Мухатаев теперь советник Пивоварского по инфраструктуре. Универсал, однако

Oct 15, 2015 18:56

Для ефективної роботи у відомстві кожному високопосадовцю потрібне коло радників - спеціалістів, які фахово підкажуть, як вплине те чи інше рішення на розвиток усієї галузі. До їх думки дослухаються і нею ж часто  керуються. Якщо міністрів знають українці хоча б в обличчя, то про радників навіть не задумуються. Так хто такі радники: професійні консультанти чи сірі кардинали? «Депутатський контроль» взявся це перевірити і надіслав до міністерств запити із проханням надати інформацію про тих, хто консультує їх очільників.


Загалом 14 міністрам «підказує» близько 220 радників. Найбільше інформації зі сторони потребує Міністерство інфраструктури - 50 позаштатних радників, та Міненерговугілля - 38. Найскромнішим у своїх потребах виявився Мінкульт - всього один радник, та й той у штаті.

З’ясувалося, що серед усієї цієї величезної когорти консультантів, окрім справді впливових і потужних спеціалістів, можна виявити багато дійсно цікавих персоналій. Одні активно пропагують власні бізнес-інтереси, другі приховують свої прибутки, а треті - недолюстровані чиновники часів Януковича.

Так, є інформація, що у деяких міністерствах створена та діє не зовсім законна система додаткового матеріального заохочення керівної ланки та провідних аналітиків. Серед них «дістається» і радникам, що працюють на громадських засадах - така ситуація спостерігається в Мінінфраструктури та Мінагрополітики. Зокрема, ЗМІ повідомляють, що А.Мотиловець, О.Мягкий, О.Лієв отримують додатково цілком конкретні суми - від 3 до 5 тисяч доларів США щомісячно. Втім, ці факти ще мають перевірити правоохоронці.

Не грошима єдиними

Поза всім згаданим, міністерства можуть похвалитися і іншими кадрами.

Серед радників міністра інфраструктури числиться Геннадій Фукс - в минулому - депутат Запорізької облради від Партії регіонів,  у 2006-2010 роках - заступник голови ОДА. Місцеві видання стверджують: власник групи компаній «Віннер Форд Запоріжжя - Інтрейд-Груп» активно оперував значними бюджетними коштами для підтримки бізнес-структур.  До прикладу, в 2009 році, зазначає одне із запорізьких ЗМІ, використав на це 6 млн. гривень. Як наголошував раніше сам пан Фукс, метою його діяльності, як позаштатного радника, є «перезавантаження системи співпраці влади і бізнесу».

Інфраструктура - це, виявляється, сфера компетенції і Андрія Мухатаєва - колишнього керівника управління СБУ в Харківській області, який ще в 2006-2008 роках встиг «засвітитися» в низці корупційних скандалів та був звільнений з посади під тиском громадськості.

З Андрієм Пивоварським співпрацює і росіянин Євген Ромащин, який донедавна очолював компанію «Сorum Group». Покинувши свій пост, пан Ромащин пріоритетними для себе сферами вбачає держслужбу (хотів очолити «Укрзалізницю») чи виробництво продуктів харчування.

Досвід буває різний…

А ось міністр юстиції обрав іншу стратегію. Серед його радників не бізнесмени, які лобіюють власні інтереси а переважно чинні народні депутати - люди, що мають досвід законотворчої діяльності. Зокрема це Георгій Логвинський, Ігор Алексеєв, Андрій Помазанов, Сергій Драюк тощо. Усі вони працюють на громадських засадах.

Міністерство оборони також користується послугами радників. Один із них - Юрій Бірюков - до призначення займався волонтерством, очолював одну з найбільших волонтерських організацій «Крила Фенікса». На посаді радника він працює над реформою системи забезпечення армії. Бірюкова призначав ще попередній міністр оборони, однак і С. Полторак лишив його повноваження без змін.

Українські дипломати хочуть почерпнути трохи досвіду у колишнього чиновника Януковича і не лише. Йдеться про позаштатного радника глави МЗВ Віктора Башинського, який раніше був заступником голови Державної ветеринарної служби. Його колегою є Ірина Фріз - керівник інформаційного управління Адміністрації Президента, в якої чомусь відсутня декларація про прибутки. Але серед радників є й дійсно патріотично налаштовані народні герої, яких знає уся країна. Серед них - колишня співачка та активна учасниця Майдану Руслана Лижичко.

Так хто і що радить українським міністрам?

«Депутатський контроль» звертає увагу профільних органів на те, що допоки суспільство пильно спостерігає за міністрами як державними публічними особами, варто ще й переконатися і в «чистоті» їх, по суті, близького оточення, адже некомпетентні чи корумповані радники не можуть діяти в інтересах країни та розвивати життєво важливі для українців сфери.

______________________________________
З повагою,
прес-служба Міжфракційного депутатського об’єднання
“ДЕПУТАТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ”

Источник

Люстрация, Политика, Украина, Блоги

Previous post Next post
Up