"Там на горі, на Маківці..."(с)

Apr 28, 2010 00:08


95 років тому у квітні 1915 відбулися бої між австро-угорським військом та російською імператорською армією на горі Маківці, що золотими літерами вписались в історію одного з підрозділів, безпосереднього учасника боїв - легіону УСС.

Гора Маківка - розташована у Високому Бескиді, за  8 км. Від м. Славська Львівської області. Висота:  958 м.

Частини, що приймали участь в боях на Маківці

Германо-австро-угорці:

55-я піхотна дивізія Корпусу Гофмана (згодом - 25-го Армійського корпусу) Південної армії.

1) частини 129-ої піхотної бригади:

- 2 батальйони 1-го маршового полку гонведа

- 2 с половиною батальйони Збірного маршового полку гонведу

- Збірний батальойн угорського ландштурму гауптмана Бабка

- Стрілецький батальйон гауптмана Бонди

- 1-й батальйон Українського добровольчого легіону

2) частини 130-ої піхотної бригади:

- 2 батальйони Маршового полку оберстлейтенанта Маєра

- 2 батальйони 35-го ландверного маршевого полку

- півтора батальйони піхотного полку ландштурму гауптмана Дрозда

- 2 сотні 2-го батальйону Українського добровольчого легіону)

Російська Імператорська Армія:

частини 8-ої Армії, 42-га піхотна дивізія (з запасних гврадії, формувалася в Київській губернії):

- 309-й Овручський

- 310-й Шацький

- 311-й Кременецький

- 312-й Васильківський піхотні полки

Хроніка подій:

22 березня - УСС, що входили до складу 130-ї бригади 55-ї дивізії Південної армії австро-угорського війська займають Маківку. Ця гора стає ключовим пунктом оборони Південної Армії, вона не дає супротивнику прорватись  до Тухлі і Славська.  Між 23 березня і 4 квітня РІА здійснює декілька спроб прорвати оборну УСС на лівому фланзі але не має успіху.

24 квітня - Німецькі війська займають верх Острий.  Російські війська здійснили спробу відібрати у німців позиції, але чолова атака не дала ніяки результатів, тому рос. Командування вирішує розпочати наступ на позиції 130ї- бригади А-У війська - г. Маківку.

Ніч з 28 на 29 квітня  -  перший московський наступ на лівий фланг оборони Маківки. На допомогу оборонцям кидають І курінь легіону УСС, стоні Букшованого, Дудинського, Носковського та Семенюка. Також долучається половина ІІ куреня, сотня Будзиновського, Мельника та одна чота з сотні  Левицького

29 квітня -  бій цього дня був не надто тривалий ( проходив приблизно між 5-ю та 6-ю годинами ранку), але запеклим.  Відзначилась потужним обстрілом  австрійських позицій рос. Артилерія. Починається російський наступ. Росіяни оточують сотню Будзиновського, яка не могла надати повноцінного опору через нестачу набоїв. На допомогу приходять чоти Р.Сушка, В. Свідерського та Йосипа Яримовича. Після рукопашного бою росіяни відходять до своїх становищ.  Під час другого бою, який відбувався вже біля підніжжя Маківки, росіян було відтіснено за р. Головчанку, яка додоала останнім клопоту бо вийшла з берегів,  Результат цього дня був невтішний для вояків РІА: 200 вояків вбито, кілька сотень взято в полон.

30 квітня -  Новий наступ РІА, що проходив узбіччям Маківки на правий фланг оборони гори. До бою кинуто сотні Букшованого, Семенюка,Будзиновського, Мельника, дві чоти з сотні Дудинського.  Січові Стрільці витримали атаку ворога і нанесли йому контрудар у відповідь під час якого взяли в полоно 173 рос. Вояків та 3 кулемети.

1 травня - Пік боїв за Маківку. Після артпідготовки росіяни розпочинають наступ на вершину гори на позиції сотень Будзиновського та Мельника. Стрільці зазнають тяжких втрат і муять покидати свої становища. До росіян в полон потрапляє чимало стрільців.  Ворог атакував стрілецькі позиції за допомогою ручних гранат, та за потужної артилерійської підтримки  з боку Кливи, Погару, Тухлі.

У росіян Маківка пробула лише 1 - 2 години. Гора була відбита стрільцями і мадярськими добровольцями, останні зазнавши дуже значних втрат покинули вершину, і стрільці продовжили боронити вершину самотужки.

2 травня - новий російський наступ на Маківку. Запеклі бої, вершина двічі переходить з рук до рук. Лише на третій раз Маківка лишається за УСС

3 травня - підрозділи УСС відведені з бойової лінії.

__________

Втрати УСС в боях за г. Маківка  28.04 - 2.05.1915 р.

Загинуло - 42 стрільці, потрапило до полону - 35, поранено - 76

Інформаційні джерела:

1) «Українські Січові Стрільці 1914 - 1920» за ред. Б. Гнатевича -Монреаль.:  вид-во Ігоря Федіва, 1955 - с. 31-36

2)Монолатій І. «Українські легіонери: Формування та бойовий шлях Українських Січових Стрільців, 1914 - 1918 рр.» - К.: Темпора, 2008 - с. 48-52

3) http://ah.milua.org/

4) http://forum.milua.org/viewtopic.php?f=2&t=9481&start=0

5) http://www.aus-ugr.narod.ru/

6) http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm

7) http://uk.wikipedia.org/wiki/Маківка_(гора)



Маківка, Україна, Перша Світова Війна, ww1, Карпати, УСС

Previous post Next post
Up