Цвинтар вояків дивізії СС "Галичина"

Dec 28, 2011 22:17



На узбіччі траси Львів-Тернопіль поміж селами Червоне і Ясенівці розташовується меморіальний комплекс - цвинтар вояків дивізії СС "Галичина" і 1-ої УД УНА "Галичина". Проминути його практично неможливо, адже близько 600 білих хрестів обабіч дороги просто не можуть не кинутись в очі.
Події, що супроводжували створення і зовсім коротку діяльність добровільної дивізії СС "Галичина", настільки неоднозначні в оцінках, що не дуже хочеться занурюватись в подробиці, аби не спровокувати чергові обливання брудом прихильників різних точок зору. Для себе висновки я зробив. І, хай би як це пафосно не звучало, вважаю, що Бродівський котел в першу чергу слід сприймати як трагедію українського народу, бо далеко не кожного дня українцям доводилось знищувати один одного в таких масштабах, та ще й в умовах коли іншого виходу по суті не було. Думаю, що знання про ці події повинні служити яскравим прикладом того, що ніколи не повинно відбуватись в майбутньому.
Для детальнішого ознайомлення з темою рекомендую почитати "Огненне коло" Івана Багряного. Хоч твір і є більш художнім, ніж історичним, але все одно відкриває дуже багато світла на трагічні події тих часів. Особисто в мене враження від прочитаного не минули навіть більше як за 15 років, відколи книжка випадково потрапила в мої руки...

















цвинтарі, мандрівки, Червоне, фото, Львівщина

Previous post Next post
Up