Дмитровичі. Дерев'яна церква святого Архистратига Михаїла (1765 р.)

Oct 09, 2016 20:53



Дмитровичі - невелике село в Пустомитівському районі на Львівщині, яке розташовується на відстані трьох кілометрів від львівської кільцевої дороги. Незважаючи на зовсім близьку відстань від Львова в село не часто навідуються подорожуючі, адже лежить воно осторонь від популярних шляхів, та й дороги тут не можуть похвалитись хорошим станом. Проте бажання подивитись на дерев'яну церкву святого Архистратига Михаїла, яка є пам'яткою архітектури національного значення, все-таки привело мене сюди.



Храм розташовується в південній частині села в оточенні земляних валів, які рясно обсаджені деревеми, через що церкву неможливо побачити здалеку.



Храм було зведено у 1765 році коштом Георга Дініна як католицький костел, який в ХІХ столітті перетворили на церкву. Та й справді своїм зовнішнім виглядом храм більше нагадує костел, ніж традиційну для цієї місцевості дерев'яну церкву.



На жаль, в наші дні вигляд храму дещо спотворено цегляною прибудовою перед входом, яка аж ніяк не пасує дерев'яній святині. На фотографії в "Памятниках градостроительства и архитектуры Украинской ССР" можна побачити, що колись на цьому місці була дерев'яна конструкція, яка набагато краще гармоніювала з церквою.



Перед храмом розташовується старий цвитнар, на якому зберігся ряд старих могил з цікавими кам'яними надгробками.



Вище вже згадував про високі земляні вали, які оточують церкву. Їхній вигляд наводить на думку, що вони носять явно оборонний характер.



Володимир Пшик в книзі "Укріплені міста, замки, оборонні двори та інкастепьовані сакральні споруди Львівщини XIII-XVIII ст." говорить, що укріплення на місці храму раніше ймовірно належали оборонному середньовічному монастирю або шляхетській садибі.



Поруч з церквою розташовується дерев'яна дзвіниця, яка також є пам'яткою архітектури національного значення.



Дзвіниця є ровесницею храму - її також звели у 1765 році, проте на відміну від храму з зовнішнього боку валів.



Неподалік від храму можна побачити хрест в оточенні старих каштана і дуба.



На жаль, на честь чого було встановлено хрест мені невідомо, а жодних написів на ньому немає, а можливо вони просто не збереглись. Єдине, що можу сказати, що на вигляд він дуже схожий на старий, які ставили на честь сказування панщини або як знак тверезості.



А от з дубом все простіше. Поруч стоїть камінь, на якому вказано, що посадив його Лойко Микола на честь сторіччя з дня народження Тараса Шевченка.



храми, мандрівки, Дмитровичі, фото, церкви, Львівщина

Previous post Next post
Up