Шрифти українських міст на Rentafont (2020)

Jan 04, 2018 14:37





Шрифтовий ринок в Україні не можна назвати великим, але у нас є чимало талановитих і самобутніх шрифтарів. Вони роблять як комерційні, так і безкоштовні шрифти, в тому числі загальнодоступні шрифти для українських міст. А Rentafont, як шрифтовий сервіс, заснований в Україні, підтримує розвиток місцевої шрифтової культури та популяризує такі шрифти.

Наприкінці 2017 року наш сервіс першим почав поширювати новий шрифт для Луцька. Приємною несподіванкою стало те, що новом шрифтом зацікавилися не тільки дизайнери, але й прості городяни. Тому, задля підтримки інтересу українців до шрифтів ми вирішили зібрати повну колекцію українських територіальних шрифтів.

Міські шрифти мають різну історію створення. В одних випадках це конкурсні роботи, а в інших - ініціатива авторів. Це і «робочі конячки» для міської навігації і акцидентні шрифти для туристичних брендів.

8 шрифтів для українських міст


1. Безкоштовний Варіативний шрифт Kyiv Type






Шрифт для Києва з багатьма обличчями та крутим характером з'явився тоді, коли до проекту #newkyivlogo (каштановий лист як логотип Києва) приєднався Дмитро Растворцев. «Київ різний. Трохи брутальний. Трохи інтелігентний. Трохи тусовочний. Трохи хіпстерський. Трохи традиційний. Це еклектичне місто. Воно легко включає різне та різних - це створює той Київ, який я люблю. Шрифт такий самий - трохи брутальний, трохи інтелігентний, трохи тусовочний, трохи традиційний, трохи дикий. І дуже-дуже різний.» - так описує проект Олександр Трегуб - засновник Projector та ідейний натхненник нового логотипу Києва. Завантажуйте шрифт і отримуйте 63 наскреслення, Variable Fonts (варіативні шрифти) десктоп і веб-версії. Kyiv Type абсолютно безкоштовний для будь-якого використання. Kyiv*Type створений з любов'ю до Києва, за підтримки Banda, Bulanov creative büro та Projector. Шрифт розробив Дмитро Растворцев у 2019-2020 році.

Скачати безкоштовний шрифт Kyiv Type 

2. Безкоштовний акцидентний шрифт Misto Font






Шрифт Misto Font був натхненний Славутичем, але розроблявся не спеціально для цього міста. Славутич - наймолодше місто України. Його зводили після трагедії на Чорнобильській АЕС як місто-мрію, місто-утопію. Для будівництва об’єдналися 8 тодішніх республік СРСР і справилися в рекордні строки. Місто поділене на 13 кварталів: Вільнюський, Єреванський, Київський та інші. Кожен відображає унікальну архітектуру і колорит країни, яка його будувала. Це місто постмодерністської архітектури, п'ятиповерхівок, високих сосен, за якими не видно будинків, відсутності візуального шуму і міського транспорту. Його іноді називають місто в лісі й ліс у місті. Шрифт має зворотний (протилежний) контраст, а Славутич - повна протилежність великим метушливим містам. Нестандартні широкі пропорції, на які надихнули низькі 5-поверхові будинки й особливо ФОКи (фізкультурно-оздоровчі комплекси). Вони практично скрізь однакові, хоч архітектура кварталів різна. Краплі в деяких літерах і виносних елементах, круглі діакритичні знаки - найхарактерніша деталь цього шрифту, яка відображає молодий характер міста. На неї наштовхнула буква «Й» на вивісці музею. Шрифт розробила Катерина Королевцева у 2019 році.

Скачати безкоштовний шрифт Misto Font 

3. Безкоштовний акцидентний шрифт Lutsk Type






Луцьк - українське місто на річці Стир, обласний центр Волинської області, одне з найстаріших українських міст. Основою ідей для деяких форм літер луцького шрифту стали приклади української книжкової та журнальної графіки першої половини ХХ століття. Lutsk Type чудово поєднує архаїку й сучасність. Це декоративний шрифт, призначений для маленьких обсягів тексту (не більше одного речення). Луцький шрифт варто застосовувати у плакатах, листівках, логотипах, журналах, а також у дизайні етикеток або упаковки. Цей шрифт розробив Кирило Ткачов в 2017 году.

