Колочава. Церква Св.Духа (1795 р.)

Sep 20, 2011 01:35



Колочава - одне з найбільших сіл на Закарпатті (понад 6 тисяч населення), яке розташуване за 26 кілометрів від райцетру Міжгір"я в долині річки Тереблі, оточеної мальовничими гірськими хребтами Стримби, Дарвайки, Пишконі, Красної і ін. Окрім значної кількості населення, як для села, Колочава може похвалитись ще й своїми розмірами - з одного кінця села в інший треба буде йти не одну годину. Але це все легко пояснюється тим, що на даний момент Колочава є об"єднанням великої кількості присілків, таких як Брадолець, Сухар, Горб, Герсовець, Негровець, Лази і ін.
Для мене Колочава в першу чергу завжди була точкою початку чи закінчення пішого походу в гори, проте є тут і багато інших цікавинок: 10 музеїв, 50 історичних пам"яток. І це все у селі! Далеко не кожне місто таким похвалитись може. А якщо до цього всього ще добавити неймовірні гірські пейзажі навколо, то Колочава однозначно залишить свій слід в серці подорожуючого. Про походи по навколоколочавських горах я вже якось писав, а сьогодні хочу зупинитись на одній з архітектурних пам"яток. Мова піде про святодухівську церкву.



Церкву було зведено 1795 році, про що свідчить напис на одвірку: "Создан храм сей 1795 при парохові Іоані Попович при царі Францишкі ІІ майстрові Ференц Текка. Тоді був великий голод".



Сьогодні храм добре проглядається з дороги, навіть не зважаючи на оточуючі його дерева. А високі дахи разом зі шпилем наче змагаються з деревами хто ж буде вищим.



9 січня 1953 року храм було закрито, а церковні ікони згодом опинилися в Ужгородському музеї архітектури і побуту.



Від повноцінного знищення храм врятувало лише те, що тут відкрили музей. Але в той же час на місці ікон опинились портрети вождів світового пролетаріату.
Церкву разом з дзвіницею було відреставровано у 1969-1970 роках.
Сьогодні в церкві знову ж таки перебуває музей, навіть огорожу нову поставили, проте під час неодноразових відвідин Колочави я жодного разу не бачив музей відкритим, тому всередині храму мені побувати не довелось.



Початково поруч з церквою стояла дерев"яна двоярусна дзвіниця. Згодом її перенесли до новозбудованої церкви св. Трійці (1928 р.), яка розташовується неподалік від святодухівської церкви.



Закарпаття, храми, Колочава, мандрівки, фото, церкви

Previous post Next post
Up