Тесть Насірова прогнав 350 мільйонів через «рідні» компанії, мінімізуючи податки своєї корпорації

Nov 25, 2015 12:44


Корпорація «Альтіс-Холдинг» перерахувала 350 млн грн. ланцюжку пов’язаних із собою фірм, через що компанії нарахували менше податків. Про це йдеться у сюжеті Мар’яни Мотрунич у телепрограмі «Наші гроші».

Корпорація «Альтіс-Холдинг» Олександра Глімбовського, тестя очільника ДФС Романа Насірова, є одним із великих державних підрядників. Наразі серед її об’єктів - реконструкція Поштової площі (початкова сума 404 млн грн.), Бортницької станції аерації (126 млн грн.), добудова Охматдиту (390 млн грн.) і реконструкція Херсонського аеропорту ( 75 млн грн.).

Відтак «Альтіс-Холдинг» належить до категорії великих платників податків, тож податкова має планово перевіряти її щороку. На початку літа перевірили й «Альтіс-Холдинг», який виконував роботи для КП «Дирекція будівництво шляхово-транспортних споруд м.Києва» загальною вартістю 443 млн грн. За схемою, яку надали програмі «Наші Гроші» податківці, кошти були перераховані від комунальників до «Альтісу».

Той у свою чергу перерахував їх на три компанії так званого «першого рівня» - «Патера» (організація будівельних робіт), «Юніфліт» (надання в оренду будівельних машин), «Альтіс-Енерго» (архітектурні роботи). Усі три фірми за даними програми, безпосередньо пов’язані з «Альтіс-Холдингом».


Далі ці три компанії перераховували кошти ще низці фірм «другого рівня», більшість з котрих також пов’язані з «Альтісом», серед котрих і реальні виконавці робіт.

Тобто «Альтіс» перераховував кошти через ланцюжок сам собі. Юрист Володимир Місечко пояснює, що така схема використовується для двох речей - для завищення своїх витрат і для переведення безготівкових коштів у готівку.

У податкової виникла підозра, що згадані вище три компанії могли бути створені для того, щоб завищувати витрати «Альтіса» - але на папері, щоб знизити видатки.




Згідно з аналітикою податківців, на «першому рівні» контрагентів «Альтіса» є 64 компанії з ознаками сумнівності, яким загалом перерахували 350 млн грн. На другий рівень (фірми «Борен-А», «Спецбудстандарт» і «Трансбудкомпані») вже було перераховано трохи більше половини - 200 млн, але на другому рівні не всі компанії є реальними виконавцями робіт. Відтак, за даними податківців, «Альтісу» мали донарахувати 60 млн грн. податків - а донарахували тільки 44,61 млн грн.




В картці платника податків «Альтіса» в податковій системі зазначено, що «Планова виїзна перевірка неможлива. З інших причин». Що саме малося на увазі під «іншими причинами», журналісти намагалися з’ясувати в ДПІ Святошинського району, до котрої приписаний «Альтіс», однак очільницю районної податкової Оксану Малихіну не застали на робочому місці.

Малихіна була призначена навесні цього року, коли ДФС уже очолював Роман Насіров, і за кілька днів до запланованої перевірки «Альтіса». Поки що від Малихіної «Альтіс» отримав тільки почесну грамоту як сумлінний платник податків.

Подробиці й Відео

Расследование, Экономика, Україна, Люстрація, Блоги

Previous post Next post
Up