Гданськ, листопад 2018

Dec 11, 2018 01:25

   Серед польських міст, Гданськ був у мене в пріорітеті вже давно, десь так з 2014-го. І цьогоріч несподівано я його відвідав. Спробую тут у розгорнутому фотозвіті коротко окреслити грані міста.



1. На титульному фото в нас буде будівля нового арсеналу з міськими гербами.



2. Грань - море. Без моря, ясна справа Гданськ не Гданськ. Морська складова дуже потужна в історії вільного міста. Це порти, торгівля, кораблебудування. А нині це ще туристична привабливість. Так, в Гданську розташований морський музей, який має чимало локацій.



3. Цивільні кораблі і яхти в річці Мотлава. Це одна з річок, разом з Мертвою Віслою, які є водними артеріями Гданська і виводять місто до Балтики.



4. Хтось явно застоявся. Але є й цікавинка. Одразу можна бачити кораблі на плаву і затонулий.



5. Один з символів міста. Середньовічний портовий кран/міська брама. Свого часу найбільший в Європі. Нині - музей, герой екскурсій та сувенірної продукції та філіал морського музею. Дуже важливо, що ця споруда збереглась. Адже Гданськ, в цілому, місто індустріальне. І завдяки цьому крану ми можемо спостерігати зараз тут індустрію ще з середньовіччя.



6. Таки йот сучасний розвідний міст.



7. Гданська філармонія це не опера в Гамбурзі, але не менш колоритна.



8. Корма і правий борт пароплава "Сольдек". Перше судно побудоване після ДСВ у ПРЛ на Гданській верфі. Нині - філія морського музею, корабель-музей.



9. Ранкові фото Мотлави.



10. Профіль крану. Ну дуже колоритний! І сучасні крани тут же.



11. І ось вона! Довгоочікувана Балтика! Яку я так хотів побачити, і мрія здійснилась в Гданську. Фото зроблене в районі Нового Порту. На фото, вххід у Мертву Віслу. Червоний і Зелений вогні - то вхідні морські знаки (маяки). Перший встановлений на молі п-ова Вестерплатте. Саме звідти почалась Друга (і дай Бог остання) світова війна. І саме в цей прохід зайшов німецький панцерник "Шлезвіг-Гольштейн", який у вересні 1939-го буде вогнем підтриувати німецькі частини, які атакуватимуть польський склад на півострові.



12. До зеленого маяка вдалось підійти близько, що теж тривалий час було мрією, яку не вдавалось здійснити в Україні. Роздивився цю гідротех., навігаційну споруду зблизька.



13. Ще одна грань, Гданськ і ДСВ. П-ов Вестерплатте. Меморіал на ньому.



14. Будівля музею Другої світової.



15. Будівля польської пошти в Гданську. Ще одна важлива локація по ДСВ в місті. Її оборона також була ключовим епізодом боїв за місто у 1939-му. І так, важливе уточнення, ДСВ почалась не в Польщі а у Вільномі місті Гданськ. Була така держава у 1939-му році.



16. Нічне фото філармонії, стелли-назви та оглядового колеса. Місто готується до Різдва :)



17. В Гданську можна побачити досить великі кораблі, як ось цей - британський трубопрокладник "Фенікс-7".



18. Атмосфера портового району.



19. Гданська корабельня. Скільки тут кораблів ббуло побудовано! Навіть ті, які нині у складі ВМС України. Загалом, на мій погляд пост-соціалістичний Гданськ тривалий час був таким собі індустріально-промисловим містом, поки тут не відбудували центр і не почали просувати туризм. Навіть нині індустріальність міста сильно проривається крізь готику й бароко і є доволі помітною. Але, менше з тим, Гданськ один з туристичних центрів Польщі. А Гданська корабельня (Північна верф), то ще й центр польського антикомуністичного спротиву в кінці 20 ст. Грань - Гданськ-Солідарність.



20. Монумент на площі Солідарності.



21. Вигляд на музей Соліданості. З його даху було зроблено фот 19. Музей обов'язковий для відвідання. Якщо коротко, то от у разі побудови нами такого музею Майдану, як зараз музей Солідарності в Польщі, це буде велика перемога!



