Яблонець-над-Нісоу, жовтень 2018

Oct 21, 2018 23:44

   За десять з лишком кілометрів від Ліберця розташоване місто Яблонець-над-Нисою. Меньше свого сусіда, але не менш цікаве.


1. Промовистий герб міста. Розпочинаєжмо прогулянку вечірнім Яблонцем.



2. І відразу ж з головного - модерно-конструктивістська міська ратуша. Незвично. Хоча, як бачимо для Чехословаччини це теж було притаманно у 20-30-ті рр ХХ ст. А, так, то можна подумати що це спадщина 30-х десь в Італії, як мені вже зауважували дивлячись на це фото. Стара ратуша в місті теж збереглась, та про неї пізніше.



3. Деталі.



4. Переважна частина фото буде з Ринкової площі. Огляду дещо заважали такі от намети. Напевно тут вдень проходив якийсь фестиваль. А в час же коли робилось фото тут на повну грали пісні ...Виника.



5. Фото з ратушних сходів.



6. Міський музей. Щоб всі бачили :)



7. З відсилом до Відродження, хоча й можу помилятись.



8. Архітектурне розмаїття.



9. І велич.



10. А от і стара ратуша. Погодьтесь, якусь спадкоємність між ними помітно. Далі пройдемось рештою міста.



11. І цілком логічно, що відкриває наступну частину одна з найстаріших міських мурованих будівель - церква Св. Анни, початково збудована у 16 ст.



12. Вуличний пейзаж. І під цим фото доречно буде сказати, що Ліберець і Яблонець поєднує унікальна в Європі міжміська трамвайна лінія. Види з трамваю дорогою теж цікаві, та фото не робив, а в мережі можете пошукати.



13. Від Яблонця, вже знаючи про ратушу, я очікував такого собі чеського Харкова. Не скажу, щоб очікування виправдались, але все ж.



14. Зокрема ось. Цікаво, міжвоєнна доба, чи вже пізніше?



15. І з Яблонця помітно місцеву судетську домінанту г. Єштед, про яку я в цьому блозі вже писав. Як раз перша нотатка присвячена цій мандрівці. Про Судети. В Яблонці проходила юність відомого чеського, чи то судетського, діяча - Конрада Генляйна. Я так зрозумів, що він тут вчився. Життя його також тісно було пов'язане з м. Ліберець, природно, бо центр регіону, і Вратіславіце-над-Нісоу (де він власне й народився), через яке нині проходить той самий трамвай, який сполучає Ліберць з Яблонцем. Такий от маршрут виходить..., а Вратіславце "нині вже"(с) частина Ліберця.



16. Ще одна вулична перспектива. На Площу Ринок.



17.



18. Ха-х, покоління в архітектурі.



19.



20. Ще одна міська площа неподалік Ринку. Тут же, але не в кадрі, великий торгівельно-розважальний центр.



21. Одна з місцевих візитівок - такі от малоповерхові будинки. В Ліберці їх чимало.



22. Ось цей мені сподобався. тут туристичний інформаційний центр.



23. Спадщина Великої війни. Кінцева дата, або не проставлена, або відбита. Не розгледів.

Ось такий от Яблонець-над-Нісоу. Гадаю, будучи тут довше, можна й багато чого цікавого ще побачити, музеї зокрема. А я вже, що встиг, тим з Вами й поділився. Але й з побаченого лишився вельми втішений)))

архітектура, краєзнавство, подорожі, Чехія, Європа

Previous post Next post
Up