Вікенд у Бескидах (22-23 вересня)

Sep 26, 2007 03:42




Маршрут: Гребенів - Кудрявець - Лопата - Кам"янка - Сколе

Четвер. До вихідних два дні. Прогноз обіцяє добру погоду. Невідомо чи ще буде тепло цього року. І як при таких умовах не спокуситись на вилазку в гори на вихідні? Пропоную своїм друзям скласти компанію. Почергово, один за одним, усі кажуть, що на вихідні мають справи.
П"ятниця. Ситуація не змінюється. З"являються думки про соло… Але після обіду вдається намовити швагра трохи прогулятись по горах.
Субота. Виїжджаємо мукачівською елекричкою зі Львова і близько півдесятої вже на старті пішохідної частини вікенду в Гребенові, який зустрів нас туманом і холодом. Йдемо дорогою в напрямку Тухлі. Приблизно за кілометр від мосту через Опір, де дорогу перетинає потік Дерешин, починаємо підйом (орієнтири: міст через потік, вказівник на вулицю Зелену, добре видна стежка вгору повз вказівники лісництва). На розгалуженнях стежки йдемо ліворуч, і не задовго виходимо на стежку, яка і повинна нас вивести на вершину Кудрявця (загальний напрямок північно-східний). Десь за годину натрапляємо на місце де прокладається дорога. На даний момент саме там і було її закінчення. Поруч стоїть техніка. Схоже, що це буде чергова дорога до нових вирубок лісів… Три роки тому тут було відчуття дикої природи... Перетинаємо дорогу і продовжуємо підйом стежкою, яка хвилин за десять виводить на галявину, на якій є джерело (шукати в нижній частині галявини біля групи смерек, які трохи виходять на галявину). Згідно книжки Сітницького від цієї галявини якщо йти праворуч, то траверсом Кудрявця вийдемо на Лопату, якщо ж прямо, то на Кудрявець. Нам прямо. І хоча в тій же ж книці пише, що стежки на Кудрявець немає, насправді вона є, хоча і з завалами (і великою кількістю слідів кабанів. Мабуть якби не вони, то вона би повністю заросла). Невдовзі виходимо на вершину Кудрявця з дерев"яним хрестом. Краєвиди тут надзвичайно шикарні. Усі Бескиди як на долоні: Парашка, Тростян, Магура, хребет Ключа і Зелем"янки, а також віддалені Пікуй, Боржава, Хом, початки Горган, в долині Сколе і Кам"янка, а далі рівнинні Стрий з навколишніми селами. Від таких краєвидів ми не можемо відірватись півтора години. Після чого непоспішаючи йдемо в напрямку Лопати. За півгодини ми вже на вершині біля металевого хреста. Тут ховаємо рюкзаки і йдемо на пошуки джерела (наскільки мені відомо, то воно тут має бути). Пошуки зайняли півгодини.
Отож, щоб його знайти треба пройтись далі хребтом в напрямку гори Мутна. Перехід займе хвилин п"ять. Вийшовши з лісу на сідло праворуч бачимо одну групу смерек, а за нею другу (тут добре місце для ночівлі), біля якої треба зійти зі стежки ліворуч і спуститись метрів 10-20 в ліс, де і буде джерело.
Оскільки це місце нам сподобалось, то саме тут ми і вирішили заночувати, незважаючи на те, що до темряви ще було достатньо часу щоб продовжувати йти.
В темряві споглядаємо вогні навколишніх сіл, далекого Стрия і ряду інших населених пунктів.
Неділя. Світанок "успішно" проспали, проте встигли побачити покриті туманом долини. Снідаємо і спускаємось в село Кам"янка. Потім повз водоспад йдемо в напрямку Сколе і маршруткою добираємось до Львова.

P.S. Якщо не розлаблятись, то даний маршрут можна пройти за день.


























водоспади, Карпати, мандрівки, Бескиди, фото, походи

Previous post Next post
Up