Морський музей. Стамбул, Туреччина

Nov 24, 2015 23:55

Відвідини морського музею було обов'язковою частиною моєї стамбульської програми. І це вдалось. Пропоную Вам стислий огляд зал музею та основних експонатів.
Музей розташований в районі Бешикташ, на узбережжі Босфору. Якщо ви діставатиметесь з центру міста до музею вздовж Босфору, то побачите багато цікавого,  насамперед: палацовий комплекс Доломбахче, старий стадіон "Бешикташ" тощо.


1. Вхід до музею. Вхід там символічний в порівнянні з рештою музеїв - здається 5 лір. Студентам - безкоштовно. Український студентський квиток успішно прийняли). Зайві речі можна лишити в ошатному гардеробі і гайда дивитись  експонати!!!



2. Ця річ є одним з чинників, через які я власне і хотів відвідати музей. Гребний гвинт з турецького дредноута (німецької побудови) "Явуз Султан Селім" ("Гебен" при "народженні"). Лінкор - активний учасник ПСВ на Чорному морі. Разом з крейсером "Бреслау" він суттєво підсилив ВМС Османської імперії в той час. "Султан Явуз" брав участь в бою біля миса Сарич, бомбардуваннях Севастополя та решті операцій проти Чорноморського флоту Російської імперії. Пережив і ПСВ, і ДСВ і став одним з найстаріших, і єдиним дредноутом в...НАТО. Ось так, але від самого, для Туреччини без перебільшення, славетного корабля, залишилось мало.( Разом з цим гвинтом є ще один, але в іншому місті, і здається, одна з гармат не головного калібру. Фото лінійного крейсера часів Великої Війни:



Йдемо до музею:

Перший та другий поверхи музейного приміщення присвячені вітрильно-гребним суднам. Головні серед яких - галери. Галери та галеробудування в музеї представлено як невідємний компонент Туреччини, як морської держави. Галера, це і військовий корабель, і обов'язковий атрибут влади султана; прояв могутності та витвір мистецтва.


3. Головна серед галер це звичайно ж галера (Kadırga) султана Мехмеда IV. Це шановні, середина 17 століття, а значить - козаччина. Саме так, ось він, артефакт - справжній свідок того часу. Згадуємо історії про морське протистояння козаків та османів, думи про невільників на галерах тощо. Галери на першому поверсі великі. Для більш зручного їх огляду було зроблене особливе планування другого поверху "галерного" павільйону з майданчиками для огляду зверху.


4. Носове оздоблення галери та музейний стапель.


5. Корма галери. Людина в порівнянні з судном. Даний корабель є національним надбанням Туреччини. Відновлювався за спеціальною програмою. З іншого борту можна подивитись на фотоісторію реставраційних робіт пам'ятки.


6. Корма галери. Вигляд зі сходів до музейної зали на -1 поверсі.


7. Султанська прогулянкова галера. Вигляд з корми на ніс. Зверніть увагу на весла - витвори мистецтва. Для наочності в галері є фігури веслярів. В кінці зали можна побачити конструкцію-елемент кормової надбудови галери. Зверніть увагу на вікна павільйону. Музей розташований дуже вдало. Біля води, на березі доленосного для Туреччини географічного (а то і геополітичного) об'єкту - Босфору.


8. Прогулянкові султанські галери-каяки. Час використання - 19 ст. Білі корпуси з вкрапленнями блідо-рожевого. Ьагате оздоблення з позолотою.


9. Носова фігура детальніше. І приклад музеяної таблички.


10. Символи Ісламу - одні з гоовних атибутів оздобленя корпусів човнів.


12. Ніс галери.


13. Розмір човнів для султанських прогулянок Босфором був різний. Звертаємо увагу на архітектурні особливості музею - 2-й поверх.


14. На одній з галер - кормова надбудова засклена.


15. Човники для прогулянок меншого розміру.


16. З другого поверху можна гарно розгледіти еонструктивні особливості галер.


17. Місця для пасажирів. Серед яких, між іншим, крім султана були королева Великої Британії Вікторія та імператор Франції - Наполеон ІІІ.


18. Не сказати б, що зручно, але факт відданості традиції збереження сульанських прогулянок Босфором взяв своє. До кінця існування Османської імперії у 20 ст.


19. В правому куті бачимо малий човен з фігурами. Так були у вжитку на узбережжі Румелії (європейська частина Османської імперії) та навпроти - Анатолії (азійська частина). Тут, в музеї, представлені човни рибалок та балканських повстанців (як я зрозумів). Є й човен Ататюрка та інших державних діячів туреччини 20 ст.


20. Кормові частини султанських прогулянкових галер-каяків. З одни з таких каяків я придбав у музейній крамничці за одну ліру закладки для книг. Там художній малюнок прогулянки султана на галері поруч з палацом Доломбахче по Босфору)))
Власне ось цей малюнок: J. Brindesi "Saltanat Kayığı":




21. Експозиція присвячена яхті "Ертугрул" (20 ст.)