22. Такий от місцевий модерн. З тематичним графіті від фанатів місцевої футбольної команди "Лехія".



23. В Гданську й осінь відчувається особливо. Коли бачиш безлисті дерева згадується заряд уболівальників тієї ж Лехії періоду активної д-ті Солідарності - "A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści !"(с). Наразі ж на деревах яблука :) Кінець листопада.



24. А цьогорічний листопад в Польщі (і в Гданську) - патріотичний. Країна відзначає 10 років незалежності. Фото з костьолу Діви Марії.



25.



26. В місті багато патріотичної продукції, в тому числі сувенірної. Футболок з Львовом і Вільнюсом Слава Богу немає. Спеціально придивлялвся. Марки з оборонцями ЛЬвова є, але то вже інша історія. Також чимало різної атрибутики, зокрема значків-реплік кокард польських військових формувань 19-20 ст.



27. Красивий вокзал Гданська.



28. Колії і перони в бік Сходу.



29. Розвитку й отій самій вільності міста значно сприяла торгівля. Башта поряд з вулицею (чи площею) Рибний тарг.



30.От і риба. Міська архітектура вельми багатогранна.



31. Велика торгівельна зала.



32. Є тут і фахверкові будиночки, як ця цукерня неподалік водяного млина.



33. І такі, як то кажуть "пряникові". З подивом бачиш на їхніх фасадах подвійні дати побулдови. Початкову, яка може сягати 17 ст. і дату відбудови, десь так у 90-х. Нічого дивного. Історичний центр Гданська по суті новороб. Місто зазнало величезних руйнувань у ДСВ. Але, поляки таки змогли все відбудувати у першопочатковому вигляді.



34. Як кольорово. Фасади можуть бути як моно так і поліхромні. Див. попереднє фото.



35. Зустрічаються й такі от не поодинокі шедеври.



36. На Дюрера схожий.



37. І тут чорна кам'яниця. Привіт Львову. Між іншим місцевий пам'ятник Яну ІІІ Собєському саме з Львова. Як і Фредро у Вроцлаві.



38. Заговорили про Україну, то ось - Володимир Великий біля греко-католицької катедри.



39. Ще одна з міських візитівок - ратуша з дзвінницею. І чайка - близько до моря, в даному випадку для нас перехожих. Між іншим, хоч це й самий центр старого міста, а поїсти можна тут поруч досить дешево.



40. Оздоблення фонтану НЕптуна. Видно (зліва) будинок де центр туристичної інформації.



41. Осінній вечір в старому місті Гданська.



42. Міська наукова бібліотека.



43. Є й така архітектура, що вже там.



44. Храмова архітектура теж багата.



45. Тут в дворі є невеличкий лапідарій-музей.



46. Королівська каплиця Маріацького костелу.



47. Шикарний зрам(діючий)-музей.



48. Можна піднятись наверх і побачити червонодаховий, індустріально-портовий, поморський Гданськ. Свого часу ця споруда була найбільшим пртестантським храмом Європи і світу.



49. Вельми цікава штука і ще одна з міських граней, це гданська урбаністика. От напівзруйнований старовинний будинок ще часів Німецької імперії. У ньому відчувається такий собі прусський імперський дух старого Данцига. В місті таких було чимало. Зараз більшість з них - руїни. На місці яких поступово зводяться нові житлові квартали і комплекси. Думаю, Ви звернули увагу на велику кількість кранів і новозабудови на попередніх фото. Гданськ, відразу поруч з старим містом, активно розбудовується.



50. Урбаністичний пейзаж.



51. Ще. Такий собі нелицьовий лицьовий вигляд.



52. В Гданську чимало брам, серед них є й Золота, але це здається не вона.



53. Фінальне фото. Міська національна галерея.

Підсумовуючи. Перше знайомство з Гданськом склалося. Звичайно, в теплу пору року тут робити більше. А щод відвідати Сопот у Гдиню двох днів явно не вистачить. Міською атмосферою цього разу я пройнявся, тепер лишились музеї і Труймясто в цілому.
   Дякую за увагу! 

архітектура, краєзнавство, 1939, залізниця, ww2, Європа, етнологія й етнографія, музеї, rzeczpospolita polska, культурна антропологія, polska, море

Previous post Next post
Up