Скачати безкоштовний шрифт Lutsk Type

4. Безкоштовна навігаційна гарнітура Mariupol






Шрифт Mariupol - це геометричний гротеск, натхнений, з одного боку, швейцарською та німецькою плакатною графікою, з іншого - сучасними технологічними гарнітурами San Francisco, Graphik, Walsheim. Доступний у трьох базових накресленнях: звичайному (Regular), напівжирному (Medium) та жирному (Bold). Також до комплекту додане спеціальне накреслення з піктограмами (Symbols). Підтримуються українська, англійська, грецька, російська мови. Зараз шрифт офіційно представлено у міській навігації Маріуполя, його можна побачити і на трамваях, і на бордах з привітанням міського голови. Більше того, кожен охочий може завантажити цей шрифт і самостійно щось написати по-маріупольськи. Шрифт Mariupol розробили Андрій Шевченко та Сергій Родіонов у 2017 році.

Скачати безкоштовний шрифт Mariupol

5. Багатофункціональна гарнітура Proba Pro






Цей шрифт був основою для Proba Nav - спеціальної гарнітури для міської навігації Києва. Proba Nav наразі не є загальнодоступним шрифтом, але ви можете користуватися оригіналом - шрифтом Proba Pro. Це геометричний гротеск зі зниженою висотою рядкових, помітними виносними елементами та легким гуманістичним відтінком. Гарнітура містить 7 варіантів насиченості + відповідні курсивні накреслення. Кожне накреслення підтримує численні мови, засновані на латиниці й кирилиці. Шрифт забезпечений багатьма OpenType фічами: лігатури, капітель, 4 набори цифр, 2 стилістичних набори, дроби, нижні та верхні індекси, адаптивну пунктуацію. Також є мовні альтернативи для румунської, каталонської і тюркських мов. Шрифт Proba Pro розробив і випустив Андрій Константинов у студії Mint Type в 2014 році.

Орендувати/Купити шрифт Proba Pro

6. Акцидетний шрифт Old Kharkiv






Поштовхом до початку роботи над шрифтом «Старий Харків» стала фотографія першої половини 20 століття з вивіскою на споруді теперішнього Харківського національного університету мистецтв імені Івана Котляревського. В процесі роботи шрифт набув унікальних рис, яких не було на оригінальній вивісці, наприклад, краплі у великих літерах були замінені на зрізані різкі зарубки. У цьому шрифті подані літери усіх основних європейських мов, є набір основних спеціальних символів. Деякі великі літери (там де це дозволила їх форма) мають подовжені декоративні елементи (розчерки) аби використати їх у якості буквиці. Для деяких українських літер (Щ, Ц, Л, З, Ж) створені стилістичні альтернативи. Також у вигляді бонусу шрифт містить до десятка графічних елементів, які можна використати в тексті. Шрифт розробив Богдан Гдаль у 2016-2017 році.

Орендувати/Купити шрифт Old Kharkiv

7. Безкоштовний акцидентний шрифт Lugatype






Шрифт для міста Луганськ - це оригінальний брусковий шрифт з вузькими пропорціями та міцним українським характером. Він буде відмінним рішенням для плакатів, вивісок, журналів, логотипів та книжкових обкладинок. Шрифт розробив Кирило Ткачов у 2014 році.

Скачати безкоштовний шрифт Lugatype

8. Багатофункціональна гарнітура Kyiv






Шрифт Київ - це спроба об'єднати старостильну антикву з українськими традиціями й сучасними вимогами. Крім звичайного курсиву, додано традиційне для ренесансу «півкурсивне» накреслення. Також у шрифтове сімейство входять компактні накреслення. Особливий шарм додають декоративні мотиви каштанового листя й квітів у вигляді Флеронів. Також включені наджірні накреслення, щоб пристосувати шрифт до рішення різних дизайнерських завдань, як текстових, так і акцидентних. Київ був нагороджений в категорії текстових шрифтів на першому українському конкурсі шрифтів Ruthenia у 2010 році. Шрифт розробив Віктор Харик у 2010-2016 роках.

Орендувати/Купити шрифт Kyiv

Інші міські шрифти України


Деякі шрифти ще не завершені, а деякі вже майже готові та незабаром увійдуть до колекції Rentafont.

У 2018 році ми хочемо зібрати на Rentafont усі сучасні шрифти для туристичних брендів і транспортної навігації українських міст.

Корисні шрифтові колекції



Украина, Айдентика, шрифты, шрифты в аренду, навигация, #newkyivlogo, Україна, бесплатно, wayfinding

Previous post Next post
Up