Virtuvinis-nacionalinis

Nov 30, 2008 17:58

Straipsnis su visais komentarais perkeltas į http://rokiskis.popo.lt/2008/11/30/virtuvinis-nacionalinis/

Man toks vat klausimas pasistojo: kodėl japonų suši yra suši, gruzinų čachochbili - čachochbili, armėnų lavašas - lavašas, o lietuviškas šakotis - "tree-cake"?

Kitos tautos savo nacionalinius patiekalus (ir netgi ne nacionalinius) užsieniečiams pateikia savais pavadinimais. Ir nemato problemų. O mes, kaip kokie nevisaverčiai, išverčiam belenką taip, kad paskui net patiems ima atrodyti, esą nieko mes nuosavo neturim.

Tiesą sakant, kai pamačiau netgi šakočio vertimą į anglų kalbą, man visai negera pasidarė. Iš kur tas nepilnavertiškumo kompleksas?

Papildyta: nagi rimtai, net nesitikėjau, kad už tokios tautinės neurozės užkabinsiu. Dabar laukiu, kol kas nors tiesiai pareikš, jog lietuviškų patiekalų išvis nėra, nes senovės lietuviai valgė samanas ir kankorėžius.

kulinarija, lietuva, lietuvių kalba, maistas

Previous post Next post
Up