Краматорськ ч. ІІ. Війна, мистецтво, краєвиди

Apr 10, 2020 20:36

Цього разу про мистецьку сторону краматорська. Й пам'ятники. В тому числі про пам'ятники війні. Подививмось, мовчать музи чи ні.


Read more... )

краєзнавство, подорожі, Донбас, Донецька область, travel, art, Україна, Краматорськ

Leave a comment

Comments 6

vladbespalov April 10 2020, 19:06:22 UTC
Гарна підбірка!

....загиблих під час обстрілів Краматорська в лютому 2015 року. Саме він в титульному фото. Такий акцент на нього через те, що Ви вже не побачите його на вулиці Двірцевій. Його перенесли на територію військової частини, чи то бережучи від вандалів, чи то щоб не привертати зайвої уваги...

Думаю (можу помилятися), що перенесли через ватників, які регулярно його псували. Але якщо привертати увагу - то дуже сумно, адже слід пам*ятати що йде війна і з ким ми воюємо.

Про музей обласний - не знав. У дитинстві у Донецьку часто туди ходив на канікулах.

Як реагували на українську у Краматорську? Пригадую у 2006-му водій перепитував не розуміючи слова "питатися".

Reply

rolland_92 April 10 2020, 20:28:26 UTC
Дякую!
"Думаю (можу помилятися), що перенесли через ватників, які регулярно його псували. Але якщо привертати увагу - то дуже сумно, адже слід пам*ятати що йде війна і з ким ми воюємо." - скоріш за все. І так, дуже сумно(
"Як реагували на українську у Краматорську? Пригадую у 2006-му водій перепитував не розуміючи слова "питатися". - на українську реагували лише в Обласному музеї. Там принаймні нею розмовляють. А так, то суцільна російська...реалії. У Франсуа - російська, в АТБ - російська, в Челентано - російська, потім правда, попрощались, здається українською. Я ж всюди розмовляв українською. І в ПКІТ НКМЗ теж російська коли намагався розібратись з відвідинами музею НКМЗ.
Про музей обласний - не знав. У дитинстві у Донецьку часто туди ходив на канікулах. - ну, Краматорськ же нні столиця області, тому музей туди теж переїхав. Я так розумію, до війни він був доволі потужним.

Reply

vladbespalov April 11 2020, 05:50:08 UTC
Хоча відмічу, що Краматорськ був другим патріотичним (на тлі решти Донеччини) містом. Перше - безумовно Бахмут. Там ще до війни було багато (як для регіону, звісно ж) вивісок українською.

Про заклади - маєш на увазі мова обслуговування?

Про музей:
Не сказав би (але я й не есперт по експозиціях і колекціях), що краєзнавчий був унікальний, але виставка була (та й є) велика.

Reply

rolland_92 April 11 2020, 09:09:15 UTC
Так - мова обслуговування.
Краматорський краєзнавчий музей ще окремо згадаю)

Reply


vladbespalov April 11 2020, 05:52:21 UTC
До слова про музеї, у Горлівці є унікальний музей мініатюрної книги: https://vladbespalov.livejournal.com/67888.html

Reply

rolland_92 April 11 2020, 09:06:47 UTC
Ех, нині до Горлівки важко дістатись...

Reply


Leave a comment

Up