Straipsnis ir komentarai perkelti į
http://rokiskis.popo.lt/2010/07/25/kokio-stiprumo-buna-alus/ Nešnekėsiu apie stipriausias alaus rūšis. Tiesiog štai jums ištrauka iš gan seno leidinio - 1976 išleisto pirmojo "Lietuviškosios Tarybinės Enciklopedijos" tomo:
Alus, gėrimas, prisotintas anglies dioksido ir turintis 1,5-7,5 etilo alkoholio. <...> Pagal alkoholio kiekį alus būna silpnas - 1,5-3% alkoholio (žigulinis), vidutinio stiprumo - 3-4% (Rygos, Maskvos, Kauno) ir stiprus - > 4% alkoholio (lietuviškasis, Leningrado).
Aišku, laikai kiti, pavadinimai - jau pasikeitę, nemažai naujų rūšių. Štai pvz., Švyturys (pats rimčiausias lietuviško alaus gamintojas) gamina tokias alaus rūšis:
- Ekstra - 5,2%
- Ekstra draught - 5,2%
- Švyturio - 5,0%
- Gintarinis - 4,7%
- Originalusis - 5,0%
- Stipriausias - 8,0%
- Baltijos - 5,8%
- Baltas - 5,0%
- Nealkoholinis - iki 0,5%
- Nefiltruotas - 5,2%
Kaip matome, pagal seną, tradiciniu laikytiną apibrėžimą iš LTE, ir "Nealkoholinis", ir "Stipriausias" - tai išvis ne alus. Visos kitos rūšys, netgi pats silpniausias "Gintarinis" - tai stiprus alus.
Ar matėt kur nors parduotuvėse kokio nors bent jau vidutinio stiprumo alaus? Apie silpną, pvz., 2 laipsnių - net neklausiu, jo, matomai išvis nėra? Ar tik nėra taip, kad Lietuvoje dabar yra parduodamos išimtinai tiktai stiprios alaus rūšys?