився імпровізованим концертом музикантів у верхньому замковому дворі. Музика робила атмосферу просто казковою!





Верхній замок був колишньою резиденцією його володарів. Двір замку закрито з усіх боків. Навколо двору знаходяться двоповерхові та триповерхові будівлі, в яких мешкали господарі замку. Князівські палати були побудовані у XVI-XVII стліттях, три круглі вежі XIV століття, замкову каплицю XVII ст. З північної сторони Верхній замок захищають два бастіони, вхід до північно-східного відкрито для огляду туристам.



У Верхньому замку розташований і знаменитий колодязь. Глибина колодязя складає 85 метрів, і будувався він ще за правління Федора Корятовича. В стіні колодязя є видовбані сходи, які ведуть до глибини 71 метра, а на глибині 83 метри існують два резервуари для наповнення та зберігання води. Раніше з колодязя існував хід від замку до центру Мукачева в міську резиденцію князя Ракоці, де нині міститься дитяча художня школа.



Так, як я уже згадав першого відомого господаря замку, необхідно його достойно представити.



Знайомтеся, Федір Корятович, з роду литовських князів Гедимінасів, який отримав Мукачівську домінію разом з замком в дарунок від Сигизмунда І у 1396 році. На той час укріплення на горі являло собою квадратну вежу, яку згодом стали називати старою вежею. Корятович побудував на горі замок, та зробив його своєю резиденцією.
У туристів існує традиція - потрібно доторкнутися до пальця Корятовича та загадати бажання. І обов'язково залишити трішки грошей. Кажуть обов'язково збувається!



Взагалі історія замку є доволі насичена, але сьогодні мені не хотілося б на цьому зупинятися. Та і тим, кого ця тема зацікавить, інтернет допоможе.





Для огляду туристів на території замку відкрито дуже і дуже багато ходів, переходів, бастіонів і т.д. Тому після години перебування, ми з дружиною почали вже плутати де ми були, а де ще ні.





Що ще вражає, так це музеї. Я якось і не очікував побачити в неприступному замку таку кількість експонатів.









Напевно все ж покажу ще кілька музейних фото для доказу того, що Паланок може похвалитися не тільки міцними мурами.







До речі, в останньому музеї, де представлені експонати карпатського життя, від знарядь праці до опудал тварин і птахів, я мимоволі почув розмову між старшою жіночкою і представниками, я так зрозумів її сім'ї. "Да что же это такое? До чего страну довели? Ужас, какой ужас, а не музей!"... Мда, дивно якщо чесно чути такі заяви. На мою думку Паланок має прекрасні музеї, і прекрасний зовнішній вигляд. Так можливо є проблемні місця, всі знають як у нас з фінансуванням історичних пам'яток, але ви мене вибачте, це вже був перебір явний.





Ще одна цікава річ - об'їхавши більшу половину Карпат та навколишніх замків я з подивом звернув увагу на ціни сувенірної продукції - вона практично вся в замкових магазинчиках, яких дуже багато, відчутно дешевша. А сувенірів ціла купа, на будь-який смак.





На території замку є навіть своя церква. Колись чув, що тут мають право проводити служби різні конфесії, але інформація, скажімо так, мною не перевірена



Цікавим місцем є, також, пам'ятник на честь 1000-ліття віднайдення вітчизни Угорським Народом. Його трохи важкувато було сфотографувати у натовпі людей, тому обмежуся його верхньою найвеличнішою частиною.



А повсюди, куди не кинь оком, неймовірні панорами міста та його околиць.



Ось такий він, неймовірний замок Паланок. Про нього можна ще багато розповідати, але краще побачити все на власні очі!





















Мукачево, Замок Паланок, Мукачівський замок

Previous post Next post
Up