Музей військової історії (Hadtörténeti Múzeum) в Будапешті. Королівський угорський гонвед (ландвер)

Sep 07, 2017 00:48



1. Виправивши деякі неточності попереднього запису йдемо далі. Королівський угорський гонвед (нім. - ландвер) - збройні сили Королівства Угорщини у 1867-1918 рр. Гонвед складався з 32 полків піхоти, 10 гусарських кавалерійських полків, 8 полків польової артилерії та одного кінного артилерійського дивізіону (https://de.wikipedia.org/wiki/K.u._Landwehr_(Österreich-Ungarn)).



2. Та почнемо з дещо загальноармійської теми - казарменного життя буття, чому в музеї присвячена окрема експозиція. Вибачте за розмите загальне фото експозиції, все розглянемо в деталях.



3. Маневри - одна з основ підготовки війська. Перед нами фігура вояка в однострої одного з цісарських та королівських "угорських" піхотних полків. "Угорськість" в даному випадку підкреслена шнурами на брюках. На маневрах вояк бере участь в складі "червоної" сторони. Саме пов"язкою цього кольору маркованге його кепі.



4. Піхотинець гонведу навколо спорядження. Зверніть увагу, що на ремінній пряжці герб Королівства Угорщина.



5. Казанки й столові прибори.



6. Фляги.



7. Скажімо так, офіцерський мішок.



8. Сухарні сумки та схеми їх регламентованого наповнення.



9. Вояцька скриня-рундук.



10. Ще один піхотинець гонведу та шанцевий інструмент - саперна лопатка й кирка.



11. Знамено гонведного піхотного пполку.



12. Стенд присвячений військовій освіті (детальніше: http://warspot.ru/8894-doprizyvnaya-podgotovka-v-avstro-vengrii-srednyaya-shkola ; http://warspot.ru/8949-imperatorskaya-i-korolevskaya-fasol ; http://warspot.ru/9171-so-shpagoy-i-shtykom).



13. Листівки із зображенням побуту кадетів та печатка командира королівської угорської вищої військової реальної школи в Шопроні.



14. Пам"ятки-сертифікати на честь: 1000 днів, для другокласників кадетської школи в Кошице та 500 днів для кадетів цісарської та королівської кадетської школи в Будапешті.



15. А тепер пішов гонвед! Лейтенант гонведної артилерії.. Єфрейтор 1-го Будапештського гусарського гонведного полку.



16. Його головний убір. Зверніть увагу на кокарду.



17. Характерна відзнака в австро-угорській армії - відмінницький аксельбант. У даному випадку - артилерійський. Також - два головні убори артилеристів гонведу.



18. Єфрейтор 1-го Будапештського гусарського гонведного полку.



19. Його головний убір - червоне кавалерійське кепі з м"яким дашком та угорським різновидом польової кокарди. Цифра "1" позначає номер полку.



20. Кавалерійська ладівниця. На той час вже прдмет декору, або - місце зберігання рукавичок власника, але ж як красиво.



21. Фото-сертифікат, пам"ятка про службу у королівському угорському 2-му Дебреценському гонведному гусарському полку, видана 10 жовтня 1893 року Ференцу Надю.



22. Королівські угорські гусари гонведу на марші через село. Малюнок Акоша Гарая (https://hu.wikipedia.org/wiki/Garay_%C3%81kos)



23. Однострій лейтенанта королівського угорського 4-го Суботицького гусарського полку.



24. Ківер з гонведною кокардою та номером полку.



25. Кітель-долман моделі 1906 року летенанта гонведу.



26. Польове кепі гонведу моделі 1873 року.



27. Гарно декорований документ.




28. Військова мініатюра, музиканти полкового оркестру гонведного полку піхоти.



29. Пам"ятна дощечка на честь ювілею (1869-1909) королівського угорського, зверніть увагу на абревіатуру яку я використовую для спільного війська монархії та гоніеду, 1-го Будапештського піхотного полку.



30. А це - лейтенант піхоти гонведу періоду 1876-1891 рр..



31. Детальніше головний убір з кокардою для гонведу періоду 1869-1891 рр.



32. На завершення - така от картина в модерновій рамці.

зброя та озброєння, military history, ww1, Історія, подорожі, history of ukraine, history, етнологія й етнографія, музеї, Magyarország, Österreich-Ungarn, культурна антропологія, Угорщина, military art

Previous post Next post
Up