Лужани. Найстаріша церква Буковини

Aug 16, 2013 00:02



Лужани - селище міського типу в Кіцманському районі на Буковині. Потрапити сюди дуже просто, адже населений пункт розташовується на трасі Чернівці-Коломия-Франківськ на відстані 12 кілометрів від Чернівців.



Перша письмова згадка про Лужани датується 1453 роком, коли в грамоті говориться про продаж села панові Федору Вітольду. Оскільки достеменно відомо, що у 1453 році поселення вже існувало, то є підстави вважати, що воно значно старіше, проте поки що ніякі офіційні документи не можуть точно вказати його вік.



Головною родзинкою Лужан безперечно є Вознесенська церква, яка офіційно датується 1453 роком, коли селом заволодів Федір Вітольд. Цей факт вже доводить, що храм є найстарішим з збережених на Буковині.



Довгий час вчені припускали, що церква може бути більш старішою, проте до 2006 року ніяких доказів для цього не було, аж поки працівники інституту "Укрзахідпроектреставрація" не виявили фрески, які датуються ХІІІ століттям. На жаль, всередину храму потрапити не вдалось, тому побачити ці фрески на власні очі не судилось.



Церква є яскравим представником тридільного безкупольного храму хатнього типу, які були поширені на Буковині, щоправда більшість з них, на відміну від лужанського храму, були дерев'яними. Вознесенська церква є архаїчною в плані, оскільки її бабинець має однакову ширину з навою.



Притвор, схожий по вигляду на веранду, було прибудовано значно пізніше.



Охоронна таблиця на стіні храму:



Поруч з церквою стоїть дерев'яна дзвіниця:



Капличка на церковному подвір'ї:



Поруч з старою церквою в наші часи звели великий мурований храм:



І на завершення панорама храму:



Буковина, храми, мандрівки, фото, церкви, Лужани

Previous post Next post
Up