Конотоп (ч. V) музейний

Jun 02, 2017 22:26

  Міською цікавинкою вартою уваги є музеї Конотопа. Краєзнавчий музей імені О. Лазаревського є найстаріший в області, і, можливо, одним з найстаріших в Україні. З нього й почнемо.



1. Крісло гетьмана Розумовського.



2. Воно ж.



3. Крісло генерального судді Кочубея. Якось доводилось чути, що ці експонати хотіли переправити в заповідник до Батурина. Та все ж Конотоп відстояв.



4. Одвірки з церкви Різдва Богородиці, поч 18 ст. Церковна історія Конотопа багато, шкода от тільки мало храмів збереглось до сьогодні.



5. Синодик, кін 17 ст., з Батуринсько-Крупицького монастиря. Враховуючи те, що монастир зруйнований, синодик цінне джерело - на розвороті як раз панорама монастиря.



6. Габаритне євангеліє 17 ст., з друкарні Києво-Печерської лаври.



7. Значок (корогва) гончарської управи м. Кролевця. Якщо оригінал - дуже круто.



8. Діарама в залі про Конотопську битву.



9. Козацька ожига.



10. Вулики.



11. Чим займались люди коли не було інтернету.



12. Гостював у Лазаревських і Шевченко.



13. Така от дещо кумедна діорама. Чай в гранених склянках)))



14. Не забули й Українську революцію 1917-1921 рр (аторство малюнка тут вказано не вірно у підписі). А ще тут є природнича, етнографічна частини, експонати по наполеоніці, Східній війні (1853-56), ДСВ, АТО тощо. Раджу, словом. Далі йдемо в музей-садибу Драгомирова.



15. Інтер"єр.



16. Гарна шафа.



17. Гасова лампа.



18. Двері, які, за словами вельмишановної працівниці, пам"ятають ще перших власників садиби.



19. Мілітарна підбірка від М. Самокиша (копії).



20. Телеграф Сименсъ часів Російсько-турецької війни 1877-78 рр.



21. Шафа з історією.



22. Все. Сувеніри, які, як виявилось не є проблемою в Конотопі. Велике розмаїття магнітів. В карті є вкладення з вказівником декомунізованих вулиць.

В Авіамістечко та Авіаційний музей на жаль не встигли. 6 годин в Конотопі виявилось мало. Це якщо з музеями. А, забув же ж сказати, ціни в них, символічні - 2 грн... Тому майте це все на увазі, коли будете в Конотопі. А це славетне місто на Сумщині безперечно варте відвідин!

краєзнавство, military history, подорожі, Мазепа, Сумщина, культурна антропологія, К.Г.Розумовський, книги, зброя та озброєння, Чернігівщина, Історія, history, history of ukraine, етнологія й етнографія, музеї, Україна

Previous post Next post
Up