Тулиголове

Feb 17, 2012 00:05



Тулиголове - село в Городоцькому районі на Львівщині, яке розташовується в кількох кілометрах від Комарно. Через населений пункт не проходять жодні важливі шляхи, як автомобільні, так і залізничні, тому випадкові подорожуючі потрапляють сюди вкрай рідко. А побувати тут все-таки вартує! Що ж цікавого можна побачити в Тулиголовому? По-перше, це красивий неоренесансовий палац, по-друге, костел 1600 року побудови, та й врешті цікава, хоча і сильно поруйнована, цвинтарна капличка останніх власників села родини Балів.



Походження назви села легко читається. Врешті й легенда каже, що сюди прийшли переселенці з берегів Збруча, які покинули рідні домівки через постійні набіги татар, і притулили голови в цьому місці.



У XVIII столітті Тулиголове належало родинам Фредрів і Гумецьких. Потім, на наприкінці XVIII століття, власниками села були Оссолінські, які на початку ХІХ століття продали маєток родині Балів, які розмістили тут свою резиденцію.



Наприкінці ХІХ століття останні власники Тулиголового Станіслав Баль і його дружина Марія Бруницька вирішили звести новий палац.



Будівнцитво тривало у 1898-1899 роках. Автором проекту був Владислав Галицький, а скульптурним оздобленням займався Петро Гарасимович.



В результаті в Тулиголовому з"явився шикарний неоренесансовий палац з багатим оздобленням, як інтер"єрів, так і ззовні.



Вигляд будівлі відрізняється з кожної сторони, що робить її вельми цікавою і приємною для споглядання з будь-якого боку.



З приходом радянської влади родина Балів виїхала за кордон, а в палаці розмістилась туберкульозна лікарня. Тому, перебуваючи на території колишньої резиденції, слід бути особливо обережним, адже тут перебувають хворі на відкриту форму туберкульозу. Саме тому я не ризикнув заходити всередину палацу.



Про багатство зовнішнього оздоблення я вже говорив, а на двох наступних фото можна в цьому переконатись, хоча насправді цікавих елементів там набагато більше.





Поруч з палацом збереглись два флігелі, в яких зараз розміщуються господарські приміщення.







Останній погляд на палац і переходимо до наступної пам"ятки.



Колишній костел святої Дороти є найстарішою будівлею в Тулиголовому.



Первісна будівля костелу була зведена у 1600 році, проте дивлячись на фасад в це важко повірити. Але цьому є пояснення - протягом століть храм неодноразово перебудовувався.



Перша перебудова відбулась у 1794 році. В середині ХІХ століття костел постражджав від пожежі, після чого був відремонтований і заново освячений у 1858 році.



В 20-х роках ХХ століття храм було суттєво розширено добудовою нави і притвору. З того часу костел набув сучасного вигляду.



Якщо подивитись на костел збоку, то по формі вікон і розташуванню контрфорсів чітко видно яка частина храму є старою, а яку було добудовано пізніше.



Охоронна табличка на храмі, на якій бачимо рік будівництва костелу.



Сьогодні храм належить греко-католикам.



Навпроти костелу можна побачити плебанію.



На околиці Тулиголового з боку Комарно розташовується старий цвинтар, на території якого стоїть каплиця, яка слугувала родинним гробівцем для родини Балів.



Як бачимо, сьогодні споруда перебуває в жалюгідному стані.



Герб родини Балів на капличному портику.



На фасаді каплички ще збереглись пам"ятні таблички про похованих тут представників родини Балів.







Тулиголове, палаци, храми, мандрівки, костели, фото, Львівщина

Previous post Next post
Up