Oct 06, 2011 13:02
Дуже часто купуючи звичайний хліб я звертаю увагу на інградієнти, з яких він приготований, та в більшості випадків окрім борошна, солі, дріжджів виробники чомусь "забувають" вказувати інші інградієнти . Враховуючи той науково-технічний прогрес, що має місце в наш час, дуже важко повірити, що в хліб не додають нічого "від душі", щоб подовжити термін його зберігання або смакові якості.
Ви, напевно, звертали увагу на те, що хліб перестав бути звичайною паляницею до столу. Зараз навіть цей продукт зачепив маркетинг: з'явилися зернові, гірчичні та всілякі інші "хліби".
Більше того, кожен хлібозавод намагається дати своєму продукту унікальну неповторну назву (ліпше б вони над смаком його старалися): петрівський, мексиканський, старокиївський і тд.
Досить дивним є і той факт, що супермаркети віддають перевагу завозу хліба з інших міст, чи, навіть, областей, ніж продажу хліба місцевих пекарень. Але це зрозуміло, контракти на продаж з торговими мережами дрібні хлібозаводи собі просто не мажуть дозволити.
Минулого тижня мені випало купити "Юр'ївський" хліб запорізького виробництва. То склад даного продукту відкрив для мене багато цікавих фактів...
Цитую:
"Хліб "Юр'ївський" різаний. Склад: борошно пшеничне вищого сорту, вода питна, олія соняшникова, дріжджі хлібопекарські, сіль кухонна...
(на цьому відомі мені раніше інградієнти закінчуються, а далі список продовжують самісіньки "ноу-хау")
...суміш для хлібобулочних виробів (сіль кухонна, фермент бактеріальна альфа амілаза, окислювач пероксид кальцію, суміш молочно-мінеральна (молоко сухе знежирене, агент для збагачування фосфат кальцію), поліпшувач борошна та хліба (антиспікаючий агент карбонат кальцію, борошно пшеничне в/с, емульгатори: стеаролін-лактилат натрію, ефіри гліцерина і діацетилвинної та жирних кислот; окислювач кислота аскорбінова, ферментний комплекс (грибна альфа-амілаза, пентозани, ліпаза, бактеріальна альфа-амілаза).
Отакий от "харчово цінний" продукт калорійністю в 253 ккал. Більше того, система управління безпечністю харчових продуктів заводу відповідає вимогам ДСТУ 4161-2003.
Треба не забути сказати і про "Без ГМО", яке так ефективно вселяє впевненність в цілковиту безпечність складових даного продукту.
Цікаво було б почитати про державні стандарти щодо якості хлібобулочних виробів.
Мені недавно порадили уважніше придивдлятися до маркування та позначки держстандартів на товарі, що купую.
Так, наприклад, морозиво варто купувати тільки якщо на ньому є такий надпис "...відповідає вимонгам ДСТУ 4733..."
Смачного:)
bymyself,
crlife,
usbook,
tasty