ОПАЕ - 2011

Aug 08, 2011 22:43

    Невеличкий звіт про моє перебування в Ольвійській підводно-археологічній експедиції, з якої повернувся декілька днів тому. Працювати довелося на території історико-археологічного заповідника НАН України "Ольвія",  що розташований на території колись величної грецької колонії в Північному Причорномор'ї - Ольвії( в перекладі з грецької означає щаслива). Заповідник прилягає до селища Парутине(Миколаївська обл.), яке слугує продовольчою базою та в певній мірі місцем відпочинку і розваг для учасників експедицій.  Городище Ольвії знаходиться на своєрідному плато над Буським лиманом і поступово місто з верху терасами спускається до низу і заходить в лиман, під воду (Загальна площа Ольвії на суходолі - 50 Га, ще 17 Га знаходяться під водою). В Ольвії працюють дві експедиції - наземна та підводна (організована департаментом підводної спадщини НАН України) в якій і довелось перебувати. Фото:
  Почнемо з краєвидів


Вигляд з верхнього міста на тирасне та нижнє місто. На фто видно діючий розкоп та залишки старих траншей та розкопів роботи на яких проводились ще у другій половині 19 століття.


Невеличкий шторм на лимані
 Поступово переходимо до археології та речей що з нею пов'язані


Вівтар на теменосі з чашою для жертвоприношень. На задньому плані видно стої.


Антична дорога...


Залишки підвалів казарм римського гарнізону, правда зараз іде суперечка щодо правильності у ідентифікації даної пам'ятки.


Вид на балку і табір наземної експедиції. Скажу тут пару слів про організацію експедиційного життя на території заповідника. Керівники експедицій здебільшого мешкають в будиночках при входу до Ольвії, члени експедиції - в наметах. Шкода що за тривалий час проведення робіт в Ольвії керівництво заповідника не спромоглось нормально обладнати джерела з водою та санітарні вузли...це є одним з найбільших мінусів заповідника.


Місце безпосередньої роботи - будиночок елліністичного періоду в затопленій частині Ольвії. Знахідки, що трапляються - еллінізм та Рим.


Відвал одного з розкопів


Фото підходить до картини "Апофіоз війни" Вєрєщагіна, або як ілюстація буднів концтабору..., а насправді це залишки свійських і не лише тварин що проживали на території полісу і були підняті під час розкопок.
  На цьому буду закінчувати звіт. Пізніше може ще викладу деякі цікаві фото. Якщо когось цікавлять деталі - питайте, постараюсь відповісти.

Україна, Таврія, експедиції, подорожі, археологія, історія, Причорномор'є

Previous post Next post
Up