22. На переході між першим та другим поверхами - отакі от макети-профілі кораблів. Від епохи галер до епохи пару й броні. На даному фото лінійні вітрильні кораблі епохи Східної війни (1853-1856). Один з них, імовірно, "Махмудіє".

Загалом же в "галерному" павільйоні крім галер і човнів є ще багато цікавинок. Це морський живопис (наче й І. Айвазовський присутній), документи, карти, багато інформації на медійних екранах. Народні вироби пов'язані з флотом. На другому поверсі зберігається турецька військово-морська святиня і справжня родзинка цього музею:


23. Османський прапор з битви при Лепанто. Поруч - фотоекспозиція про його повернення на Батьківщину. Папа Римський посприяв.

Ось так я ходив-ходив дивився на все це і думав. А де ж Східна війна, Перша світова, що мене цікавлять найбільше. 19 століття....І пощастило, що побачив людей, екскурсійну групу, яка йшла на нижній поверх. Там продовження експозиції. Вихід з того поверху зображений у мене на фото де корма "головної" музейної галери 17 ст.



24. Легендарний ланцюг, яким був перекрита бухта Золотий Ріг. Зустрічав іноформацію, що й на Дніпрі такі речі зустрічались. Для перешкоджання виходу козацької флотилії в море.

На цьому поверсі розташована велика кількість макетів та експозиція по 19-початку 20 ст.: картини, однострої, предмети зброї та фалеристики, реконструкція інтер'єрів військвих кораблів, особливої уваги заслуговує виставка декоративного оздоблення корабельних корпусів 19 ст.
Оскільки я так і не зрозумів, чи можна тут фотографувати - не надто я зосереджувався на цій діяльності для уникнення неприємних пригод.



25. Макет галери.


26. Макет османського лінійного корабля-флагмана часів Східної війни - "Махмудіє".


27. Модель бронепалубного крейсера "Хамідіє" (учасник Балканських, Італо-Турецької та Першої світової воєн), поруч з носом - головний убір офіцера османських ВМС. Сам крейсер пережив і Другу світову, у лавах ВМС був до 1947 р.

Макетів було дуже багато, окремий зал з ними, що для мене було невимовною радісттю! Але про фотграфування я вже писав. Перейдемо до картин.



28. Османська ескадра бере участь в бомбардуванні Одеси під час Східної війни (1853-1856).


29. Бій кресера "Хамідіє" з міноносцями із російського загону. Перша світова.
Далі однострої і нагороди:


30. Однострій, я так думаю, адмірала.


31. А це, можливо, штаб офіцера.


32. Фалеристика. Середня нагорода у верхньому ряду - "Залізний Хрест" (Німецька імперія), в нижньому ряду - орден "Османіє" 4-го ступеня. З лівого боку від нього, імовірно, ткрецька медаль "З "Східну війну".

Ось і вся експозиція в музейних приміщеннях. ще мене дуже порадувала музейна крамничка. Там можна придбати, в якості сувенірів з музею чимало цікавого. Різні дрібнички, книги присвячсені турецькій морській історії, паперові моделі кораблів, макети, одяг тощо. Асортимент для дітей та дорослих. Я придбав собі закладки по 1-й лірі, як вже писав вище (а треба було взяти більше (!), там були ще з панцерниками 19 ст.).
В цілому мені дуже сподобалось!
Будете в Стамбулі - раджу відвідати музей. Навіть якщо ви не поціновувач тематики кораблів - галери, в якості витворів мистецтва, вас байдужими не залишать.



33. Музейна площа, вигляд на Босфор (видно Анатолійський берег). Автобусна зупинка (напрями автобусних маршрутів мають позначаються відповідним забарвленням рухомого складу), гармати (вони навколо музейного комплексу), у мене за спиною зліва - монумент Хайреддіну Барбароссі. Між ліхтарними стовбами - стилізація корабельних прапорів розсвічування. В даному випадку прапорці Туреччини, району Бешикташ та Музею))).


34. Мозаїка на "галерному" павільйоні музею. Сам він, музей, був заснований у 1897 році. Ось так.


35. Наостанок - вигляд на Босфор та корму пароплава, яких тут чимало.

Щиро сподіваюсь, що Вам сподобалось!

P.S.

Поаередній пост про Стамбул - мечеть Сулеймніє (поховання Роксолани та Сулеймана), читайте тут: http://rolland-92.livejournal.com/108639.html#cutid1

Лінки:
Сайт (оф.) Морського музею в Стамбулі: http://www.denizmuzeleri.tsk.tr/idmk/

military history, ww1, подорожі, crimean war, Причорномор'є, art, культурна антропологія, етно, military art, Крим, море, Туреччина, зброя та озброєння, Перша Світова Війна, Історія, history, Одеса, стендовий моделізм, етнологія й етнографія, військова історія, Кримська війна, Козаччина

Previous post Next post
Up