Права людини в моїй країні

Aug 16, 2011 13:06

Найбільшу роботу з просування ідеї прав людини в Україні робив і робить Голлівуд, на якому ми всі виросли. Подібно до рушниці Станіславського, якщо в американському фільмі є коп, рано чи пізно він кому-небудь зачитає його права. Якщо у головного героя є претензія до органів влади, він обов'язково скаже магічну фразу: «Я плачу податки і тому вимагаю!» Ось ця формула, - «ми платимо їм зарплату, тому маємо право ...» - дуже органічно лягла на риторику українських правозахисних мітингів, рідкісна сходка обходиться без неї.

Хоча, враховуючи українські реалії, ця кіношна поза виглядає досить кумедно - так, якби вівці підняли транспаранти: «Нас стрижуть, тому ми вимагаємо! ..»

«Це ми найняли їх на роботу», - говорять оратори. Ну смішно ж. Люди відкотили серйозні хабарі, заручилися заступництвом серйозних людей, щоб сісти на серйозну, грошову посаду - і раптом їм повідомляють, що на роботу їх взяв он той натовп невдах, що прийшли шуміти під вікнами.

«Це ми платимо їм зарплату!..» - Невже хтось серйозно думає, що люди йдуть у чиновники заради зарплатної відомості?

На малозрозумілих для широкої публіки речах, - на поверненні ПДВ, на ЖКГ, на митному догляді, - держструктури за сезон вичавлюють поза бюджет грошей в кільканадцять разів більше, ніж коштує нещасна резиденція «Межигір'я». Що їм ті податки? І що їм платники податків?..

Неписані правила вимагають, щоб українська влада багато говорила про повагу до прав людини: по-перше, це подобається їх європейським колегам, по-друге, українські чиновники теж дивляться голлівудські фільми. Поки не вигадали кращої національної ідеї, євроінтеграція України - чудовий замінник світлому комуністичному майбутньому, бо так само недосяжна. А без розмов про права людини яка ж євроінтеграція?

Як вже було у випадку з комунізмом, якщо в Україні і є дійсні права людини, то десь у великих містах, і по спецталонам. Варто людям, у яких дійсно є права, струсити з себе зачарування цивілізованим світом і згадати, хто в цій країні господар, - все стає на свої місця. Наївні активісти-екологи вирішили захистити від забудови парк в центрі Харкова?  Їх просто винесли звідти кулаками. Екологи влізли на верхівки дерев, прив'язали себе до стовбурів, сподіваючись, що так пиляти не будуть - помилилися. Як сказав Геннадій Адольфович Кернес, мер Харкова: «Не вистачало ще, щоб якісь невдахи мені заважали». Бензопилки в руки - хто не сховався, я не винен. Громадськість у відповідь пошуміла, потім теж згадала, в якій країні живе, і заспокоїлася - зниклого через рік безвісти журналіста Климентьєва ніхто не шукає, знесення наметового табору опозиції пройшло майже непоміченим. Все стало на свої місця.

Зате в країні промисловими кількостями роздають рожеві гумові браслетики, які, судячи з усього, мають якось захистити жертв від домашнього насильства. На круглих столах піднімаються теми - чи мають жінки моральне право не носити ліфчики під майкою. Після кризи, коли різко подешевшали рекламні площі, країна буквально розцвіла креативної соціальною рекламою, - до того важко було навіть припустити, скільки, виявляється, в Україні борців за усілякі права. І скільки по-справжньому актуальних проблем.



Це ессе я надіслав для участі у міжнародному
навчальному семінарі з прав людини. Сподіваюся,
ніхто із його організаторів не має відношення
до акції із безглуздими рожевими стрічечками,
бо тоді мене точно не зарахують.
Previous post Next post
Up