Кохавина-Гніздичів

Nov 30, 2010 23:50




Кохавина сьогодні являє собою південну частину селища міського типу Гніздичева (близько 10 кілометрів від Жидачева), до якого її було приєднано за радянських часів. Вперше Кохавина згадується в 1646 році. Саме тоді тут з"явилась чудотворна ікона Матері Божої Кохавинської, історія появи якої, як завжди буває в таких випадках, є легендарною. Так от, легенда говорить, що тодішня власниця сусіднього села (тоді ще містечка) Руда Анна Воянковська їхала до Жидачева. Аж раптом коні застрягли в болотистій місцевості. Коли Воянковська вийшла з карети, то побачила, що коні стоять на колінах перед образом Матері Божої, який невідомо звідки взявся на дубі при дорозі. За легендою ікону тричі перевозили до костелу в Руді, але кожного разу таємничим чином вона знову з"являлась на тому дубі. Саме тому на місці появи образу було вирішено спорудити каплицю, куди і помістили ікону.
З часом, коли поширилась інформація про чудотворність образу, в Кохавину почали стягуватись паломники, відповідно каплички вже було замало, тому у 1748 році тут було збудовано костел. Саме тоді в Кохавині з"явились ченці-кармеліти, які і опікувались чудотворним образом. Проте монахи були тут недовго, бо австрійська влада у 1780 році ліквідувала монастир, а храм передала місцевій парафії.
Час минав, а місце ставало дедалі більш популярним, і старий костел вже не міг вмістити велику масу паломників, тому у 1868 році починається будівництво нового храму (зображений на фото). Проте через постійну недостачу коштів будівництво костелу затягнулось. І лише у 1894 році храм повністю добудували. У 1901-1903 роках недалеко від храму спорудили нову каплицю (останні три фото).
У 1939 році з початком війни чудотворну ікону було вивезено до Польщі, де вона перебуває і зараз. В радянські часи костел було закрито, а в 1991 році тут було відкрито монастир редемптористів, які поступово відновлюють храм.














    


































Кохавина-Гніздичів, каплиці, мандрівки, костели, Львівщина, монастирі, храми, фото

Previous post Next post
Up