Музей військової історії (Hadtörténeti Múzeum) в Будапешті. Окупація Карпатської України у 1939 р.

Sep 26, 2017 21:14

  Трохи україніки з Музею військової історії в Будапешті. В залі присвяченому Угорщині між світовими війнами є експозиції про відновлення територій Угорщини в ті роки. Серед них, і окупація Закарпаття, як наслідок подій у Чехословаччині в 1939 р. Запис як раз в тему, оскільки нещодавно згадував тут книгу, яка цього як раз стосується.



1. Реанексія. Ніколи ще не чув такого терміну. Тобто, анексію по суті визнається, але ж не ми це почали..., ну Ви зрозуміли. Табличка з місцевої урядової чехословацької установи.



2. Стенд присвячений подіям у Закарпатті 1939 року. Каски чехословацьких жандармів (?) та військових. Документи, агітаційні матеріали, преса. Зброя, приціл (з гармати?), медаль "За повернення Закарпаття". Нас, звичайно ж, найбільше цвкавить головний убір сірого кольору знизу.



3. Преса про події та крупним планом кокарда з чехословацького шолому.



4. І ось вона! Мазепинка ОНОКС (Організація Народної Оборони Карпатська Січ)! Цікаво, справжній трофей, чи реконструкція. Відповідно, чи є такі в наших музеях, оригінальні?



5. Верх головного убору. Можна також побачити чехословацькі ремінні пряжки



6. Бік і ремінець.



7. На фото це важко помітити, але гудзики розділені рівно на чотири частини (за виглядом фрагменту шахівниці). Дві з них мають гладку поверхню, дві рельєфну.



8. Експонат цікавий з уніформологічної точки зору. Мазепинка старшинська, а саме - провідника (Пагіря О. Карпатська Січ: військове формування Карпатської України: науково-популярне видання. - с. 96-97.), про це свідчить тонкий галун по краям убору, з ремінцем, але без дашка. Відсутність останнього елементу вказує, що це головний убір жіночий, але тоді виникає питання, чи могла жінка мати такий ранг в ОНОКС? А може все простіше, в буремний час дашок просто відрвався і загубився? Як би там не було, та артефакт цікавий.

Дякую за увагу!

military history, подорожі, ww2, military art, Історія, history, history of ukraine, 1939, Європа, військова історія, події, музеї, Magyarország, Україна, спротив, Друга Світова Війна, Карпати, kyiv, Угорщина, історія

Previous post Next post
Up